Obavijesti

News

Komentari 27

Zbog nevremena spašavali su surfere, obitelj, kupače, čamce

Zbog nevremena spašavali su surfere, obitelj, kupače, čamce
4

Lučka kapetanija iz Pule spasila je kupača kojeg je vjetar na 'luftiću' nosio u Italiju. Bilo je rasparanih jedara, nasukanih brodica, a nasukala se čak i Pomorska policija

VIDEO

Policija je u ponedjeljak oko 18.30 sati dobila dojavu da je u moru kod autokampa „Rača“ s plovilom dvoje mađarskih državljana, te da postoji velika opasnost od potonuća. 

- Na mjesto događaja upućen je policijski službenik i djelatnici lučke kapetanije sa službenim  plovilom lučke kapetanije, te službeno policijsko plovilo s tri policijska službenika. Tijekom traganja došlo je do nasukavanja službenog policijskog plovila u akvatoriju Rača, kojom prilikom nije bilo ozlijeđenih osoba, te nije dolazilo do prodora vode u plovilo - rekli su u policiji. Policijski službenik i djelatnici lučke kapetanije sa službenim  plovilom lučke kapetanije su u uvali Žrnovnica pronašli neozlijeđene mađarske državljane, a službeno policijsko plovilo dotegljeno je do obale, u mjesto Lukovo gdje će djelatnici lučke kapetanije napraviti očevid. Šojat Mile Moko, vlasnik autokampa Rača je rekao kako su se zabrinuli za mađarske turiste koji su otišli sa svojim brodom i nisu nas htjeli poslušati u vezi nevremena.

- Nazvali smo policiju. No kad je policija došla, također usred nevremena, pretpostavljam da im je zatajio motor i kada se ugasio valovi su gliser nasukali na obalu. No uz pomoć mog osoblja, pomogli smo policiji da odsuče gliser i sve je prošlo bez posljedica - rekao je Mile. 

Teglili plovilo kojem se pokvario motor

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zbog nevremena praćenog jakim vjetrom i kišom, koordinirala je u ponedjeljak niz akcija traganja i spašavanja na moru.

U jutarnjih satima, u blizini Maloga Lošinja, djelatnici Lučke ispostave Mali Lošinj nakon potrage pronašli su i uzeli u tegalj plovilo zbog kvara motora, te ga doteglili do veza na obali u 10.30 sati.

Spasili kupača kojeg je vjetar nosio prema Italiji

U 15.45 sati Lučka kapetanija Pula javila je o uspješnom spašavanju kupača kojega je vjetar na jastuku za plivanje nosio prema Italiji iz smjera Umaga.

Oko 16 sati dojavljeno je o talijanskoj jedrilici koja se zbog rasparanoga jedra nekontrolirano kretala nošena vjetrom prema obližnjim stijenama ispred Umaga. Akcija spašavanja posade i plovila koordinirana je s Lučkom kapetanijom Pula i Pomorskom policijom, no zbog jakoga nevremena nije bilo moguće isploviti na poziciju, te se jedrilica nasukala u blizinu umaške tvornice cementa, dok su se dva člana posade spasila doplivavši do lukobrana luke Umag. U trenutku nasukanja u jedrilici je bilo oko 15 litara goriva koje se počelo izlijevati iz tanka, no tek se nakon stišavanja nevremena upotrijebilo kemijske disperzante za neutraliziranje zagađenja.

Tražili surfera

Lučka kapetanija Pula u popodnevnim satima organizirala je potragu za surferom u Fažanskom kanalu, koji je pronađen i spašen.

U Lovranu, ispred hotela Bristol oko 17 sati javljeno je o nestanku dva surfera, od kojih se nedugo nakon dojave jedan surfer vratio do obale, dok je drugi naknadno pronađen i spašen.

Djelatnici Lučke ispostave Novi Vinodolski spasili su posadu i brodicu koja je ostala plutati zbog kvara motora.

U Malinsku je upućeno plovilo Pomorske policije u 17.45 sati zbog dojave o ozlijeđenoj osobi na plaži, u daljnje postupanje preuzela je ekipa Hitne medicinske pomoći.

Spašavali jedrilicu

Lučka kapetanija Pula u 17.30 sati intervenirala je na dojavu o jedrilici koju nosi vjetar nedaleko hotela Funtana, izlaskom na poziciju nije uočeno navedeno plovilo.

Lučka ispostava Mali Lošinj u 17.50 sati uočili su signalnu crvenu raketu ispaljenu s mora nedaleko malološinjske plaže, na poziciju je isplovilo plovilo, pronađena je obitelj, (dvoje djece i roditelji) na gumenjaku, te su živi i zdravi prevezeni na obalu.

U 18 sati javljeno je o prevrnutoj jedrilici s jednom osobom u košljunskom zaljevu, na otoku Pagu, upućeno je plovilo Pomorske policije na poziciju gdje su pronašli osobu živu i vratili je na obalu.

Ispred Zaglava na otoku Cresu u oko 18 sati prevrnula se sandolina, te je uočen čovjek u moru, uspio je doplivati do obale gdje ga je preuzela ekipa Hitne medicinske pomoći.

Između otoka Cresa i Krka oko 18 sati javljeno je o jedrilici koja pluta s puknutim jarbolom, na poziciju je upućen brod Pomorske policije koji je ubrzo oštećenu jedrilicu uzeo u tegalj do otoka Krka.

Više dojava o surferima ili gumenjacima u nevolji u Riječkom zaljevu zaprimljeno je oko 18 sati, a na intervenciju je upućen brod Lučke kapetanije Rijeka.

Na Dugom otoku, u Salima prevrnula se batana s jedrom, o čemu je dojavljeno u 18.30 sati, no jedini član posade sam se vratio u plovno stanje.

Lučka kapetanija Senj u ranim večernjim satima pokrenula je akciju traganja i spašavanja na moru, po zaprimljenoj dojavi o dvije osobe na gumenjaku koje traže pomoć. Pronađeni su neozlijeđeni u 20.40 sati i prevezeni u Bašku.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije