Obavijesti

News

Komentari 36

Zatvorena birališta u Škotskoj: Glasovi će se brojati cijelu noć

Zatvorena birališta u Škotskoj: Glasovi će se brojati cijelu noć
27

Milijuni Škota na današnjem referendumu odlučivali su o neovisnosti svoje zemlje. 97 posto Škota registriralo se na svojim biračkim mjestima. Prvi rezultati očekuju se ujutro

VIDEO

Četvrtak, 18. rujna za milijune Škota bio je dan odluke. Prvi put u svojoj povijesti na referendumu su odlučivali hoće li napustiti 307 godina dugu zajednicu s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva. Referendumsko pitanje je glasilo: "Treba li Škotska biti neovisna zemlja?". 

Pravo izlaska na referendum imalo je oko 4,3 milijuna građana, a njih se 97 posto registriralo na svojim biračkim mjestima.

Točno u 22 sata (odnosno 23 po hrvatskom vremenu) zatvorena su sva birališta, njih 2608. Glasovi u 32 kruga u Škotskoj odmah se počinju prebrojavati. Svi rezultati će se slati u središnjicu škotskog izbornog povjerenstva. Prvi rezultati očekuju se oko 2 ujutro, a konačne rezultate trebali bi objaviti između 7.30 i 8.30 sati po hrvatskom vremenu.

Većina ipak za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu?

Prema posljednjim anketama objavljenim u srijedu navečer, tijesna većina škotskih glasača je za ostanak Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema anketi YouGova provedenoj na dan referenduma, većina birača u Škotskoj odbacila je ideju o osamostaljenju svoje države, izvijestio je Reuters. Protiv neovisnosti izjasnilo se 54 posto, a za 46 posto anketiranih birača. Službeni rezultati bit će objavljeni naknadno.

Predstavnik YouGova Peter Kellner u razgovoru za BBC rekao je da je vjerojatnost da će službeni rezultat biti u skladu s rezultatom današnje ankete 99 posto, ali je cinično napomenuo da bi se za nekoliko sati moglo pokazati da je ispao potpuni idiot.

Bilo je i incidenata

Od sedam sati kada su se birališta otvorila, diljem zemlje su se stvorili redovi građanaBivši britanski premijer Gordon Brown bio je među prvima koji su jutros izišli na birališta, a dan ranije kazao je da će na referendumsko pitanje zaokružiti 'ne'.

Škotska policija odlučila je na brojna biračka mjesta postaviti policajce navodeći kako se radi o mjeri opreza s obzirom da se na biralištima očekuje izuzetno velik broj ljudi. Iako je glasnogovornik policije rekao kako ne očekuje nerede, incidenata je bilo.

Pristašu škotske nezavisnosti uhitila je u petak policija nakon što je ispred biračkog mjesta u Clydebanku udario unionista koji je želio glasati protiv odcjepljenja, javlja Daily Mail. Drugi je, pak, udario slijepca (75) koji je u četvrtak dijelio pamflete protiv odcjepljenja, dok su vandali na izbornom mjestu u Glasgowu grafitom zaprijetili: "Glasajte 'da', inače se čuvajte".


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije