Obavijesti

News

Komentari 17

Zbog korone mu propao posao, pa je našao drugi: 'Moj uređaj lovi sve sa temperaturom'

Zbog korone mu propao posao, pa je našao drugi: 'Moj uređaj lovi sve sa temperaturom'

Smart check uređaj koji je izumio i patentirao će beskontaktno evidentirati posjetitelje na događanjima, kupce u trgovačkim centrima, i podatke o njima prosljeđivati nadležnoj epidemiološkoj službi

VIDEO

Inženjer Zlatan Karabegović u koroni nije mirovao. Ovog je nagrađivanog bosanskog inovatora sa zagrebačkom adresom korona inspirirala da izumi nekoliko uređaja zahvaljujući kojima se na velikim skupovima poput svadbi, javnih događanja, u kinima i slično, može bez ikakvog kontakta identificirati posjetitelje i sudionike, izmjeriti im temperaturu na ulasku, i sve podatke o tome poslati u nacionalnu evidenciju. U slučaju da se potvrdi zaraza, ostale koji su bili u riziku automatski bi se o tome obavještavalo.

- Dugo se već bavim proizvodnjom samouslužnih kioska s biometrijskom identifikacijom, imam tvrtku u Londonu no namjera mi je, ako pronađem investitore, ove uređaje ubuduće proizvoditi u Hrvatskoj, gdje bih zapošljavao pedesetak ljudi. Prije korone je moja tvrtka završila projekt samouslužne hotelske recepcije, koja za 90 sekundi identificira gosta i izda mu karticu sobe. Ušli smo u razgovore sa 50 hotela za prodaju u ovoj sezoni, što je trebao biti posao od oko miijun eura. Zbog korone je sve propalo, jer je gostiju manje, a i riječ je o ekranima na dodir, započinje Karabegović svoju korona-izumiteljsku priču.

- Mislio sam, gotovo je, bankrotirat ću. Ali jedne je noći, još u snu, u meni nešto 'proradilo'. Ustao sam, i u piđami sjeo za računalo projektirati mali portabl koji će koristiti sve funkcije velikog kioska, ali skeniranje neće biti na skeneru na koji treba staviti osobni dokument nego kamerom, izdaleka. Tri dana nisam izlazio iz piđame, samo sam radio. Prototipovi su napravljeni, sad tražim investitore za serijsku proizvodnju, opisuje Karabegović kako je teklo njegovo korona-izumiteljstvo. 

Pojavom zaraze, dodaje, ljudi su se počeli plašiti dodira, zato će beskontaktni uređaji, smatra, biti sve potrebniji.

Svi oko nas već imaju kazne za nenošenje maski, a kod nas za kazne 'navijaju' samo liječnici
Svi oko nas već imaju kazne za nenošenje maski, a kod nas za kazne 'navijaju' samo liječnici

Smart check uređaj koji je izumio i patentirao će beskontaktno evidentirati posjetitelje na događanjima, kupce u trgovačkim centrima, i podatke o njima prosljeđivati nadležnoj epidemiološkoj službi. Detektira i skenira lice i osobni dokument, uspoređujući je li riječ o istoj osobi. Broj mobitela se unosi govorom, a uređaj nudi i beskontaktno mjerenje temperature. 

Smart portable pak služi bankama, hotelima, javnom prijevozu, klubovima i slično, za beskontaktnu kupnju i izadavanje ulaznica i karata, različitih kartica. Također može mjeriti temperaturu kupca, i u slučaju da je ona povišena, spriječiti kupnju karte odnosno ulaznice. Sve su komande govorne. Biometrijska provjera osoba usklađena je sa zakonodavstvom EU, zaključuje Karabegović. Uređaji su mali i lagani, lako prenosivi, i mogu se uzeti u najam.

Knin: Mjerenje temperature na ulazu bolnice

- Ako ste primjerice bili u kinu, i uvedeni ste u bazu podataka, a za nekog tko je sjedio iza vas se ustanovi da ima koronu, na mobitel ćete dobiti poruku o tome pa nećete otići baki na ručak nego ćete se odgovorno ponašati. Ovime sam svoje znanje Vladi stavio na raspolaganje, želim pomoći dok se ne otkrije lijek ili cjepivo. Ako mi Vlada otvori vrata, ovo može postati i jako dobar izvozni proizvod - kaže izumitelj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke