Obavijesti

News

Komentari 0

Završno izvješće: Vatikanski prelati o obiteljskim pitanjima

Završno izvješće: Vatikanski prelati  o obiteljskim pitanjima
1

Najveći kamen spoticanja predstavlalo je pitanje o tomu može li se ublažiti zabrana crkvenog stajališta prema ponovnom vjenčanju u crkvi razvedenih parova

VIDEO

Prelati Katoličke Crkve iz cijeloga svijeta u subotu će, nakon trotjednog skupa donijeti završno izvješće koje će možda rezultirati promjenama kada su posrijedi razvedene osobe i članovi gay zajednice.

Biskupska sinoda, koja je počela 4. listopada, sazvana je da bi se razmotrila stajališta Crkve o obiteljskim pitanjima. Među njima je i pitanje na koji se način postaviti prema osobama koje su zastranile kada je posrijedi obiteljski nauk Katoličke Crkve, a među njima su i nevjenčani parovi i samohrani roditelji.

Na skupu su došle do izražaja duboke podjele među njegovim sudionicima. Na jednoj su strani reformisti predvođeni njemačkom Katoličkom Crkvom koji žele biti otvoreniji prema spomenutim pitanjima, a na drugoj konzervativna struja koja je protiv ublažavanja crkvenih načela.

Rasprave iza zatvorenih vrata zasjenili su brojni skandali, poput priznanja o homoseksualnosti vatikanskog teologa, nekih osobnih osveta i intriga, među kojima je i neistinita medijska priča o tomu da papa Franjo ima tumor na mozgu, piše agencija France presse.

Dvjesto sedamdeset biskupa, kardinala i prelata trebalo bi glasovati i objaviti dokument u kojemu će biti iznesena njihova različita stajališta i potencijalne preporuke o reformama upućene papi Franji, koji će nakon svega imati zadnju riječ.

Najveći kamen spoticanja predstavljalo je pitanje o tomu može li se ublažiti dugogodišnja zabrana crkvenog stajališta prema ponovnom vjenčanju u crkvi razvedenih parova. Jedno od kompromisnih rješenja je formiranje posebnog odbora koji će se baviti tim pitanjem ili mogućnost da neki biskupi o takvim slučajevima odlučuju po savjesti.

Skup će službeno završiti u nedjelju misom u Bazilici svetog Petra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.