Obavijesti

News

Komentari 122

Dug HAC-a 4,7 milijardi eura: Vlada odobrila novo zaduženje

Dug HAC-a 4,7 milijardi eura: Vlada odobrila novo zaduženje
11

Vlada je usvojila odluku o davanju suglasnosti HAC-u za zaduženja kod Deutsche Bank AG od 400 i 150 milijuna eura radi servisiranja dospjelih kreditnih obveza

VIDEO

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila konačni prijedlog Zakona o sustavu državne uprave kojim će umjesto dosadašnjih 20 ureda državne uprave po županijama biti ustrojeno pet regionalnih ureda .

Ured državne uprave za Dalmaciju obuhvaćat će područje Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije (857.743 stanovnika). Ured za Slavoniju i Baranju bit će nadležan za Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Virovitičko-podravsku i Požeško-slavonsku županiju (806.192 stanovnika). Što se Zagreba tiče, stvari ostaju iste jer je i dosad Grad Zagreb obavljao sve poslove iz djelokruga državne uprave.

-Radi se o tome da se 20 ureda državne uprave  koji funkcioniraju u svakoj županiji reorganiziraju u 5 ureda koji će obuhvaćati više županija. Na taj način će se kadrovski ojačati svaki od tih ureda. To je jedno organizacijsko rješenje koje se razmatralo i prije nego što je ova Vlada formirana. Odlučili smo se na taj korak radi povećanja efikasnosti. Bit će lakše raditi, moći će se preraspodjeljivati poslovi - rekao je ministar Bauk nakon sjednice Vlade.

Na komentar da ova odluka zvuči kao najava ukidanja županija Bauk je odgovorio:

-To ste vi rekli. Zvuči onako kako piše. Rekao sam da to može i ne mora biti uvod. To je medijski atraktivno i moglo bi pobuditi neke strasti u županijskim središtima koji nisu među najvećim tvorinama -rekao je.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

Novo zaduženje HAC-a u iznosu od 550 mil. eura

Vlada je također usvojila odluku o davanju suglasnosti Hrvatskim autocestama za dva kreditna zaduženja, uz državna jamstva, kod Deutsche Bank AG od 400 i 150 milijuna eura radi urednog servisiranja dospjelih kreditnih obveza. Zamjenik ministra prometa Zdenko Antešić izvijestio je da će se ovime osigurati dio financijskih sredstava za uredno servisiranje duga u 2014. godini. Stanje duga HAC-a na dan 31. srpnja iznosilo je 4 milijarde i 700 milijuna eura od kojih je 3 milijarde glavnica.

Osim toga, usvojena je odluka o preraspodjeli sredstava za potrebe funkcioniranja osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u ukupnom iznosu od 7, 6 milijuna kuna.

Pomoć poljoprivrednicima od 100 mil. kuna

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je najavio program pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpili štetu u poplavama težak 100 miijuna kuna. Rekao je kako će 50 milijuna kuna isplatiti avansno već ove godine, a ostatak od 50 milijuna iduće godine. Što se tiče financiranja ove mjere pomoći 85 psoto novca osigurano je u EU fondovima, a samo 15 posto iz proračuna.

Na današnjoj sjednici usvojeno je godišnje izvješće o radu FINA-e koje je ministar Lalovac ocijenio pozitivnim rekavši da je dobit FINA-e iznosila 76 milijuna kuna. Istaknuo je da su uspostavljeni brojni registri, a najznačajniji od njih je Centralni obračun plaća u javnim službama.

Nužno povećanje proračunske zalihe

- Radi se o projektu koje je od velike važnosti za upravljanje plaćama na razini javne službe. Trebalo nam je nekih 10 do 11 godina od ideje do realizacije - rekao je Lalovac.

Vlada je prihvatila i Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu, za srpanj 2014. godine. S tanje proračunske zalihe za srpanj iznosilo je 24,9 milijuna kuna . Pritom bi trebalo dospjeti 90 milijuna kuna ovrha , zbog čega je u idućem rebalansu nužno povećanje proračunske zalihe , istaknuo je Lalovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.