Obavijesti

News

Komentari 119

Bajić u Saboru: Nemoguće je kontrolirati curenje informacija

Bajić u Saboru: Nemoguće je kontrolirati curenje informacija
8

Rekao je kako su u DORH-u pokušali doći do odgovornih za curenje informacija u medije, ali nisu uspjeli. U Saboru iznosi izvješće o radu DORH-a u 2011. godini

VIDEO

Hrvatski sabor je petu sjednicu nastavio raspravom o izvješću o radu državnih odvjetništava u prošloj godini. 

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić o svom radu u 2011. istaknuo je kako su novine u radu državnog odvjetništva početak primjene Zakona o kaznenom postupku za sva državna odvjetništva te da je novi zakon o kaznenom postupku bitno promijenio položaj državnog odvjetnika te on više nije pasivni subjekt, nego provodi istragu.

- To je velika promjena u odnosu državnog odvjetnika prema otkrivanju kaznenih djela, sada on u cijelosti odgovara za uspješnost kaznenog postupka- rekao je Bajić te dodao kako je sama primjena novog zakona prošle godine bila ocijenjena od strane ustavnog suda. Zbog novog zakona o kaznenom postupku povećan je broj zaposlenika u DORH-u za 180 te sada ukupno ima 1646 zaposlenika, od čega je 617 odvjetnika i njihovih zamjenika

Državno odvjetništvo zamrznulo je imovinu u vrijednosti od 255 milijuna kuna.

Sanader ih usporedio sa Sovjetskim savezom u vrijeme Staljina

U USKOK su prošle godine stigle 1184 prijave. odbacio je 716 prijava, a podignute su 292 optužnice, od čega je 97 posto osuđujućih presuda koje su sudovi donijeli. 

Upravo tih 97 posto osuđujućih presuda Ivo Sanader je spočitao Bajiću i radu državnog odvjetništva rekavši da toga nije bilo u Sovjetskom savezu za vrijeme terora Staljina.No, Bajić je objasnio kako ta uspješnost samo pokazuje kako djelatnici Uskoka s oprezom i jakim dokazima idu u postupke.

Bajić se dotaknuo i curenja informacija u medijima. Rekao je kako informacije ne cure iz DORH-a te da se to mora zakonodovno urediti.

- Svi upiru u DORH smatrajući da informacije cure iz DORH-a, ali ako se malo razmisli o tome tko je sve sudionik postupka, kome je cilj da se to dogodi vidjet će da nije tako. Svi sudionici postupka imaju pravo na presliku spisa. Prije su sve osobe bile dužne čuvati tajnu koje su saznale iz spisa, ali taj članak je promijenjen i on se ne odnosi na medije. Tako je nemoguće kontrolirati curenje informacija u medije. DORH je pokušavao doći do osumnjičenika koji puštaju informacije u medije, ali unatoč našem radu nismo uspjeli doći do toga. Zato treba zakonodavno to rješavati jer će informacije i dalje curiti- rekao je Bajić.

Šeks: HDZ će podržati izvješće

HDZ će podržati izvješće državnog odvjetnika- najavio je Vladimir Šeks koji je govorio u ime Kluba HDZ-a. U izvješću se upozorava na nedostatke u zakonodavstvu.

- Radi se o radu svih državnih odvjetništva, ne samo o radu Mladena Bajića. Podržat ćemo izvješće državnog odvjetništva zbog uspješne borbe protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta, zbog usmjerenja odvjetništva prema dostizanju nulte točke korupcije te zbog strategije suzbijanja korupcije. Državno odvjetništvo ispunilo je sve antikorupcijske mjere i time je DORH polučio snažan doprinos ulaska Hrvatske u EU- rekao je Šeks te je dodao kako se curenjem informacija trebaju svi u Hrvatskoj pozabaviti kako bi se to spriječilo. Također, rekao je kako se rad DORH-a treba nadzirati.

Nada Turina Đurić (HNS) rekla je kako će HNS-ovci podržati Izvješće, ali je Mladena Bajića i prozvala zbog SMS-ova, o kojima se priča.

- Vi morate javnosti dokazati da to što se priča nije istina - rekla je HNS-ovka.

Laburist Branko Vukšić je zaključio kako je Mladen Bajić enigma, ali da je još veća enigma odnos svake vlasti prema Mladenu Bajiću.

- Kad je HDZ bio u opoziciji bio je kritičan prema Bajiću, a kad je bio na vlasti tih je kritika manje. Jedan sadašnji ministar ranije je, dok je bio u opoziciji, Bajića nazvao 'stand Bajić', jer neke prijave na stand by drži u ladici. Sad je odjednom Bajić 'move Bajić'. Sve se pokreće - ironičan je bio Vukšić.

Kosor odbacila Sanaderove izjave iz Nu2

U svom govoru vezano Jadranka Kosor dotakla se Sanaderovih optužbi u emisiji Nedjeljom u dva. Ivo Sanader je, naime, u emisiji rekao da je Kosor izdala nalog za njegov progon 4. siječnja 2009. godine, dan nakon što je održao konferenciju za novinare s koje se namjeravao vratiti u politički ring. Tada se Kosor sastala s Bajićem.

