Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog jakog nevremena: 120 poziva u pomoć, 50 akcija...

Najveći broj pomorskih nesreća bio je na šibenskom, splitskom i dubrovačkom području te se još pregledavaju oštećena plovila i prikupljaju potrebni podaci. U akcijama su spasili 65 ljudi

policijski brod
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
11 komentara

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u utorak je tijekom nevremena dobila više od 120 poziva u pomoć. Pokrenuli su 50 spasilačkih akcija u kojima su spasili 65 ljudi, kažu u srijedu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Najveći broj pomorskih nesreća bio je na šibenskom, splitskom i dubrovačkom području te se još pregledavaju oštećena plovila i prikupljaju potrebni podaci.

Na području Šibenika zbog jakog nevremena evakuirali su posadu s dviju jedrilica, koje su se nasukale kod otočića Prčevac, dobili su i poziv u pomoć posade jedrilice koju je jaka nevera zatekla sjeveroistočno od Primoštena, a spašena su i tri ronioca kod Smokvice. 

Na području Splita pozive u pomoć uputilo je nekoliko jedrilica u akvatoriju Visa i Hvara. Njima su zbog lošeg vremena otkazivali pogonski strojevi i lomljeni jarboli, a posade su spašene.

Također, spašavani su turisti u rekreativnom čamcu koji je nevrijeme otpuhalo od otoka Šćedra, iznemogli daskaš kod Brista, a službenici Lučke ispostave Hvar, po jakom nevremenu, uspjeli su spasiti tri iznajmljene brodice, jednu jahtu i jedan kajak u Hvarskom arhipelagu.

Njemica je plovila malom brodicom s peteročlanom posadom iz Dubrovnika za Korčulu i ona je u utorak oko 14 sati uputila panične pozive u pomoć. Jako ih je nevrijeme nasukalo na plažu, čiju poziciju nisu znali odrediti. Odmah su obaviještene Lučka kapetanija Dubrovnik i lučke ispostave Korčula i Komiža. Budući da su svi prošli bez ozljeda, savjetovali su im je da ostanu na plaži do smirivanja nevremena. Oni su bili na sjevernoj strani Korčule i kada se vrijeme smirilo prevezli su ih na sigurno. 

Također, dvoje neozlijeđenih brodolomaca spasioci su izvukli iz mora i prevezli u Korčulu. Prema podacima Lučke kapetanije Dubrovnik, prevrnula se brodica 'Prosecco' koja plovi pod talijanskom zastavom. Na otoku Lastovo u uvali Sapun su se nasukala tri plovila i nitko nije ozlijeđen. 

Možda vas zanima i ovo:
Message