Obavijesti

News

Komentari 9

Zatvorenik odbio da ga ranije puste iz zatvora: Hoće da to bude po njegovim uvjetima...

Zatvorenik odbio da ga ranije puste iz zatvora: Hoće da to bude po njegovim uvjetima...

Zatvorenik se u kaznionici na izdržavanju kazne zatvora od godinu i pol dana zbog prijetnje. On zapravo želi izići ranije iz zatvora, no ne želi da o tome odlučuju dva suca iz Slavonskog Broda koji su ga u zatvor i poslali

VIDEO

Dok većina zatvorenika želi što ranije napustiti zatvorsku ćeliju, zatvorenik V.M. odbio je takvu mogućnost. No, kada je donesena odluka da u zatvoru ostaje, na tu se odluku žalio!? On zapravo želi izići ranije iz zatvora, no ne želi da o tome odlučuju dva suca iz Slavonskog Broda koji su ga u zatvor i poslali, donosi Glas Slavonije.

Nalazi se u kaznionici na izdržavanju jedinstvene kazne zatvora od godinu i pol dana zbog prijetnje, a iz zatvora treba izići 14. srpnja. Prvostupanjskim rješenjem Županijski sud u Slavonskom Brodu odbio je prijedlog za uvjetni otpust zatvorenika V. M. kao neosnovan. Protiv tog rješenja zatvorenik se žalio, a u žalbi predlaže Visokom kaznenom sudu da donese odluku "ne zaslužuje li taj uvjetni otpust, ili ga zaslužuje". Drugostupanjski sud odbio mu je žalbu kao neosnovanu.

'Ne slažem se s istim da budem prije isteka kazne pušten'

Visoki kazneni sud navodi kako je sud u Slavonskom Brodu utvrdio, što ne osporava ni zatvorenik, da nije dao suglasnost da ga se uvjetno otpusti, i da je odbio nazočiti sjednici vijeća na kojoj se odlučivalo o njegovom uvjetnom otpustu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, u svojoj je izjavi naveo: "Ako mi uvjetni otpust bude odobren, ne slažem se s istim da budem prije isteka kazne pušten".

Radovan Karadžić se žali na azbest u britanskom zatvoru
Radovan Karadžić se žali na azbest u britanskom zatvoru

Prijedlog za uvjetni otpust, prema službenoj dužnosti, podnio je upravitelj kaznionice, a u tom slučaju zatvorenik ima mogućnost ne pristati na uvjetni otpust, što je onda jedan od razloga za odbijanje da ranije iziđe na slobodu.

- S obzirom na to da zatvorenik nije pristao na uvjetni otpust, druge okolnosti na koje ukazuje zatvorenik nisu od značaja, pa je prvostupanjski sud pravilno zaključio da u konkretnoj situaciji postoji zakonska smetnja za odobravanje uvjetnog otpusta te s pravom takav prijedlog odbio - navodi Visoki kazneni sud.

Bio je 'uspješan' zatvorenik, htio je i raditi u zatvoru

U svojoj žalbi zatvorenik je problematizirao razloge zbog kojih se na to odlučio te iznosi prigovore na ranija postupanja sudaca i sudske odluke na temelju kojih je upućen na izdržavanje kazne zatvora.

Tvrdi da je u postupku odlučivanja o uvjetom otpustu sudjelovalo dvoje sudaca koji su u ranijim odlukama povrijedili zakon.

Sumnja u njihov rad, pravičnost i zakonitost odluka koje su donijeli te je zbog toga i zatražio sudsku zaštitu, pa tvrdi da mu je time povrijeđeno pravo na pravično postupanje. Nadalje, navodi da je znao da je samo formalnost da se pojavi na sjednici vijeća i da će odluka biti kakva i je - i da se zato nije složio s prijedlogom za uvjetni otpust, a što ne bi napravio da je netko drugi predsjedao tim vijećem.

Smatra da ga se treba uvjetno otpustiti, jer je ocijenjen kao "uspješan" u kaznionici, poštuje sva pravila ponašanja, otac je maloljetnog djeteta, a obitelj mu živi od socijalne pomoći. Želi raditi u zatvoru, ali mu ništa nisu ponudili. Stegovno nije kažnjavan, prestao je s drogom, kao i sa supstitucijskom terapijom. Pristaje na uvjetni otpust, ali ne od sudaca Nenada Vlašića i Mirjane Madunić.

'Presuda nije konačna dok god ima pravnog lijeka. Zavadlav je dobro, tako kaže, pišemo si'
'Presuda nije konačna dok god ima pravnog lijeka. Zavadlav je dobro, tako kaže, pišemo si'

Visoki kazneni sud navodi kako nije osnovan prigovor zatvorenika da su njegova prava povrijeđena tako što su mu isti suci, koji su odlučivali o njegovom uvjetnom otpustu, ranije odlučivali o njegovom upućivanju na izdržavanje kazne zatvora.

Naime, činjenica što je sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu Nenad Vlašić kao sudac izvršenja donio rješenje 21. kolovoza 2020., a kojim je zatvorenik V. M. upućen na izdržavanje kazne zatvora te činjenica što je sutkinja Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mirjana Madunić kao predsjednica vijeća odlučivala o žalbi protiv tog rješenja, a potom su ti suci, Nenad Vlašić kao predsjednik vijeća, a Mirjana Madunić kao članica vijeća, sudjelovali u radu vijeća koje je donijelo pobijano rješenje, nisu razlozi za njihovo isključenje od obavljanja sudske dužnosti, jer o uvjetnom otpustu odlučuje upravo sudac izvršenja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21