Obavijesti

News

Komentari 21

'Vidimo na zadnjem slučaju iz Kutine kakva se poruka šalje - prijavi korupciju i fasovat ćeš'

'Vidimo na zadnjem slučaju iz Kutine kakva se poruka šalje - prijavi korupciju i fasovat ćeš'

Cilj Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti učinkovita je zaštita prijavitelja nepravilnosti koja uključuje i osiguravanje dostupnih i pouzdanih načina prijavljivanja nepravilnosti, poručuje ministar Malenica

VIDEO

Pred saborskim zastupnicima na današnjem dnevnu redu našao se novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, tzv. zviždača. Cilj Zakona, poručuju iz resornog Ministarstva pravosuđa, učinkovita je zaštita prijavitelja nepravilnosti koja uključuje i osiguravanje dostupnih i pouzdanih načina prijavljivanja nepravilnosti. U tom kontekstu možemo podsjetiti samo na posljednji slučaj prijave nepravilnosti u Kutini, nakon čega zviždačica Andrijana Cvrtila nije dobila zaštitu već joj se prijeti i gubitkom posla. 

PRATITE UŽIVO: 

- Ovo je jedan od bitnijih antikorupcijskih zakona i kada raspravljamo o tome kako ćemo urediti ovaj institut moramo znati što se sa zviždačima događa u praksi. Možda najbolji primjer o tome govori današnja naslovnica Nacionala . poručila je zastupnica Centra Dalija Orešković naglasivši kako je jedina učinkovita zaštita zviždača učinkovito i neovisno pravosuđe te brz i efikasan rad državnih tijela i institucija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U ovom konkretnom slučaju bih ja voljela da naše institucije, prije svega Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a i DORH, reagiraju istom onom brzinom kojom su reagirali djelatnici policije u bizarnom slučaju privođenja umirovljenika zbog prijetnje i uvrede trulim jajima. Ovaj slučaj ukazuje na teške zlouporabe položaja ovlasti i dužnosti čitavog niza visokopozicioniranih dužnosnika, počevši od ministra Banožića, predstojnika Ureda Vlade Frke Petešića do direktorice tvrtke Državne nekretnine, a uvaženi predsjedavatelju, i vas se ovdje u jednom vrlo ružnom kontekstu spominje - poručila je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću držeći Nacional u rukama. 

- Ukoliko su tvrdnje koje je objavio Nacional istinite, tu svjedočimo o realiziranom sukobu interesa zbog kojeg bi u roku keks, kada bi državna tijela imala volje, trebala pasti kompletna Vlada - naglasila je. 

Mostov Marin Miletić upitao je ministra pravosuđa Ivana Malenicu što može učiniti da pomogne Cvrtilu. 

- Dakle, žena dođe, prijavi korupciju, i onda joj se u sustavu radi sistematizacija da dobije nogu u dupe. Katastrofa. Pa kakvu poruku time šaljemo građanima - prijavi korupciju i nepotizam i fasovat ćeš. Jer zna hobotnica na koje načine može provesti fasovanje - istaknuo je Miletić. 

Malenica je poručio kako se na konkretni slučaj neće referirati. 

- Mogu samo reći da će ovaj zakonski tekst, koji uključuje dovoljne elemente i sudske zaštite i besplatnu pravnu pomoć, potaknuti zaposlenike da prijave određene nepravilnosti. Dodatno smo ojačali pravnu zaštitu zviždača, omogućili im besplatnu pravnu pomoć. Isto tako, taj sudski postupak, ukoliko do njega dođe, će se provoditi po hitnom postupku, propisane su i određene privremene mjere koje sud može donositi - rekao je. 

Prekršajne odredbe Zakona trebale bi djelovati odvraćajuće prema poslodavcima, dodao je Malenica. 

- Do drugog čitanja možemo razmisliti o tome da se ti iznosi 10.000-30.000 kuna, odnosno 30.000-50.000 kuna da se povećaju i da zaista one budu preventivne na same poslodavce i da spriječe bilo koji oblik pritiska prema radnicima, čime će se doprinijeti zaštiti zviždača - rekao je. 

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Urša Raukar Gamulin istaknula je kako Zakon predviđa samo elementarnu pravnu pomoć, ali ne i psihološku i psihosocijalnu.

- Imate podatke da čak 85 posto zviždača pati od raznih poremećaja mentalnog zdravlja, anksioznosti, straha, tjeskobe, nepovjerenja, a 48 posto ima te poremećaje na kliničkoj razini. Da bismo građani doista poslali poruku "nemojte se bojati, prijavite, sustav će stati iza vas" da li smatrate da u ovaj prijedlog Zakona ipak uđe i psihosocijalna i psihološka pomoć zviždačima - pitala je. 

Ministar Malenica potvrdio je kako nisu predvidjeli psihološku i psihosocijalnu pomoć, ali da nije isključeno da u budućnosti to neće "ubaciti."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu