Obavijesti

News

Komentari 16

Zastupnici danas o Zakonu o pravu na pristup informacijama

Zastupnici danas o Zakonu o pravu na pristup informacijama
1

Zakonom se uspostavlja neovisno tijelo, povjerenika za informiranje. On bi, prema zakonu, imao žalbenu, savjetodavnu, nadzornu, inspekcijsku i prekršajnu funkciju

VIDEO

Sabor danas razmatra konačni Prijedlog Zakona o pravu na pristup informacijama, kojim se predlaže uspostavljanje neovisnog tijela - povjerenika za informiranje koji bi pokrivao područje prava na pristup informacijama. 

Povjerenik će, prema tom prijedlogu, imati žalbenu, savjetodavnu, nadzornu,  inspekcijsku i prekršajnu funkciju. Riječ je o zakonu važnom za slobodu informiranja koji bi trebao spriječiti tijela javne vlasti da građanima taje informacije koje ne bi smjele biti nedostupne. 

Predloženim zakonom jasnije je definiran pojam tijela javne vlasti. 

O financiranju izbora i kampanje

Sabor bi trebao raspraviti i konačni tekst Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, po kojemu će se skratiti rokovi za prikupljanje donacija za izborne kampanje. 

Donacije su se do sada mogle prikupljati do 30 dana nakon završetka kampanje, a sada bi se mogle prikupljati samo do izbora, javlja HRT.  

Prema tom zakonskom prijedlogu, donacije koje im prispiju nakon izbora kandidati će morati vratiti donatorima, a ako povrat nije moguć ili se radi o donaciji iz nedopuštenog izvora, uplatiti u državni proračun. Predloženi su i viši limiti za troškove kampanje za lokalne izbore pa će kandidati za gradonačelnika Zagreba, umjesto 500 tisuća, za kampanju moći potrošiti milijun kuna, dok će kandidati na izborima za župana i gradonačelnika velikog grada moći potrošiti 600 tisuća kuna. 

Određeno je i da kandidati koji ulaze u drugi izborni krug mogu potrošiti najviše 20 posto iznad tih limita. Vlada nije prihvatila prijedlog nekoliko klubova iz rasprave u prvom čitanju da se, umjesto otvaranja posebnog žiroračuna za kampanju svake liste, utvrdi obveza stranke da račun vodi na razini županije, a da za liste na općinskoj razini podnosi izvješća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...