Obavijesti

News

Komentari 0

Zbog prijevare teške 1,8 mil. kuna, Uskok proširio istragu

Zbog prijevare teške 1,8 mil. kuna, Uskok proširio istragu
3

Uskok je u petak donio rješenje o proširenju istrage protiv osmero okrivljenika i jednog trgovačkog društva koje se sumnjiči da su naručivali robu koju nisu platiti i zatim ju prodali na crnom tržištu

Riječ je o članovima skupine koji su se udružili zbog više slučajeva utaje poreza u kojima je proračun oštećen za najmanje 7,2 milijuna kuna. Otkriveni su u ožujku u koordiniranoj akciji kodnog naziva 'Zeko' kada je uhićeno 15 osoba s područja Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara i Križevaca.

Proširenom istragom utvrđeno je da je prvookrivljeni 35-godišnjak od 1. siječnja prošle godine do 12. ožujka 2019. kao voditelj poslovanja tvrtke oformio osmeročlanu kriminalnu skupinu. Potom je putem elektroničke pošte dostavljao narudžbenice raznim tvrtkama navodeći kako će platiti naručenu robu, iako stvarne namjere plaćanja nije bilo, priopćio je Uskok.

Prvookrivljeni je radi neistinitog jamčenja plaćanja naložio 32-godišnjaku da kao formalni direktor trgovačkog društva kod javnog bilježnika ovjerava bjanko zadužnice koje su četvorica članova skupine dostavljali 35-godišnjaku i 31-godišnjaku. Njih dvojica su te zadužnice dostavljali ovlaštenim osobama trgovačkih društava od kojih su naručivali robu iako su znali da dostavljene zadužnice neće biti naplative zbog nedostatka novca na žiro-računu naručitelja.

Kada su ih uvjerili da će roba biti isplaćena, ovlaštene osobe osam trgovačkih društava su im isporučile robu vrijednu najmanje 1,8 milijuna kuna koju su zatim prodavali "na crno" različitim kupcima.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv 35-godišnjaka i 31-godišnjaka.

(mz)