News

Komentari 37

Završila trakavica: Pripuz i ekipa zbrinjavat će biootpad u Zagrebu za 42 milijuna kuna

Završila trakavica: Pripuz i ekipa zbrinjavat će biootpad u Zagrebu za 42 milijuna kuna

Druga grupacija tvrtki bila je Saubermacher- EKP, Saubermacher Slovenija i Bio Direkt, koje su predale ponudu od 36,3 milijuna kuna, odnosno 45,4 milijuna kuna s PDV-om

Grupaciji Reoma, CE-ZA-R i Eko-Flor Plus stigao je na potpis ugovor o zbrinjavanju biootpada u Zagrebu.

Time je okončana višemjesečna trakavica vezana za tvrtke Petra Pripuza i zbrinjavanje otpada. Grad je već 18. listopada odabrao zajednicu ponuditelja za preuzimanje i daljnju obradu neopasnog otpada, odnosno biootpada, koju čine CE-ZA-R d.o.o., Eko-Flor Plus d.o.o. i Reoma Grupa.

Pripuz je najjeftiniji

Gradonačelnik Tomislav Tomašević ustrajno je mjesecima izbjegavao svaku komunikaciju s predstavnicima tvrtki Petra Pripuza unatoč besplatnim i najnižim ponudama vezanim za zbrinjavanje glomaznog i biootpada. Očito nije bilo druge nego donijeti odluku koja je jedina u skladu sa zakonom, a to je prema natječaju dodijeliti posao grupaciji CE-ZA-R d.o.o., Eko-Flor Plus d.o.o. i Reoma Grupa, koje su ponudile svoje usluge za 33,6 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno s PDV-om oko 42 milijuna kuna.

Druga grupacija tvrtki bila je Saubermacher- EKP, Saubermacher Slovenija i Bio Direkt, koje su predale ponudu od 36,3 milijuna kuna, odnosno 45,4 milijuna kuna s PDV-om.

Biootpad se baca s miješanim

Podsjetimo, lani se na natječaj vrijedan 73 milijuna kuna, za odvoz 45.000 tona biootpada u dvije godine, javilo ukupno devet tvrtki podijeljenih u tri zajednice ponuditelja. Bile su to grupacije BIOEN, u vlasništvu Rusa Olega Maksimova i Artema Kazina, tvrtka Biootpad d.o.o., u vlasništvu Domagoja Sedlića, te Pripuzov CE-ZA-R. Prema prvoj odluci, posao je pripao Rusima, koji su imali i najpovoljniju ponudu. No Državni inspektorat zabranio im je zbrinjavanje otpada jer nisu imali potrebne dozvole.

Kako smo ekskluzivno izvijestili u srpnju, i Uskok se pozabavio ovim pitanjem te “češlja” ugovore vrijedne 73 milijuna kuna o zagrebačkom zbrinjavanju biootpada. Nakon Rusa, kao druga najpovoljnija tvrtka, posao je dobila Pripuzova firma. No oni su se u svibnju povukli navodeći kako su popunili svoje. Grad je potom spao na gradsku Čistoću, odnosno Zrinjevac, koji za to nemaju odgovarajuću infrastrukturu ni kapacitete.

Iako nitko to javno ne želi izreći, upućeni govore kako se biootpad baca s miješanim otpadom na Jakuševec pod objašnjenjem da građani ne razvrstavaju kako treba i svašta bacaju u smeđe kante. U Zagrebu se inače prikupi oko 26.000 tona biootpada godišnje, što je u prosjeku oko 2000 tona mjesečno ili 80-ak kamiona.

Najčitaniji članci