Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Zbog nuspojava cjepiva protiv HPV-a u Europi na provjeri

Kronična bol u udovima i jako povećanje pulsa nakon sjedanja ili ustajanja uz slabost, glavobolju i bol u prsima – simptomi su zbog kojih se provjerava cjepivo

Fotolia
Foto: Fotolia
12 komentara

Kronična bol u udovima i jako povećanje pulsa nakon sjedanja ili ustajanja uz slabost, glavobolju i bol u prsima – simptomi su zbog kojih Europska agencija za lijekove provjerava sigurnost cjepiva protiv humanog papiloma virusa (HPV). Riječ je o cjepivima Gardasil/Silgard, Gardasil 9 i Cervarix koja se koriste i u Hrvatskoj. Cijepljenje u nas nije obvezno, no Ministarstvo zdravlja ga je preporučilo i od jeseni najavilo besplatno cjepivo protiv HPV-a za sve 14-godišnjake, odnosno učenike prvog razreda srednjih škola. Tijekom predstavljanja programa imunizacije protiv HPV-a rečeno je da Ministarstvo nabavlja 14 tisuća doza cjepiva protiv HPV-a vrijednog pet milijuna kuna.

Argument za takvu akciju, među ostalim, jest i podatak o raku vrata maternice koji ovaj virus uzrokuje, koji je četvrti najčešći uzrok smrti od raka u žena u svijetu. Cjepivo ne štiti od svih sojeva virusa, a dosad je njime cijepljeno oko 72 milijuna ljudi diljem svijeta. Potonji podatak dolazi iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u kojoj su opisali i da će sigurnost ovih cjepiva utvrditi Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC).

To će povjerenstvo razmatrati posljednje znanstvene informacije o ovim cjepivima i njihovim posljedicama te učincima i procijeniti uzrokuju li ona simptome opisane na početku ovog teksta. Naime, navedeni simptomi medicinska su stanja do kojih može doći i u necijepljenih osoba, stoga je na ovom povjerenstvu da utvrdi je li cjepivo okidač odnosno njihov uzročnik i dolazi li do tih zdravstvenih problema češće u osoba koje su primile cjepivo protiv HPV-a. Dok PRAC ne donese zaključak, sva se ova cjepiva i dalje primjenjuju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message