Obavijesti

News

Komentari 32

Zbog neposlušnog svećenika stižu isprike iz Nadbiskupije

Zbog neposlušnog svećenika stižu isprike iz Nadbiskupije
1

Zbor savjetnika dijecezanskog biskupa izdao je priopćenje kojim se ispričavaju svima koga je don Delaš svojim postupanjem uvrijedio. Odobravaju policiju koja ga je prijavila za kršenje javnog reda i mira

VIDEO

Nakon što se svećenik sa splitskih Sirobuja odlučio oglušiti na mjere zabrane okupljanja i održavanja misa u prisustvu vjernika, reagirao je Zbor savjetnika dijecezanskog biskupa. U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu okupilo se šest od sedam članova Zbora, pod predsjedanjem splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića. U priopćenju se ispričavaju svima onima koje je don Josip Delaš vrijeđao, onima koje je njegovo postupanje uznemirilo ili razočaralo i svima onima koji strpljivo poštuju mjere Stožera civilne zaštite kao i Hrvatske biskupske konferencije. Također, navode kako se u cijelosti ograđuju od njegovih riječi.
Priopćenje donosimo u cijelosti:

"Ovih dana Velikoga tjedna, kada Crkva, makar u otežanim okolnostima, slavi otajstva muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista i to stavlja u središte svoga života, liturgije i pobožnostî u crkvenoj godini, ima pojedinaca koji svojim postupcima stavljaju sebe u središte zanimanja hrvatske javnosti.

Svećenik u Splitu zvao na misu pa vrijeđao policiju: Prijavili ga
Svećenik u Splitu zvao na misu pa vrijeđao policiju: Prijavili ga

Svi, kao društvo čitavoga svijeta, proživljavamo teške trenutke i tražimo načine što bržeg izlaska iz ove pandemije i krize. Svi, bez iznimke, od novorođene djece do najstarijih članova ljudske zajednice, podnosimo žrtvu kako bismo zaustavili širenje koronavirusa. Zahvaljujemo svima koji u tome sudjeluju bilo na prvim crtama u bolnicama bilo kao „logistika“ u svojim domovima. Hvala vam.
Naš svećenik don Josip Delaš, koji je postao ovih dana udarna vijest, više je puta upozoravan i to redom od generalnog vikara, od policije, od pastoralnog vikara, od kolega svećenika pa na kraju i pismeno od strane dijecezanskog biskupa da poštuje sve mjere koje su propisali Stožer civilne zaštite, Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata, biskupi Hrvatske biskupske konferencije i biskupi Splitske metropolije. Te mjere su za nas kršćane teške i bez presedana, ali smo odlučili dati ljudski i kršćanski obol i pokazati odgovornost za stanje u društvu. U konkretnim okolnostima ne radi se o ideologiji, nego o zarazi. No don Josip je odlučio ići po svome ne poštujući ni svoje crkvene autoritete – Papu i biskupa – niti civilne vlasti Republike Hrvatske, ali niti stručnjake i znanstvenike koji cijeli život uče, rade, istražuju i spremaju se za situacije poput ove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svaka mjera prema don Josipu Delašu je uzaludna jer i kanonske mjere u crkvi imaju medicinalni karakter, tj. da se osoba obrati. Župnik don Josip odbacio je bilo koji oblik prihvaćanja uputa i odluka koje su na snazi, nego nastavlja po svome do mjere vrijeđanja i proklinjanja hrvatskih policajaca koji su ga zbog toga, nakon nekoliko dana toleriranja, ipak morali prijaviti za kršenje javnog reda i mira. Svećenik don Josip pred zakonom je jednak kao i svi drugi građani Republike Hrvatske.

Ovim putem najiskrenije se ispričavamo svima onima koje je don Josip Delaš vrijeđao; ispričavamo se svima onima koje je njegovo postupanje uznemirilo ili razočaralo; ispričavamo se svima onima koji strpljivo poštuju mjere Stožera civilne zaštite kao i Hrvatske biskupske konferencije; najiskrenije se ispričavamo i žao nam je zbog našeg svećenika. U cijelosti se ograđujemo od njegovih riječi i postupaka jer nisu u skladu sa Svetim Ocem i s mjesnim biskupom.

Dragi župljani Sirobuje i vjernici drugih župa! Pozivamo vas da poštujete i slijedite zakon i upute, a ne samovolju župnika.
I u ovoj teškoj situaciji vjernici i kršćani podnose žrtvu. U ovom vremenu mi kršćani pozvani smo biti Šimuni Cirenci koji pomažu čovječanstvu nositi teški križ zaraze; pozvani smo biti poput Veronike koja Kristu u bolesnima i umirućima, u liječnicima i medicinskom osoblju, u policajcima i svima koji moraju raditi da bismo mi bili zaštićeni i sigurni, briše umorno, znojno i krvavo lice; pozvani smo biti kao Marija koja sve ove događaje skuplja, prebire i nosi u svome srcu te ih prikazuje svome Sinu da ih pročisti i posveti.

Draga braćo i sestre, pozivamo vas da budete strpljivi s bolešću, sa svećenicima, s ukućanima, s mjerama… kako bismo što prije nastavili redoviti život obogaćeni jednim novim i teškim iskustvom. Molimo Gospodina da iz ove kušnje izađemo kao bolji ljudi, dosljedniji kršćani, ponizniji i skromniji u svom predanju i služenju uskrslom Gospodinu."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu