Obavijesti

News

Komentari 0

Završili su redovni remont Nuklearne elektrane Krško

Završili su redovni remont Nuklearne elektrane Krško

Nakon redovnog remonta, električni generator Nuklearne elektrane Krško ponovno je, u četvrtak, 2. svibnja, priključen na elektroenergetsku mrežu, priopćili su iz Nuklearne elektrane Krško

VIDEO

Iz Uprave NEK-a ističu kako će nakon provjera pri niskoj snazi, a sukladno standardima, postupno povećavati snagu elektrane. Tijekom redovnog remonta, koji je započeo 1. travnja, zamijenjeno je gorivo i obavljeni su planirani radovi na održavanju, nadzorna testiranja i osuvremenjivanja.

"Radnici NEK-a i poslovni partneri iz lokalnog i međunarodnog okružja svojim su stručnim i predanim radom kvalitetno obavili sve remontne radove i tako omogućili nastavak pouzdanog rada elektrane. Ovogodišnji plan proizvodnje iznosi 5,4 milijarde kilovat sati električne energije", navodi se u priopćenju NEK-a.

Član Uprave NEK-a Saša Medaković istaknuo je da su u jezgri reaktora uspješno zamijenjena 53 goriva elementa sa svježim gorivom, odnosno da je tijekom remonta odrađeno više od 30 tisuća aktivnosti. Medaković naglašava da je time osiguran izvor energije iz elektrane za nesmetano odvijanje do jeseni 2025. kada će biti sljedeći remont.

NE Krško: Odredili točnu lokaciju popuštanja, popravak će trajati nekoliko tjedana
NE Krško: Odredili točnu lokaciju popuštanja, popravak će trajati nekoliko tjedana

"Na taj će način Slovenija i Hrvatska moći računati na energiju iz Nuklearne elektrane Krško, kao i do sada", naveo je Medaković.

Uz ostalo, tijekom redovnog remonta obavljeni su svi planirani radovi, provjerena je cjelovitost materijala opreme i struktura i obavljeno je više stotina nadzornih testiranja koja su, navodi se, potvrdila besprijekorno djelovanje komponenti i sustava.

U priopćenju se ističe kako u NEK-u i u produljenom pogonskom vijeku nastavljaju s politikom stalnih tehnoloških poboljšanja, odnosno da osuvremenjivanja, koja su završili tijekom remonta, povećavaju nuklearnu sigurnost te raspoloživost i kapacitet elektrane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...
FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada