Obavijesti

News

Komentari 29

Radovan Karadžić se žali na azbest u britanskom zatvoru

Radovan Karadžić se žali na azbest u britanskom zatvoru

Karadžićeva kći Sonja Jovičević potvrdila je za medije u Republici Srpskoj da je njen otac sada u zatvoru u široj okolici Southamptona

VIDEO

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina potužio se obitelji da u zatvoru u Velikoj Britaniji, kamo je prebačen ovog tjedna, živi u nezdravim uvjetima jer tamo ima azbesta kao i da su mu uskraćena vjerska prava.

Karadžićeva kći Sonja Jovičević potvrdila je za medije u Republici Srpskoj da je njen otac sada u zatvoru u široj okolici Southamptona nakon što je predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmel Agius ranije ovog mjeseca odlučio kako će on ostatak doživotne kazne služiti u Velikoj Britaniji.

Ona nije navela točan naziv zatvora, ali je ustvrdila kako je Karadžić na jug Engleske poslan samo kako bi se članovima obitelji otežalo da ga posjećuju.

Kazala je kako je s ocem samo kratko razgovarala telefonom "i odmah shvatila da će biti problema".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Što se tiče fizičkog stanja u kojem je dovezen i tamo gdje je smješten, to je nedopustivo. Ako se tome doda činjenica da je smješten u zgradi punoj kancerogenog azbesta koji je zabranjen u svijetu, jasno je u kakvim uvjetima će biti", kazala je za agenciju Srna Sonja Jovičević koja je sada zastupnica u parlamentu RS.

Radovan Karadžić premješten je u zatvor u Veliku Britaniju
Radovan Karadžić premješten je u zatvor u Veliku Britaniju

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno je je 2019. godine osudio Karadžića na doživotni zatvor a drugostupanjsko vijeće tako je povećalo kaznu od 40 godina zatvora koja mu je dosuđena u prvostupanjskom postupku.

Proglašen je krivim za najteže ratne zločine uključujući genocid u Srebrenici te za etičke progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

On je nakon skrivanja koje je potrajalo duže od desetljeća uhićen u Srbiji 2008. godine i odmah izručen ICTY-u a u pritvorskoj jedinici tog suda bio je sve do ovog tjedna.

Sada je odlukom suca Aguisa prebačen u Veliku Britaniju nakon što je vlada te zemlje izrazila spremnost da on tamo služi ostatak doživotne robije.

Agius je odbio prigovore Karadžićevih odvjetnika da će mu u Velikoj Britaniji biti ugrožen život jer u tamošnjim zatvorima kazne služi veliki broj muslimana pa bi oni prema njemu mogli biti osvetnički raspoloženi.

Jovičević sada tvrdi kako je zapravo najveći problem odsječenost njezina oca "od svijeta u ambijentu koji nije njegova civilizacija, jezik i kultura" te kako će on Velikoj Britaniji prakticirati svoju vjeru i pisati stručne i književne radove.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag