Obavijesti

News

Komentari 74

Zatajili izvještaj? Nuklearku u Krškom je preopasno graditi

Zatajili  izvještaj? Nuklearku u Krškom je preopasno graditi
1

Francuski Institut za nuklearnu i radiološku sigurnost, piše Jutarnji list, tvrdi kako Krško nije sigurna lokacija za gradnju, jer je osjetljiva na seizmološka gibanja

VIDEO

Prema izvještaju francuskog Instituta za nuklearnu i radiološku sigurnost (IRSN) Krško nije sigurna lokacija za izgradnju nove nuklearne elektrane jer je tlo na tom području iznimno osjetljivo na seizmološka gibanja, javlja Jutarnji list

Nakon što je objavljen, izvještaj je izazvao veliki skandal u Sloveniji jer ga je Martin Novšak, direktor tvrtke GEN Energija, koja upravlja s 50 posto vlasništva u postojećoj elektrani u Krškom i nositelj je projekta izgradnje nove nuklearke, zatajio i nije proslijedio slovenskoj Upravi za nuklearnu sigurnost i Upravi nuklearke. 

Podsjetimo, Slovenija želi neposredno uz postojeću u Krškom izgraditi novu elektranu snage do 1600 megavata. Ovim izvještajem je otvoreno pitanje sigurnosti ne samo nove nuklearke već i postojeće. 

Više pročitajte OVDJE.

Veleposlanstvo: Izvješće je već dva tjedna svima dostupno

Nakon napisa u medijima oglasilo se i veleposlanstvo Republike Slovenije. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Dok spomenuti medij korektno prenosi neke dijelove izvješća francuskog instituta IRSN na žalost ne spominje odaziva nadležne slovenske institucije - Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost koje je objavljeno već 15. ožujka 2013. godine. 

Uprava Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost zapisala je kako trenutačno nema nikakve potrebe za donošenje odluka o lokaciji potencijalnog drugog bloka NEK, pošto nisu u tijeku nikakvi postupci smještanja takvog objekta u prostor. 

Nove informacije trebat će uzeti u obzir kad se bude odlučivalo o drugom bloku NEK. Uprava za nuklearnu sigurnost ozbiljno je pristupila pregledu i procjeni utjecaja novih činjenica na postojeću Nuklearnu elektranu Krško. Nakon prve procjene Uprava je ustanovila, kako nema novih činjenica koje bi ukazivale na izravnu opasnost za NEK te zato neposredne mjere nisu potrebne. 

Na osnovi svih prijašnjih istraživanja Uprava za nuklearnu sigurnost zaključuje kako su neizvjesnosti kod rezultata u pravilu dosta velike zbog čega dolazi do razilaženja stavova umiješanih stručnjaka. Na tragu stalne brige za sigurnost elektrane Uprava za nuklearnu sigurnost pozvat će stručnjake da opširnije objasne rezultate i nove činjenice te će sa strane NEK zatražiti da obavi analize potencijalnih utjecaja i predloži eventualne dodatne mjere sigurnost. 

Veleposlanstvo želi u vezi navoda o "zatajenom izvještaju" napomenuti, da su sve informacije, uključujući i dokumentaciju instituta IRSN, već dva tjedna dostupna najširoj javnosti na internetskoj stranici Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...