Obavijesti

News

Komentari 31

Zbog potresa ostala bez doma: 'Ni bombe nisu bile tako jake'

Zbog potresa ostala bez doma: 'Ni bombe nisu bile tako jake'
5

Voljela bi se vratiti svojim uspomenama, koje je skupljala desetljećima, a na pitanje boji li se korona virusa, kaže da za sebe više nema straha, ali joj je žao mladih koji umiru

VIDEO

- Treslo se kao da su bombe padale, takav sam osjećaj imala! Jako sam se bojala, puno više nego kad su bombe na Zagreb stvarno i padale!, još je uvijek u šoku Ana Kovač (95), koja je nakon potresa morala iseliti iz svog stana u Medulićevoj ulici. 

Njezin dom, u kojem živi od davne 1936. godine, priča nam, jako je oštećen, sa stopa se odlomio velik komad, popucali su zidovi, stan je pun prašine. Ovo je bio najgori trenutak u njenom životu, sigurna je gospođa Ana, a pamti štošta.

POGLEDAJTE VIDEO

- Pamtim i savezničko bombardiranje Zagreba 1944., i mogu vam reći da je potres bio gori! Ili sam ja samo tad imala 19 godina, bila je to mladost-ludost pa mi ništa nije izgledalo strašno!, uspijeva se gospođa Kovač i nasmijati.

Smjestila se kod svoje nećakinje Zdravke Kozarić u Sloboštinu, i sretna je što je izvukla živu glavu.

- Spavala sam kad je počelo tutnjati, ljuljati me. Imam u sobi veliki stakleni luster, strašno sam se uplašila da se svo to staklo ne rasprši po meni. Ustala sam iz kreveta, i nisam znala kud. Otišla sam u hodnik, koji je isto bio pun stakla. I vrata po stanu su starinska, od stakla i drva, ni pod njima nisam mogla ostati, nastavlja gospođa Ana. 

Preko piđame je, nastavlja, samo navukla "šlafrok", i izašla iz stana.

- Joj, u mraku sam se obukla, sve naopak', možete misliti kako je to izgledalo! Tapkala sam u toj prašini, bez upaljenog svjetla, došla nekako do vrata, na koja mi je lupala prva susjeda, a i Zdravka me odmah već zvala. Sa susjedom sam sišla niz naše stare drvene stube, prisjeća se jučerašnjeg jutra starica, kaže najgoreg u životu. 

Otišle su do HNK, gdje se okupilo puno ljudi, i brzo je po nju stigla rodbina.

- Ma znate što, toliko mi je žao moga Zagreba!, tužna je gospođa Ana, koja je u glavni hrvatski grad stigla kao 11-godišnja djevojčica. Bio je to divan, čist, "beli Zagreb grad", prisjeća se. 

Njena je majka Tonka u Medulićevoj radila kao kućna pomoćnica jednome bračnom paru, koji nije imao djecu. Toliko im je prirasla k srcu, da su joj predložili da u Zagreb, iz Slavonije gdje je djevojčica odrastala, dovede i svoju kći, Anu.

- Odrasla sam u Adolfovcu pored Podravske Slatine, i u Zagreb sam došla u domaćinsku školu u Varšavskojulici. Poslije škole sam se zaposlila u poduzeću Rave za izradu kozmetike, imala sam 16 godina, i radila kao šegrtica. Kad sam došla, sa sela, nisam znala ni telefon držati, na uho sam stavljala onaj dio u koji se pričalo pa su mi se smijali!, vedro nam govori. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:21

Vrlo je brzo postala glavna telefonistica, ali onda i dala otkaz jer je "nisu dovoljno cijenili", smije se. Zaposlila se zatim u MIhanovićevoj ulici u socijalnom osiguranju.

- Kad su počele padati bombe, bježali smo u tunel između Raićeve i Mesničke, pa poslije kući, ali nisam to tad tako strašno doživljavala, kao potres jučer, kaže gospođa Ana, koja je s majkom u stanu u Medulićevoj ostala i nakon što su vlasnici preminuli. 

Otad iz svog doma nije nikad selila, dodaje. Točnije, nije se "nikam' mešala", kaže. I voljela bi se tamo vratiti - svojim uspomenama koje broje njena mnoga desetljeća. Pitamo je boji li se i korone, pa odgovara kako za sebe više nema straha, ali joj je jako žao što umire toliko mladih ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici
GODINU DANA POSLIJE

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

Plus+ U vrijeme potresa koji je 22. ožujka prošle godine u 6:26 minuta zatresao Zagreb ovi su mališani bili na odjelu intenzivne skrbi u Petrovoj bolnici. Evo ih danas, zdravi i veseli podsjećaju da je život čudo

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu
NINJA KROVNJAČE

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu

Volonterke i volonteri u Hrvatskoj su pokazali da kada je najgore oni prvi priskaču u pomoć ne pitajući hoće li im se to ikada ikako vratiti. Takve su i ove dame koje su nakon potresa sanirale dimnjake i krovove grada
Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa
PRATITE UŽIVO

Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa

Mnogi ljudi ostali su bez krova nad glavom nakon jakog potresa koji je u 6:24 prije točno godinu dana pogodio Zagreb. Naši će se reporteri tijekom dana javljati s brojnih lokacija, a za 24sata će pričati i brojni gosti