Obavijesti

News

Komentari 13

Zazelenile se fontane u Oriovcu i Dubrovniku, zadarski Pozdrav suncu, zagrebački muzeji...

Zazelenile se fontane u Oriovcu i Dubrovniku, zadarski Pozdrav suncu, zagrebački muzeji...

Da bi zasvijetlile znamenitosti u čas Dana svetog Patrika, za to treba posebno odobrenje Veleposlanstva Irske jer se točno zna koja temperatura zelene boje i koja jačina svjetla mora biti

Mala brodsko-posavska općina Oriovac večeras je u probranom društvu gradova diljem svijeta koji su dobili posebnu dozvolu da obilježe Dan svetog Patrika osvjetljavanjem znamenitosti u "irsko" zelenoj boji. U srcu Oriovca u zeleno je večeras "okupana" stara turska fontana. 

Zanimljivo je to da osvjetljavanje mora biti strogo sukladno propisima koji diktiraju kakva temperatura boje mora biti i koja jačina svjetla tako da u odabiru zelene, nema mjesta improvizaciji. 

Ova akcija pokrenuta je na inicijativu Nogometnog kluba Oriolik iz Oriovca, a načelnik općine Antun Pavetić izrazio je veliko zadovoljstvo što je njihova mala općina dobilo tako veliku čast da obilježi ovaj blagdan, a dozvolu da svoju znamenitost 'osvijetle' u zelenoj boji, dobili su izravno od Veleposlanstva Irske.

- Dobili smo zeleno svjetlo nakon komplicirane procedure i to nas je čak iznenadilo. To je velika promocija naše općine. Mi smo mali, nema nas puno, ali smo srčani - rekao je Pavetić. Sama inicijativa krenula je od Nogometnog kluba Oriolik, a Mario Klobučar u njihovo ime rekao je da su još u kolovozu pokrenuli proces aplikacije kako bi bili dio globalnog obilježavanja Dana svetog Patrika. 

- Uložili smo veliki trud, u našem malom smo se mjestu homogenizirali oko ideje na svjetskoj razini - rekao je Klobučar. 

Oriovac je inače najmanje mjesto na svijetu koje je dobilo dozvolu da osvijetle svoj grad zelenom bojom. U svijetu je to učinilo još 66 zemalja koje je zelenom svjetlošću obasjalo 690 znamenitosti. Na popisu su čuvena opera u Sydneyju, slapovi Niagare, kosi toranj u Pisi... 

U zelenim bojama bila je i Mala Onofrijeva fontana u Dubrovniku...

Dubrovnik: Mala Onofrijeva fontana osvijetljena zelenom bojom

...zasvijetlio je i zagrebački Muzej suvremene umjetnosti. 

...riječke dizalice...

...a bojama irske zastave osvijetljene su i fontane u Zagrebu.

Fontana u bojama Irske zastave povodom dana Sv. Patrika