Obavijesti

News

Komentari 48

Zbog optužbi da jabuke nisu ekološke Sever podnio tužbe

Zbog optužbi da jabuke nisu ekološke Sever podnio tužbe
8

Voće i povrće koje proizvodimo i prodajemo je sto posto ekološko, a njime hranimo i svoju djecu, poručio je Mario Sever nakon optužbi da su na voću našli pesticid

VIDEO

Eko Sever nikada nije i nikada neće proizvoditi niti prodavati ne ekološko voće i povrće, ustvrdio je Mario Sever. Izvijestio je da su prošli petak podigli tužbe protiv onih koji ih netočno optužuju. Nalaz uzoraka, koji je nakon objave magazina Telegram, prošle srijede uzela Poljoprivredna inspekcija resornog ministarstva još se čekaju, a rok u kojem nalaz treba biti objavljen je 30 dana. Sever je kazao da je inspekcija ministarstva došla nenajavljeno u njihovu trgovinu i uzela uzorke nakon članka da jabuke Eko Sever nisu ekološke, odnosno i da u njima ima pesticida, što je, navode u magazinu utvrđeno neovisnom stručnom analizom. 

- Meni u ovom trenutku nije važno je li došlo do namjerne pogreške ili iz nekog drugog razloga. Uzorak koji je navodno pod našim imenom dostavljen u Zavod za javno zdravstvo nije uzet na propisan način i siguran sam da to nije naš uzorak. Da ste došli s ovlaštenim tijelom i uzeli uzorak ja bih vama vjerovao. Nažalost ne vjerujem vam - ustvrdio je Sever novinarima spomenutog magazina. Pozvao je sve koji žele da posjete njihovo imanje, skladišta ili prodajna mjesta kako bi se uvjerili što i kako rade, ali i one koji žele raditi analize da to učine putem ovlaštenih organizacije koje su akreditirane. 

- Voće i povrće koje proizvodimo i prodajemo je sto posto ekološko, a njime hranimo i svoju djecu - poručio je Sever. 

Naveo da je tijekom 15 godina rada Eko Sever podvrgnut više od 100 različitih analiza, a samo  posljednjih pet godina prošli su 34 različite inspekcije, kontrole i analize. Jabuke proizvedene u Eko Severu ove godine nisu bile na analizi do listopada, rekao je Sever. Ustvrdio je da je napad na Eko Sever nije samo napad na njihov posao nego i na obitelj. Sever je naveo da je u 15 godina rada Eko Sever prošao oko sto inspekcija i kontrola nadležnih tijela, što uključuje gospodarstvo, prodajno mjesto i skladište te da su rezultati analiza pokazali da se radi o ekološkoj proizvodnji. 

- Samo u posljednjih pet godina prošli smo 35 inspekcijska nadzora i analize od strane deset različitih službi i 4 različita ministarstva, Kontrole i analize proizvoda naručujemo i sami da bi provjerili, dokazali i bili sigurni da je sve u redu. Ove godine sami smo naručili pet proizvoda i pokazalo se da su ekološki proizvedeni po najvišim standardima. Trenutno proizvodimo stotinjak proizvoda dok se godišnje ta brojka popne na njih 300. Bili bi sretni kada bi mogli financirati analize svih tih 300 proizvoda. Jedna analiza stoji 1500 kuna i to bi bio trošak od skoro pola milijuna kuna godišnje - naveo je Sever. 

Pojasnio je da je navedene analize, u koje nije uključeno voće, tražio jer su to zahtijevali inozemni partneri kojima je pojačana isporuka. Dio analiza proveli su kaže i zbog procjene vlastitog rizika na parcelama koje su na rubnim dijelovima parcela.

Eko Sever u posljednjih mjeseci bilježi pad od 60 posto i suočen je s mogućnošću da otkaže ugovore o radu svojim zaposlenicima. Poslovnu odluku da se usmjeri na maloprodaju u Hrvatskoj, a samo viškove izvozi možda će morati promijeniti iako zadovoljava sve ekološke procese, kazali su iz Eko Severa.

Na tiskovnoj konferenciji bili su i predstavnici Bionsketa, ali tvrde da razlog njihovog dolaska nije da brane proizvođača već su željeli progovoriti o načinima na koji se uzimaju uzorci. S obzirom da se u magazinu tvrdi da su inspektori u nalazu lagali o pesticidima da zaštite proizvođača i koristili neovlašteni laboratorij iz Bionsekta tvrde da je analizu proveo ovlašteni laboratorij. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe