Obavijesti

News

Komentari 193

Logoraši iz Srbije i Mostara žele tužiti Republiku Hrvatsku

Bivši logoraši bit će ustrajni u tužbama protiv Hrvatske. Tražit ćemo naknadu štete, rekao je za N1 Mirzo Ćemalović iz Udruženja logoraša Mostar

VIDEO

Bivši bošnjački zatočenici s područja Mostara najavili su u petak da će podnijeti tužbe za naknadu štete od Republike Hrvatske zbog zatvaranja u zatočeničkim centrima Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) te su izrazili nezadovoljstvo što je presudom Haaškog tribunala rušenje Staroga mosta ocijenjeno legitimnim vojnim ciljem.

"Bivši logoraši bit će ustrajni u tužbama protiv Hrvatske. Tražit ćemo naknadu štete", rekao je za N1 Mirzo Ćemalović iz Udruženja logoraša Mostar. Pri tome je pojasnio kako će se žrtve konzultirati s pravnicima izražavajući očekivanje da će za provedene dane u zatvorima dobiti financijsku naknadu.

Ćemalović je po osobnim tvrdnjama bio zatočen u sedam zatočeničkih centara HVO-a i ondje je proveo 320 dana. 

Medved: Nemamo informacije o novim optužnicama iz Sarajeva
Medved: Nemamo informacije o novim optužnicama iz Sarajeva

Snimatelj Nedžad Kasumović, koji je snimio rušenje Starog mosta 8. studenog 1993. godine, izrazio je nezadovoljstvo ocjenom suda kako je taj objekt bio legitimni vojni cilj kojega su koristili pripadnici bošnjačke Armije BiH.

I Srbi dižu tužbu

Srpski logoraši podnijet će tužbu protiv Hrvatske za naknadu štete zbog sudjelovanja njezinog vojnog i političkog vrha u ubojstvima i mučenju Srba u logorima u Hrvatskoj i tzv. Herceg-Bosni, najavio je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić, prenosi N1.

- Na području Hrvatske i Herceg-Bosne bila su 222 logora za Srbe u kojima su 90 posto bili zatočeni civili, žene i djeca, a najzloglasniji među njima bio je splitska Lora - rekao je Dukić.

Presudom šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne, Haaški tribunal potvrdio im je prvostupanjske kazne kao i postojanje udruženog zločinačkog pothvata s kojim je povezan hrvatski državni vrh iz 90-ih godina. 

* Žalbeno vijeće suda u Haagu potvrdilo je u srijedu osuđujuće presude koje su donesene u svibnju 2013 na suđenju Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.  Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, Stojić na 20 godina, Praljak na 20 godina, Pušić na 10 godina zatvora, Ćorić na 16 i Petković na 20 godina zatvora. Žalbeno vijeće je potvrdilo da su šestorica optuženih, zajedno s tadašnjim visokim rukovoditeljima Republike Hrvatske, bili ključni sudionici u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem etničkog čišćenja bosanskih Muslimana počinjenjem zločina protiv čovječnosti, teškim kršenjima Ženevskih konvencija i drugim ratnim zločinima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 193
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.