News

Komentari 107

'Presuda nije konačna dok god ima pravnog lijeka. Zavadlav je dobro, tako kaže, pišemo si'

'Presuda nije konačna dok god ima pravnog lijeka. Zavadlav je dobro, tako kaže, pišemo si'

Filip Zavadlav krajem veljače nepravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora za trostruko ubojstvo. Iako je nakon izricanja presude bio psihički potonuo, Šerić kaže da je Filip sada dobro. Rok za žalbu je do 3. lipnja

Tri mjeseca od izricanja nepravomoćne presude na Županijskom sudu u Splitu, Branko Šerić, odvjetnik Filipa Zavadlava dobio je presudu i obrazloženje na stol te radi na žalbi. Podsjetimo, Zavadlav je krajem veljače nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva koje je počinio 11. siječnja 2020. u splitskom Varošu. Hicima iz kalašnjikova likvidirao je Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.

- Na žalbi radim, a rok za predaju je do iduće srijede. U žalbi ću navesti sve ono što sam tvrdio i tijekom procesa, među ostalim, da se u njegovom slučaju radi o neubrojivosti. Poslužio sam se sudskom praksom i nekim stavovima Europskog suda za ljudska prava – kaže nam odvjetnik Šerić koji je redovito u kontaktu s Filipom.

- Ne čujemo se, ali si pišemo. On je dobro, tako kaže. Ovo ništa nije konačno dok god ima pravnog lijeka – kratak je bio Šerić.
Filip Zavadlav, kako doznajemo, i dalje dobiva brojna pisma podrške na koja redovito odgovara zahvaljujući svima na brizi i novčanim uplatama, no navodi i kako mu od stvari ne treba ništa. Također, kaže kako je relativno dobro te da vrijeme provodi trenirajući i čitajući.

Presudu Zavadlavu je podsjetimo, donijelo Vijeće na čijem je čelu bila sutkinja Višnja Strinić. Osuđen je za tri takozvana obična ubojstva, a za svako je dobio 15 godina zavora što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina. Sutkinja Strinić tijekom obrazlaganja presude rekla je kako je Zavadlav bio svjestan svojih postupaka, a kao otegotnu okolnosti uzeta je činjenica što žrtve nisu imale šanse jer je Filip za krvavi pohod odabrao automatsku pušku, ali i to što nije izrazio sućut obiteljima žrtava. Kao olakotne okolnosti uzete su bitno smanjena ubrojivost i teške obiteljske prilike.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Postavlja se pitanje zašto, što se krilo u njegovoj glavi. Taj izostanak motiva me ponovno uvjerava da nije bio ubrojiv. Ne samo da je bitno smanjeno ubrojiv, nego da nije bio ubrojiv, da je 'pukao' - kazao je Šerić nakon presude.

Najčitaniji članci