Obavijesti

News

Komentari 35

Zavodila bi naciste u barovima, odvela u šumu, a zatim ubijala

Zavodila bi naciste u barovima, odvela u šumu, a zatim ubijala
1

Nevinog i bezazlenog izgleda, tinejdžerica Freddie Oversteegen, pripadnica nizozemskog pokreta otpora, zavodila je naciste prije nego bi ih smaknula. Umrla je prije 10-ak dana u 93. godini

VIDEO

Jedan od zadataka koje su sestre Freddie i Truus Oversteegen kao lijepe i mlade članice nizozemskog pokreta otpora imale bio je zavesti naciste, pozvati ih u šetnju šumom i ubiti.

Freddie je imala 14, a Truus 16 godina kad su se priključile pokretu. U njihovu kuću jedan dan je došao čovjek i pitao njihovu majku bi li pustila svoje maloljetne kćeri da se priključe pokretu otpora. Majka je dopustila. Objasnio je tada da nitko neće posumnjati da su dvije tako mlade djevojke članice.

Pištolj bi nosile u košari bicikla

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Freddie, rođena u Haarlemu kraj Amsterdama 1925. godine umrla je prije desetak dana - 5. rujna, samo dan prije svog 93. rođendana. Ona je bila posljednja preživjela članica slavne ženske skupine pokreta otpora u Nizozemskoj koja se za vrijeme rata borila protiv nacističkih okupatora i nizozemskih izdajnika. Njezina sestra Truus umrla je prije dvije godine.

Sestre Oversteegen i njihova prijateljica Hannie Schaft bile su zadužene za gotovo sve. Od distribucije ilegalnih novina i dijeljenja letaka do dizanja mostova u zrak dinamitom, krijumčarenja židovske djece iz koncentracijskih kampova te ubijanja nacista koristeći pištolj koji su nosile u košari svog bicikla.

Očijukanje s nacistima i odvođenje u šumu

Trio mladih dama imao je svoju rutinu. Najprije bi dotjerane obilazile barove u kojima s bili nacisti ili nacistički suradnici, s njima bi koketirale da bi na kraju večeri pitale žele li s njima ići u šetnju šumom. Nakon toga bi ih likvidirale ili one ili pripadnici pokreta otpora koji bih ih tamo spremno čekali

- Morale smo to napraviti. Bilo je potrebno riješiti se zla koje je ubijalo nevine ljude - kazala je Freddie. Na pitanje koliko ih je ubila rekla je: Takvo pitanje se vojnicima nikad ne postavlja.

Nakon rata, Truus se bavila umjetnošću te napisala memoare, a Freddie je rekla da se ona nosila s traumama tako što je osnovala obitelj, imala djecu i maksimalno se posvetila obiteljskom životu. Udala se za Jana Dekkra, s kojim je dobila troje djece, a postala je baka i četvero unučadi.

Pucala bi u nacista i gledala ga kako pada mrtav'

Njihova prijateljica Hannie Schaft, lijepa crvenokosa studentica prava, zarobljena je i pogubljena nekoliko tjedana prije završetka rata. Nakon rata je postala nacionalna heroina ženskog pokreta otpora. Po njenom životu snimljen je i film 'Djevojka s crvenom kosom'.  Više od 15 nizozemskih gradova nosi ime po ovoj nacionalnoj junakinji.

U jednom intervjuu Freddie je svojedobno rekla: 'Pucala bi u nacista i gledala ga kako pada mrtav. I što sam osjećala u tom trenutku? Poželjela bih mu čak pomoći mu da ustane'.

Zadnjih godina Freddie je imala velikih problema sa srcem i provela ih u domu za starije i nemoćne u blizini svog rodnog grada.

Nizozemski redatelj Thijs Zeeman napravio je dokumentarac 'Dvije sestre u Pokretu otpora'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti