News

Komentari 6

Zbog privatnih druženja razbuktala se epidemija u Istri

Zbog privatnih druženja razbuktala se epidemija u Istri

Epidemiologinja iz pulske bolnice istaknula je kako oko 30 posto novozaraženih su djeca, a zaražene su čak i cijele obitelji

Istra bilježi najviše novozaraženih od početka pandemije, samo danas bilježi 225 novih slučajeva zaraze, a to znači i sve veći pritisak na pulsku bolnicu u kojoj su od jučer zabranjeni i posjeti, javlja HRT.

Iz pulske bolnice su priopćili da u idućih desetak dana zabranjuju posjete hospitaliziranim pacijentima.

- Četvrti val je u Istri donio stabilno visoke brojke i već par tjedana borimo s tim. Većina novozaraženih, oko 30 posto su djeca. Zahvaćeni su dječji kolektivi, čitava Istra, a Pula kao najveći grad - najviše - kazala je Jasna Valić, epidemiologinja iz pulske bolnice.

Istaknula je kako na događajima koji se održavaju u skladu s epidemiološkim mjerama nema žarišta, ali problem stvaraju privatna okupljanja i druženja. 

-  Imamo cijele obitelji zaražene, jer je teško u tim uvjetima provoditi epidemiološke mjere - kazala je.

Sve veći pritisak na bolnički sustav

Kako tvrdi epidemiologinja, u bolničkom sustavu su brojke "stabilno visoke", dodala je i kako u prosjeku dnevno imaju 60 do 70 pacijenata na covid odjelu, a gotovo svaki dan umre jedna ili više osoba. 

- S obzirom na opetovano registrirani COVID-19 pozitivitet u već hospitaliziranih pacijenata na ne-COVID odjelima, i u kontekstu epidemije u općoj populaciji, te uz proboje na bolničke odjele za koje su najvjerojatnije podrijetlo posjeti u bolnicu, jer su zaposlenici u inicijalnim brisevima SARS-CoV-2 negativni, kao i zbog pojave omikron varijante, uz paralelnu gripu - u idućih desetak dana obustavljaju se posjeti hospitaliziranim pacijentima - priopćili su iz pulske bolnice.

Najčitaniji članci