Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
78 komentara

Zavarili vrata: Radnici Uljanika blokiraju ulaz u brodogradilište

Radnici pulskog Uljanika od četvrtka u 13 sati ponovno su u štrajku, a zavarivanjem vrata blokirali su dva od tri službena ulaza u brodogradilište kao još jedan oblik pritiska na Vladu

Pula: Nema ulaska u brodogradilište Uljanik, čak ni za kooperante koji rade na polarnom kruzeru
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
78 komentara

Nakon punih sedam mjeseci bez plaće, radnici Uljanika od jučer su ponovno u štrajku i najavili da će tako biti dok god država ne donese odluku - ili stečaj, ili restrukturiranje, a prolaz u pulsko brodogradilište moguć je jedino kroz manji ulaz na Bulevaru, kroz koji mogu proći vozila za hitne intervencije, a jutros ulaz nadziru predstavnici Štrajkaškog odbora.   

- Tu smo kako bi pratili situaciju i kako ne bi došlo do neželjenih situacija, odnosno da netko na silu od kooperanata želi ući u krug brodogradilišta. Dogovorili smo takav rad,  a mi tu pratimo i ako treba - reagirat ćemo po potrebi - rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac potvrdivši kako ulaz u Uljanik, dok traje štrajk, nije dopušten  kooperantima koji rade na polarnom kruzeru.

- Mi naravno očekujemo početak restrukturiranja. Prekipjelo nam je, ne možemo više izdržati to poniženje koje nam radi Vlada, očito ne prepoznaje se glad i jad i muku ovih ljudi. Neka dođu i neka probaju živjeti 6-7 mjeseci bez plaće - poručio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku Đino Šverko.  

BrodogradiliÅ¡te Uljanik PLENKOVIĆ: "Kod Uljanika mora se voditi računa o svim aspektima"

Radnici pulskog Uljanika od četvrtka u 13 sati ponovno su u štrajku, a zavarivanjem vrata blokirali su dva od tri službena ulaza u brodogradilište kao još jedan oblik pritiska na Vladu, koja bi, smatraju u Štrajkaškom odboru, trebala hitno donijeti odluku o tome što će biti s radnicima i brodogradnjom u Puli.

SDP: Uljanik mora biti spašen

Pulski SDP zatražio je u petak u priopćenju za javnost promptno donošenje odluke o restrukturiranju Uljanika i postizanju dogovora sa strateškim partnerom te da se "kazneno procesuiraju svi oni koji su sudjelovali u ovoj tragediji i sramoti za Pulu i Istru". 

- Ako nitko ne odgovara za financijsko uništavanje poduzeća koje je izgradilo Pulu i Istru, školovalo generacije i generacije ljudi, dalo svoj socio-kulturni doprinos Puli i Istri te stvaralo radna mjesta i generiralo nova znanja, onda mi kao članica EU u 21. stoljeću nismo pravna država - navela je predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović.

Zagreb: U Saboru je održana konferencija za medije Kluba zastupnika SDP-a SUDBINA ŠKVERA: 'Nije moguće spasiti Uljanik uz primjenu HDZ-ovog modela'

Dodala je kako je očito da je državni Jadranbrod dostavljao izvješća u Vladu o Uljaniku i da se od 2016. godine znalo da postoje problemi.

- Umjesto da je tada Vlada reagirala i pod hitno krenula postavljati pitanja i slati nadzore kako se troši novac, stječe se dojam kako je to namjerno ignorirano. Danas umjesto da govorimo o odgovornosti i sankcijama za nastalu situaciju koje trebaju snositi tadašnja Uprava Uljanika i dužnosnici u Vladi, mi razgovaramo o tome koliko novca ide iz proračuna, odnosno šalje se poruka mladima - za nemar i neodgovornost nećete snositi nikakve posljedice - istaknula je Radolović u priopćenju za javnost.

RADNICI ULJANIKA NIKAD OGORČENIJI 'Dosta nam je čekanja! Neka danas odluče o našoj sudbini...'

Smatra kako bi bilo koja druga politička odluka izuzev one o restrukturiranju Uljanika bila zastrašujuća.

- Ne zato jer je to Uljanik, već zato što u Hrvatskoj ovako kompleksnog industrijskog pogona više nema i opće je poznata činjenica kada se jednom brodogradnja ugasi, gotovo nemoguće ju je opet pokrenuti jer ostaje se bez najbitnije komponente, radnika koji imaju znanje - upozorila je Radolović.

'NEMAM OD ČEGA ŽIVJETI Zavarili su glavni ulaz: Radnici Uljanika ponovno su u štrajku

Dodala je kako je "SDP Pule čvrstog stava kako Uljanik mora biti spašen jer u suprotnom postajemo 'taoci turizma o kojem će ovisiti cijeli jedan grad, županija, a posljedično i država".

- Naša poruka je jasna, u Uljaniku treba očuvati proizvodnju i radna mjesta, uz jasnu i javnu strategiju te detaljno razrađen plan restrukturiranja s ciljem zadržavanja radnih mjesta, a ne otpuštanja radnika ili prikrivenih namjera u sprezi politike i interesnih grupa - poručio je pulski SDP.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message