Obavijesti

News

Komentari 78

Zavarili vrata: Radnici Uljanika blokiraju ulaz u brodogradilište

Zavarili vrata: Radnici Uljanika blokiraju ulaz u brodogradilište
9

Radnici pulskog Uljanika od četvrtka u 13 sati ponovno su u štrajku, a zavarivanjem vrata blokirali su dva od tri službena ulaza u brodogradilište kao još jedan oblik pritiska na Vladu

VIDEO

Nakon punih sedam mjeseci bez plaće, radnici Uljanika od jučer su ponovno u štrajku i najavili da će tako biti dok god država ne donese odluku - ili stečaj, ili restrukturiranje, a prolaz u pulsko brodogradilište moguć je jedino kroz manji ulaz na Bulevaru, kroz koji mogu proći vozila za hitne intervencije, a jutros ulaz nadziru predstavnici Štrajkaškog odbora.   

- Tu smo kako bi pratili situaciju i kako ne bi došlo do neželjenih situacija, odnosno da netko na silu od kooperanata želi ući u krug brodogradilišta. Dogovorili smo takav rad,  a mi tu pratimo i ako treba - reagirat ćemo po potrebi - rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac potvrdivši kako ulaz u Uljanik, dok traje štrajk, nije dopušten  kooperantima koji rade na polarnom kruzeru.

- Mi naravno očekujemo početak restrukturiranja. Prekipjelo nam je, ne možemo više izdržati to poniženje koje nam radi Vlada, očito ne prepoznaje se glad i jad i muku ovih ljudi. Neka dođu i neka probaju živjeti 6-7 mjeseci bez plaće - poručio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku Đino Šverko.  

"Kod Uljanika mora se voditi računa o svim aspektima"
"Kod Uljanika mora se voditi računa o svim aspektima"

Radnici pulskog Uljanika od četvrtka u 13 sati ponovno su u štrajku, a zavarivanjem vrata blokirali su dva od tri službena ulaza u brodogradilište kao još jedan oblik pritiska na Vladu, koja bi, smatraju u Štrajkaškom odboru, trebala hitno donijeti odluku o tome što će biti s radnicima i brodogradnjom u Puli.

SDP: Uljanik mora biti spašen

Pulski SDP zatražio je u petak u priopćenju za javnost promptno donošenje odluke o restrukturiranju Uljanika i postizanju dogovora sa strateškim partnerom te da se "kazneno procesuiraju svi oni koji su sudjelovali u ovoj tragediji i sramoti za Pulu i Istru". 

- Ako nitko ne odgovara za financijsko uništavanje poduzeća koje je izgradilo Pulu i Istru, školovalo generacije i generacije ljudi, dalo svoj socio-kulturni doprinos Puli i Istri te stvaralo radna mjesta i generiralo nova znanja, onda mi kao članica EU u 21. stoljeću nismo pravna država - navela je predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović.

'Nije moguće spasiti Uljanik uz primjenu HDZ-ovog modela'
'Nije moguće spasiti Uljanik uz primjenu HDZ-ovog modela'

Dodala je kako je očito da je državni Jadranbrod dostavljao izvješća u Vladu o Uljaniku i da se od 2016. godine znalo da postoje problemi.

- Umjesto da je tada Vlada reagirala i pod hitno krenula postavljati pitanja i slati nadzore kako se troši novac, stječe se dojam kako je to namjerno ignorirano. Danas umjesto da govorimo o odgovornosti i sankcijama za nastalu situaciju koje trebaju snositi tadašnja Uprava Uljanika i dužnosnici u Vladi, mi razgovaramo o tome koliko novca ide iz proračuna, odnosno šalje se poruka mladima - za nemar i neodgovornost nećete snositi nikakve posljedice - istaknula je Radolović u priopćenju za javnost.

'Dosta nam je čekanja! Neka danas odluče o našoj sudbini...'
'Dosta nam je čekanja! Neka danas odluče o našoj sudbini...'

Smatra kako bi bilo koja druga politička odluka izuzev one o restrukturiranju Uljanika bila zastrašujuća.

- Ne zato jer je to Uljanik, već zato što u Hrvatskoj ovako kompleksnog industrijskog pogona više nema i opće je poznata činjenica kada se jednom brodogradnja ugasi, gotovo nemoguće ju je opet pokrenuti jer ostaje se bez najbitnije komponente, radnika koji imaju znanje - upozorila je Radolović.

Zavarili su glavni ulaz: Radnici Uljanika ponovno su u štrajku
Zavarili su glavni ulaz: Radnici Uljanika ponovno su u štrajku

Dodala je kako je "SDP Pule čvrstog stava kako Uljanik mora biti spašen jer u suprotnom postajemo 'taoci turizma o kojem će ovisiti cijeli jedan grad, županija, a posljedično i država".

- Naša poruka je jasna, u Uljaniku treba očuvati proizvodnju i radna mjesta, uz jasnu i javnu strategiju te detaljno razrađen plan restrukturiranja s ciljem zadržavanja radnih mjesta, a ne otpuštanja radnika ili prikrivenih namjera u sprezi politike i interesnih grupa - poručio je pulski SDP.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina