Obavijesti

News

Komentari 99

'Završio sam fakultet i bio bez posla. Otišao sam u Njemačku'

'Završio sam fakultet i bio bez posla. Otišao sam u Njemačku'
2

Joško iz Sinja Njemačku je posjetio nekoliko puta da vidi hoće li mu se svidjeti i kakve su šanse da nađe posao. Brzo je, kaže, shvatio da nema razloga za zabrinutost te kupio kartu u jednom smjeru i preselio se

VIDEO

Sinjanin Joško Milanović (32) koji je do nedavno živio u Zagrebu i Splitu, prije dvije godine preselio se u Berlin. Sada živi u malom, mirnom gradiću izvan Kölna. 

- U Splitu sam završio Ekonomski fakultet, smjer turističko poslovanje. Nakon toga sam radio praksu preko javnih radova u "Udruzi (na)gluhih osoba Videatur" i to šest mjeseci. Potom sam bio nezaposlen - rekao je Joško. Dodao je da ga je to natjeralo da se preseli u Njemačku. Posjetio ju je nekoliko puta da vidi hoće li mu se svidjeti i kakve su šanse da nađe posao. Brzo je, kaže, shvatio da nema razloga za zabrinutost te kupio kartu u jednom smjeru i preselio se. 

- Za početak sam otišao živjeti kod prijatelja koji je već bio tamo. Poslao sam molbu i životopis u jednu firmu i zvali su me na razgovor. Dobio sam  posao pomoćnog kuhara, pet dana u tjednu za oko oko 1000 €. S obzirom da nisam morao plaćati najamninu za stan, to mi je tada bilo dovoljno - prisjetio se Joško. Radio je godinu dana kao kuhar, a onda je dao otkaz jer je odlučio krenuti na tečaj njemačkog jezika kojeg još uvijek pohađa a za to vrijeme s burze dobiva naknadu za nezaposlene, a dobiva i naknadu za gluhe osobe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ispunite anketu o iseljavanju: Želite li i vi otići iz Hrvatske?
Ispunite anketu o iseljavanju: Želite li i vi otići iz Hrvatske?

- Tečaj plaća Ministarstvo za migrante i izbjeglice. Trenutno sam na razini B1 njemačkog jezika što je uvjet za bolje radno mjesto i njemačke dokumente npr. osobnu i putovnica. U međuvremenu su mi priznali i fakultet završen u Hrvatskoj. Imam i godišnji pokaz kao osoba s invaliditetom i priznat mi je godišnji pokaz koji košta 80 eura. S tim pokazom mogu besplatno kao gluha osoba putovati po cijeloj Njemačkoj i iskoristiti sva javna prijevozna sredstva osim brzog vlaka - pohvalio se Joško.

Dodao je da je prijatelj kod kojega je živio predao zahtjev za socijalni stan pošto je dugo bio nezaposlen. Zahtjev su mu odobrili pa se Joško preselio s njim. Troše samo na hranu i režije.

Joško tvrdi da jednom do dva puta godišnje dođe u Hrvatsku u posjet obitelji, ali ne planira se vratiti. 

- Ne znam kako bih tražio posao u Hrvatskoj kao gluha osoba. To je veliki minus u našoj zemlji i diskriminacija prema osobama s invaliditetom - nezadovoljno će Joško. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Svakog dana pitamo Vladu: Što činite da zaustavite iseljavanje
ŽELIMO ODGOVORE

Svakog dana pitamo Vladu: Što činite da zaustavite iseljavanje

DEMOGRAFSKA OBMANA Ako se nešto ne promijeni, Lijepa naša bi uskoro mogla postati 'zemlja bez ljudi'. Što vlast čini da zaustavi to? Mi ćemo im to pitanje svaki dan postavljati, u više navrata. Pratite Twitter...

'Nadam se da će se svi Hrvati jednom vratiti kući iz Irske'
IRSKA VELEPOSLANICA

'Nadam se da će se svi Hrvati jednom vratiti kući iz Irske'

INTERVJU: Olive Hempenstall otkriva zašto voli život u Hrvatskoj i što brojne Hrvate privlači u Irsku. U Hrvatskoj je veleposlanica od 2016., a iza sebe ima dugu i uspješnu diplomatsku karijeru
Vrijeme promjena: Mladi odlaze van jer ne ulažemo u znanje...
BUDIMO USPJEŠNI

Vrijeme promjena: Mladi odlaze van jer ne ulažemo u znanje...

Riječko sveučilište osnovalo je savjet za znanost koji okuplja svjetski poznate hrvatske znanstvenike. Cilj im je bolje obrazovanje. Rektorica riječkog sveučilišta upozorava kako naše znanstvene institucije stagniraju