Obavijesti

News

Komentari 29

Radovan Karadžić se žali na azbest u britanskom zatvoru

Radovan Karadžić se žali na azbest u britanskom zatvoru

Karadžićeva kći Sonja Jovičević potvrdila je za medije u Republici Srpskoj da je njen otac sada u zatvoru u široj okolici Southamptona

VIDEO

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina potužio se obitelji da u zatvoru u Velikoj Britaniji, kamo je prebačen ovog tjedna, živi u nezdravim uvjetima jer tamo ima azbesta kao i da su mu uskraćena vjerska prava.

Karadžićeva kći Sonja Jovičević potvrdila je za medije u Republici Srpskoj da je njen otac sada u zatvoru u široj okolici Southamptona nakon što je predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmel Agius ranije ovog mjeseca odlučio kako će on ostatak doživotne kazne služiti u Velikoj Britaniji.

Ona nije navela točan naziv zatvora, ali je ustvrdila kako je Karadžić na jug Engleske poslan samo kako bi se članovima obitelji otežalo da ga posjećuju.

Kazala je kako je s ocem samo kratko razgovarala telefonom "i odmah shvatila da će biti problema".

"Što se tiče fizičkog stanja u kojem je dovezen i tamo gdje je smješten, to je nedopustivo. Ako se tome doda činjenica da je smješten u zgradi punoj kancerogenog azbesta koji je zabranjen u svijetu, jasno je u kakvim uvjetima će biti", kazala je za agenciju Srna Sonja Jovičević koja je sada zastupnica u parlamentu RS.

Radovan Karadžić premješten je u zatvor u Veliku Britaniju
Radovan Karadžić premješten je u zatvor u Veliku Britaniju

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno je je 2019. godine osudio Karadžića na doživotni zatvor a drugostupanjsko vijeće tako je povećalo kaznu od 40 godina zatvora koja mu je dosuđena u prvostupanjskom postupku.

Proglašen je krivim za najteže ratne zločine uključujući genocid u Srebrenici te za etičke progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

On je nakon skrivanja koje je potrajalo duže od desetljeća uhićen u Srbiji 2008. godine i odmah izručen ICTY-u a u pritvorskoj jedinici tog suda bio je sve do ovog tjedna.

Sada je odlukom suca Aguisa prebačen u Veliku Britaniju nakon što je vlada te zemlje izrazila spremnost da on tamo služi ostatak doživotne robije.

Agius je odbio prigovore Karadžićevih odvjetnika da će mu u Velikoj Britaniji biti ugrožen život jer u tamošnjim zatvorima kazne služi veliki broj muslimana pa bi oni prema njemu mogli biti osvetnički raspoloženi.

Jovičević sada tvrdi kako je zapravo najveći problem odsječenost njezina oca "od svijeta u ambijentu koji nije njegova civilizacija, jezik i kultura" te kako će on Velikoj Britaniji prakticirati svoju vjeru i pisati stručne i književne radove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 29

VIDEO

Strava u Zagrebu: Mladić (18)  na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu
IZABRAO SLUČAJNU ŽRTVU

Strava u Zagrebu: Mladić (18) na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu

Ozlijeđenom muškarcu liječnička je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Zagreb. Lakše je ozlijeđen, objavila je zagrebačka policija. Mladića su priveli

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata
UŽAS U PALERMU

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata

Angelo Onorato (56) pronađen je na vozačevom mjestu svog automobila s plastičnom trakom oko vrata. Da nešto nije u redu, supruga je posumnjala nakon što joj nije odgovorio na uzastopne pozive
Sin Tome Buzova, Čovjeka koji nije mogao šutjeti: 'Rekao je tom djetetu da sjedne i ustao...'
PRESTIŽNO PRIZNANJE

Sin Tome Buzova, Čovjeka koji nije mogao šutjeti: 'Rekao je tom djetetu da sjedne i ustao...'

Razgovarali smo s Darkom Buzovom, sinom časnika koji je ubijen jer nije htio prešutjeti nepravdu. Priča o njemu osvojila je Zlatnu palmu u Cannesu