Obavijesti

News

Komentari 96

Branitelji žele na Milanovićevu zgradu staviti natpis na ćirilici

Branitelji žele na Milanovićevu zgradu staviti natpis na ćirilici
14

Članovi Stožera za obranu Vukovara su zastupnicima dijelili majice s natpisom 'Stop ćirilici'. Nitko ju nije htio uzeti, osim ministra uprave Arsena Bauka

VIDEO

Ispred Sabora okupili su se članovi Stožera za obranu Vukovara. Saborskim zastupnicima, koji su se na radno mjesto vratili nakon dvomjesečne stanke, dijelili su crne majice s natpisom 'Stop ćirilici'. Najavili su da će premijera Zorana Milanovića počastiti ćiriličnom tablom Krajiška, jer on daje podršku ćirilici u Vukovaru. 

Uz majice su dijelili i anketne listiće na kojima su pitali zastupnike jesu li za uvođenje natpisa na ćirilici u Vukovaru i podržavaju li promjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, odnosno vraćanje uvjeta od 50 posto pripadnika nacionalne manjine u lokalnoj zajednici, umjesto sadašnjih 33 posto.

Siniša Miličević iz Stožera kazao je da od saborskih zastupnika traže da na dnevni red stave pitanje ćirilice u Vukovaru i da se konačno o tome očituju. Članovi Stožera spremni su pred Sabor dolaziti po potrebi.

- Bude li potrebno ulogorit ćemo se ovdje na Markovom trgu kao naši prijatelji policajci. Iskoristit ćemo sve demokratske metode u ostvarenju svog cilja - rekao je Miličević. 

Majicu 'Stop ćirilici' uzeo samo Arsen Bauk

Članovi Stožera željeli su majice dati i članovima Vlade, no većina ih nije uzela. Majicu su gurnuli u ruke i ministru uprave Arsenu Bauku te on nije imao izbora ne primiti je. Premijera su upitali kada mogu doći do njega da ga pozdrave, no on nije odgovorio. Samo se kratko rukovao s njima. 

Predsjednik zagrebačke HVIDRA-e Mirko Ljubičić najavio je da će, uz ostale akcije, postaviti i ćiriličnu ploču na ulaz u zgradu u kojoj stanuje premijer Milanović. Ploča će sadržavati naziv ulice na ćirilici. 

Jovanović: Ja sam za poštivanje zakona

Članovi Stožera ministra obrazovanja Željka Jovanovića upitali su je li on za primjenu ćirilice u Vukovaru.

- Ja sam za poštivanje zakona, a on kaže da se u Vukovaru moraju primjenjivati dvojezični natpisi - kazao im je Jovanović. Okupljenima koji su mu dobacivali poručio je kako je i on sam branitelj te da mu nitko ne može prodavati priče o domoljublju.

Pusić: To je tema o kojoj se treba razgovarati

Prvu potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić upitali su je li sada trenutak za ćirilicu u Vukovaru. Ona ih je podsjetila da je riječ o zakonu koji je donesen ranije i koji se mora provoditi te da se prava manjina moraju štiti.

- Dvojezičnost je tema o kojoj se treba razgovarati. Ja sam spremna, ali ćete mi morati dozvoliti da kažem ono što mislim - izjavila je Pusić.

Prosvjed i u Bošnjacima

Branitelji su u srijedu popodne prosvjedovali i u Bošnjacima. Ponovili su da nisu ničija politička opcija, da nisu protiv hrvatske policije, da ih razumije, ali da se " nisu bojali tenkova 1991., pa se ne boje ni policije". Prosvjed je prošao mirno. 



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...