Obavijesti

News

Komentari 5

'Zbog migranata mogao bi u pitanje doći i opstanak Unije'

'Zbog migranata mogao bi u pitanje doći i opstanak Unije'
1

Slovenski premijer Miro Cerar naveo je kako upravo to sve više shvaća i njemačka kancelarka Angela Merkel: 'Svjesna je da taj problem treba djelotvornije rješavati'

VIDEO

Ne riješi li pitanje ilegalnih migracija, Europska unija se neće  moći koncentrirati na bitna razvojna pitanja, a mogao bi doći u pitanje i njezin opstanak, kazao je u razgovoru za ljubljansko "Delo" slovenski premijer Miro Cerar, dodavši da mu se čini kako to sve više shvaća i njemačka kancelarka Angela Merkel koja se u lanjskoj migrantskoj krizi zauzimala za politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama s Bliskog istoka i Afrike. 

- Mislim da i ona sama sve više dolazi do spoznaje da taj problem treba djelotvornije rješavati. U suprotnom slučaju, nećemo znati odgovoriti na razvojne izazove jer se na njih nećemo moći koncentrirati u dovoljnoj mjeri - kazao je Cerar za vodeći slovenski list od ponedjeljka. 

Na sastanku Merkel s predsjednicima vlada Austrije, Slovenije, Hrvatske i Bugarske u dvorcu Meseberg krajem prošlog tjedna najviše se govorilo upravo o potrebi učinkovite kontrole ilegalnih migracijskih tokova i pri tome "nije bilo velikih razlika" u onome što je govorila njemačka kancelarka i njezini gosti, naveo je Cerar. 

- Ako nas u prevelikoj mjeri opet preplave migranti, to će ugroziti našu sigurnost, onemogućiti integraciju, a moglo bi doista i ugroziti sam opstanak Europske unije - dodao je Cerar, dodavši kako je potrebna veća kontrola vanjskih granica Unije, nastavak sporazmijevanja s Turskom o suzbijanju prelazaka ilegalnih migranata u Europu, te rješavanje kriza u zemljama iz kojih dolaze migrantski valovi, kako migracije, osobito ilegalne, ne bi bile potrebne. 

- Europa se mora angažirati u državama gdje krize nastaju, te financijski ili drugačije pomagati tim ljudima, kako migracije ne bi bile potrebne, te kako bi se mogli posvetiti razvoju EU-a, njezinoj modernizaciji i gospodarskom napretku, te blagostanju njezinih građana - naveo je u razgovoru slovenski premijer. 

- Želio bih da se već na predstojećem summitu u Bratislavi počnemo sve više koncentrirati na razvojne vizije, na modernizaciju Europe, digitalno gospodarstvo i druge stvari koje će nas voditi naprijed. No, sve rasprave koje se odvijaju u vezi migracijskiih problema, ali i  stvarno stanje na našim europskim granicama, pokazuju da bez odgovarajućeg rješenja ilegalnih migracija i sigurnosti Europe nećemo moći djelotvorno odgovoriti na te razvojne izazove - kazao je predsjednik slovenske vlade. 

- Ako EU počne djelotvorno kontrolirati migracije tako da izbjeglice s ratnih područja dolaze na uređen i reguliran način, a spriječe se ilegalni migracijski tokovi bit će sačuvan Schengenski prostor koji je ugrožen jer sada države na balkanskoj migracijskoj ruti, posebno Austrija i Mađarska djeluju "samozaštitno" jednostranim mjerama kojima se pripremaju na ponavljanje lanjske migracijske krize - upozorio je Cerar koji se založio za mjere na razini cijele EU. 

Vrata za ulazak u Europsku uniju državama na Balkanu koji su na putu približavanja moraju i dalje ostati otvorena iako će se taj proces možda ubuduće odvijati usporenije, no treba im pomagati u kontroli izbjegličkih i migracijskih tokova koji bi mogli destabilizirati regiju, naveo je Cerar, dodavši da je ključno kako će se odvijati dogovor s Turskom o kontroli izbjegličkih valova.

- Potrebno je potražiti rješenja kako nastaviti proces izvođenja sporazuma s Turskom, makar se možda neki dijelovi tog sporazuma neće moći odmah realizirati - kazao je slovenski premijer. 

Što se tiče Brexita, Cerar je kazao da je potrebno naći rješenje koje će biti "fer" prema jednoj i drugoj strani, ali da treba paziti na interese EU-a i svih članica. 

Cerar je dodao kako je on protiv novih reformi i preustroja EU-a jer to u  sadašnjem trenutku nije potrebno, te da ne vidi razloge za "federalizaciju" EU-a budući da i postojeća pravila omogućuju njezino dobro djelovanje. 

- I ja želim više, a ne manje Europe, ali u sadašnjem trenutku ne treba spominjati nekakav federalizam. Moramo zadržati funkcioniranje integracije po sadašnjim pravilima i načelima koji su ugrađeni u postojeće temeljne dokumente. Vrednote koje su u njima zapisane treba bolje provodiiti u praksi - kazao je slovenski premijer Miro Cerar u razgovoru za "Delo".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...