- Radilo se o ranije dogovorenom sastanku vezanom za poglavlje 23. Jedan od razloga bila je i potraga za tzv. topničkim dnevnicima. Pred kamerama i brojnim novinarima, pojavio se tada i tadašnji ministar Tomislav Karamarko. To je jedina istina o tom sastanku - rekla je Kosor, koje je istaknula ulogu DORH-a u zaključenju poglavlja 23. u pregovorima Hrvatske s EU.

Đurović: HDSSB neće sudjelovati u farsi od glasovanja

Dražen Đurović (HDSSB) zaključio je kako DORH, što se tiče HDSSB-a, moće dobiti određenu prolaznu ocjenu, ali da glavni državni odvjetnik nema prolaza.

- HDSSB neće sudjelovati u farsi od glasovanja - poručio je Đurović. Istaknuo je kako je izvješće statistika te da svatko tko se ikada susreo sa statistikom zna da ona govori i sve i ništa. Čaša je, smatra Đurović, i poluprazna i polupuna.

- Javna percepcija, ali i stav HDSSB-a je da se gospodarski kriminalitet od 2007. do danas nije smanjio, a tome su svjedoci radnici u stotinama poduzeća, koja zbog pljačke, lopovluka, korupcije i nesposobnosti svakodnevno završavaju u stečaju. Državna imovina se i dalje beskrupolozno i bezobzirno krčmi, nažalost i bez računa i bez krčmara, a sve na teret građana - ustanovio je HDSSB-ovac. Potom se zapitao treba li Hrvatskoj svake godine uoči Izvješća državnog odvjetnika nova parada i predstava u Hrvatskom saboru.

- Uhićenje i spektakularno izručenje studenata od 19 godina i njihovih roditelja zbog kupovine jednog ispita na faksu nije ništa drugo nego bezobzirna parada i cirkus za javnost i medije - smatra Đurović. Na kraju je imao i poruku za glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

- Gospodine Bajiću, da ste kojom srećom glavni državni odvjetnik u bilo kojoj drugoj normalnoj, istinski demokratskoj državi u kojoj neupitno funkcionira trodioba vlasti, a da vas se otkrilo kako ulazite u veleposlanstvo stranih država i stranih velesila i da još uz to vodite tajne razgovore s njihovim obavještajcima istog trena bi bila pokrenuta istraga - rekao je Đurović.

Protiv Izvješća i Laburisti

Osim HDSSB-ovaca, izvješće su odlučili ne podržati i Laburisti.

- Dok ne shvatimo da državni odvjetnik i DORH moraju biti u funkciji zaštite radničkih prava, nećemo se moći složiti s ovakvom praksom ni ponašanjem ni izvještajem državnog odvjetnika - rekao je Dragutin Lesar.

Bajić: Još nema odluke o Višnji Lončar

Naravno da ne mogu, bio je Bajićev odgovor na novinarsko pitanje može li potvrditi autentičnost SMS-ova, koje je navodno slao Sanaderu. Sljedeće pitanje bilo je znači li to da nisu autentični.

- Nisam rekao niti da jesu niti da nisu. Ovaj sustav funkcionira preko back upa, u mojem informatičkom sustavu toga nema, ali pogledajmo koji je cilj objavljivanja tih SMS-ova. Cilj je izvući suđenje iz sudnice i od okrivljenika napraviti političku žrtvu - zaključio je Bajić te dodao kako neće podnijeti prijavu iako su mu narušeni ugled i dignititet.

- Svaki okrivljenik može se braniti kako hoće - dodao je glavni državni odvjetnik. Potom se osvrnuo na Roberta Matijevića, koji je u utorak ispred zgrade Sabora započeo štrajk glađu i to zbog Bajićeva rada. Bajić je zaključio kako Matijević može prosvjedovati i štrajkati koliko hoće, ali da time ništa neće postići.

- Donosio je u nekoliko navrata informacije, koje su otišle u proceduru. Neke su procesuirane, a neke nisu, jer nije bilo dokaza. Što se tiče pisma predsjedniku Vlade, to je točno. Poslao sam mu pismo, jer je RH bila vlasnik Geotehnike u određenom postotku. Trebalo je vidjeti traži li vlasnik naknadu - rekao je Bajić. 

Što se tiče njegove zamjenice Višnje Lončar čiji su sin i suprug dio korupcijskog klupka na Medicinskom fakultetu, Bajić je još jednom ponovio kako će odluku o zamjenici donijeti do kraja ovog tjedna.

- Kao što ste mogli primjetiti, danas to nisam mogao stići - rekao je aludirajući na cijelodnevni rad u Hrvatskom saboru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...
Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...
'PLENKOVIĆ NIJE IMAO IZBORA'

Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...

Naveo je da je DP je dobio glasove na antisrpskoj kampanji, a oformio se antićiriličnoj kampanji. Ipak, navodi da nisu oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine...