Obavijesti

News

Komentari 9

Zbog probijanja mjera istraga oporba traži osnivanje Istražnog povjerenstva, čeka se HDZ

Zbog probijanja mjera istraga oporba traži osnivanje Istražnog povjerenstva, čeka se HDZ
6

Posljednja afera Janaf ujedinila je cijelu oporbu bez obzira na svjetonazorske i ideološke razlike. Svi su složni oko inicijative osnivanja saborskog Istražnog povjerenstva, a odluku su uputili i u proceduru

VIDEO

Polazeći od, matematičkim rječnikom, najmanjeg zajedničkog nazivnika, a to je želja da živimo u državi u kojoj vlada vladavina prava, u kojoj se poštuju ljudska prava pojedinaca i posebno prava na pravedni sudski postupak i u kojoj državna tijela rade zakonito, svi oporbeni klubovi su se našli i neovisno o političkim i ideološkim razlikama definirali prijedlog odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva, poručio je u utorak SDP-ov Arsen Bauk. 

Oporba traži smjenu Rosavca, Žiniću odredili samoizolaciju
Oporba traži smjenu Rosavca, Žiniću odredili samoizolaciju

Prijedlog odluke uputili su u saborsku proceduru, a vladajuća većina ga treba uvrstiti u dnevni red. Nakon toga svi zastupnici na sjednici trebaju raspraviti ovu odluku, a potom i glasati o osnivanju Povjerenstva. Motivacija okupljanja oporbe je posljednja afera Janaf i curenje informacija, ali svjesni su da o konkretnom slučaju, ukoliko HDZ i podrži osnivanje Povjerenstva, neće moći razgovarati obzirom da je postupak u tijeku. Stoga oporba radom Povjerenstva želi utvrditi općenito eventualne nezakonitosti, opstrukcije ili druge nedopuštene utjecaje na neovisne istrage i procesuiranja slučajeva korupcije, organiziranog i gospodarskog kriminaliteta. Fokus bi bio na istraživanju utjecaja političkih tijela i dužnosnika na opstruiranje neovisnih istraga, sudsko procesuiranje korupcijskih slučajeva, slabosti zakonskog i institucionalnog okvira borbe protiv korupcije, propuste u sigurnosnom i pravosudnom sustavu koji rezultiraju odavanjem informacija... 

U radu Povjerenstva sudjelovat će SDP-ovci Peđa Grbin i Arsen Bauk, Milan Vrkljan u ime Domovinskog pokreta, Nikola Grmoja u ime Mosta, Silvano Hrelja u ime HSU-u, Hrvoje Zekanović u ime Suverenista, Katarina Nemet u ime IDS-a, Tomislav Tomašević u ime Zeleno-lijevog bloka te Dalija Orešković u ime Kluba Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametno i GLAS. Predsjednika i potpredsjednike Povjerenstva odredit će ako se Povjerenstvo osnuje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Želimo popraviti sustav bez petljanja u konkretne slučajeve koji su sada u fokusu javnosti - naglasio je Bauk dodavši kako je prijedlog odluke još u petak dostavio HDZ-u. 

Moćni političari i bankari koji su zbog afera završili na sudu, a procesima se ne vidi kraj...
Moćni političari i bankari koji su zbog afera završili na sudu, a procesima se ne vidi kraj...

Premijer Andrej Plenković, podsjetimo, jučer je rekao kako je Povjerenstvo hipotetsko jer još nije vidio tekst prijedloga o njegovu osnivanju. 

U interesu cijele oporbe, naglasio je predsjednik Zeleno-lijevog bloka, Tomislav Tomašević, treba biti unaprjeđenje sustava, rješavanje sustavnog problema curenja informacija i utjecaja na neovisne istrage. Izjavu ravnatelja policije Nikole Miline, koji je rekao da u slučaju afere Janaf nije došlo do klasičnog probijanja mjera, ocijenio je skandaloznom. 

- On kaže kako se ne radi o klasičnom probijanju mjera jer nisu probijene za vrijeme dugotrajne istrage nego tek na kraju, netom prije uhićenja. Već sam taj pojam da se radi o klasičnom probijanju mjera govori o tome koliko je to uobičajeno postalo u Hrvatskoj pa onda imamo i neklasično probijanje mjera netom prije uhićenja, gdje onda osoba koja će biti uhićena uništava dokaze jer ga je netko upozorio - rekao je istaknuvši kako je možda Dragan Kovačević, govoreći konkretno o aferi Janaf, bio i ranije upozoren jer je počeo prebacivati nekretnine na svoju suprugu.

- Isto tako nije normalno da netko ima nekoliko desetaka milijuna kuna veću imovinu od svojih prihoda, da ju godinama akumulira i da se nigdje u sustavu ne upali lampica na vrijeme. Mi ne možemo ulaziti u te konkretne primjere jer nemamo ovlasti, ali možemo na primjerima vidjeti kako sustav ne funkcionira i pokušati ga popraviti - rekao je. 

Ukoliko premijer Plenković nema što skrivati, poručio je Tomašević, nema ni jednog razloga zašto zastupnici vladajuće većine ne bi podržali osnivanje Povjerenstva. 

Afera Janaf, naglasio je Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta, jedna je od najvećih afera koje potresaju Hrvatsku. 

- Dokaz tome je da su se sve oporbene stranke, bez obzira na svoju ideologiju i svjetonazor, u vrlo kratkom roku dogovorile i odlučile da se mora pokrenuti procedura za osnivanje istražnog povjerenstva - istaknuo je Vrkljan. 

Skandali ministara bez kazne: Pogodavali, oštetili državu, muljali, lagali, plagirali...
Skandali ministara bez kazne: Pogodavali, oštetili državu, muljali, lagali, plagirali...

Sastanci u Kovačevićevom klubu, naglasio je, pokazali su da država ne funkcionira u Saboru "nego u nekakvoj opskurnoj ulici gdje su se dogovarali poslovi, ali i dijeljenje novaca."

- To da se ministri jedne Vlade, predsjednik, poslovni ljudi, nalaze na jednom takvom  mjestu i dogovaraju hrpe novaca koje se nose u torbama i gdje postoji brojčanik novca, govori o tome da je Hrvatska postala zemlja dubokog kriminala, u kojoj je vrlo upitno da li postoji institucionalna snaga da se to riješi - rekao je. 

Osnivanje Povjerenstva, dodao je, bit će pokazatelj da li Vlada stvarno želi raščistiti korupciju i sve oblike kriminala ili se samo deklaratorno izjašnjavaju ovisno o situaciji. 

Osnivanje Povjerenstva inicirao je Most. 

- Jako mi je drago da je kompletna oporba prihvatila tu ideju - rekao je Mostov Nikola Grmoja naglasivši kako ovakvih situacija nema ni u Kolumbiji. 

- Da se novac nalazi kod zamjenice Županijskog državnog odvjetnika, takve situacije se mogu vidjeti samo u filmovi. Ovaj događaj nas tjera da s Istražnim povjerenstvom krenemo što prije. U ovu aferu su uključena tri ministra iz Plenkovićeve vlade, tri gradonačelnika, čak je i zamjena HDZ-ovog Dražena Barišića u ovoj tankoj većini u vezi s glavnim motorom ove korupcijske afere, Krešom Petekom. Imamo čovjeka na čelu državne tvrtke, Kovačevića, koji je od Plenkovićeve vlade potvrđen na tu funkciju - istaknuo je. 

Povjerenstvo se neće moći baviti tim konkretnim slučajem, naglasio je, ali će moći istražiti na koji način izvršna vlast utječe na istrage. 

- Nadam se da ćemo kao Istražno povjerenstvo pomoći sudbenoj vlasti i institucijama, ali i predložiti konkretne zakonske prijedloge koji će začepiti te rupe koje imamo u sustavu i popraviti stanje - rekao je.

Marko Milanović Litre poručio je kako Suverenisti u potpunosti podržavaju ovu inicijativu u sprječavanju svih nelegalnih radnji. 

- Kriminal, korupcija i ortački kapitalizam vladaju državom zadnjih 30 godina, a nedavne afere još jednom su ukazale na političku, privatnu i poslovnu povezanost političkih elita koje nam svakodnevno kroje živote. Iste te političke elite odlučuju o institucijama kao što su DORH, policija, SOA, USKOK i mi želimo znati koliko su zapravo te institucije neovisne - poručio je.

Dalija Orešković u ime Kluba SSIP-a, Pametno i GLAS naglasila je kako su institucije slabe, neučinkovite, potkapacitirane i postavljene na lošim temeljima.

- Povjerenstvo je usmjereno na otkrivanje anomalija u tom institucionalnom sustavu, koji je očito pod patronatom dominantnih političkih struktura, a da ne kažem ponekad i kriminalnih kartela. I zato ova tema mora imati nadstranački značaj jer je ovo prvorazredno nacionalno pitanje - poručila je.

Bauk je istaknuo kako će Povjerenstvo obuhvatiti rad Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije, PNUSKOK-a, Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, SOA-e, Operativno-tehničkog centra, Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, DORH-a, USKOK-a, Porezne uprave, sudova i Ustavnog suda te će se sadašnji i bivši čelnici tih institucija i zvati. A indirektno, dodao je, može obuhvatiti i rad Ureda predsjednika RH, Vlade, Sabora, Ministarstva pravosuđa, saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija te nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti.

- Rasvjetljavanjem anomalija, nedostatnosti pravnog i institucionalnog okvira djelovanja i mogućih nezakonitosti u sigurnosnom i pravosudnom sustavu, ovo Istražno povjerenstvo svojim radom može početi vraćati povjerenje javnosti u funkcioniranje državnih tijela - pojasnio je Bauk krajnji cilj koji žele postići radom ovog Povjerenstva.

Da je bilo političke volje, dodala je Orešković, brojne nepravilnosti mogle su se riješiti davnih dana. 

- Brojna izvješća doslovno vrište od manjkavosti zakonodavnog i institucionalnog okvira. Unatoč tome, ta se izvješća iz godine u godinu prihvaćaju, a da nitko ne poduzima apsolutno ništa. Konačni cilj trebao bi biti da napokon izgradimo državu koja može uspostaviti vladavinu prava. A mislim da će doći i do političke odgovornosti, ne jedne osobe nego i čitavih grupacija, koje su kroz nekoliko desetljeća gradile ovakav sustav kakav je danas, šupalj, porozan  - rekla je naglasivši kako netko mora progovoriti i o tome zašto "teškaši" u korupciji imaju optužnice koje po nekoliko godina stoje u ladicama.

- Ja ne vjerujem da ako mi pozovemo glavnu Državnu odvjetnicu da će ona reći da je djelovala pod političkim pritiskom, ali očekujem hrabrost i odgovornost niže rangiranih u sustavu da kažu tko je, kada i na koji način urgirao - rekla je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a