Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
18 komentara

Zbog rijetkog tumora bebi Nori su morali izvaditi oko

Petomjesečna djevojčica u Njemačkoj se bori za spas drugog oka. Uz nju je u bolnici cijelo vrijeme i majka Ana. U teškoj su financijskoj situaciji

M.Tironi
Foto: M.Tironi
18 komentara

Sreću rođenja prvog djeteta Ani (24) i Josipu (26) Dujmoviću iz okolice Osijeka ubrzo je zamijenila borba za njegov život.
- Primijetili su da nešto nije uredu. Malena je okretala glavicu samo na jednu stranu. Odveli su je okulistu, koji ih je odmah uputio na pretrage u Zagreb. Ustanovili su da na očima ima rijetku vrstu tumora. U Hrvatskoj je nisu mogli operirati, nego su je hitno poslali u njemački Essen - prepričava Gordana Bošnjak (59), socijalna radnica i prijateljica obitelji. Petomjesečnoj Nori u Njemačkoj su prije gotovo dva mjeseca morali izvaditi lijevo oko. Zamijenili su ga protezom. Za spas desnog bore se kemoterapijom i zračenjima. Beba boluje od bilateralnog retinoblastoma, tumora očne mrežnice. Prije dijagnoze glavu je okretala samo na jednu stranu jer je pokušavala uhvatiti tračak svjetlosti. Majka je cijelo vrijeme uz kćer, koja je unatoč teškoj bolesti razveseli bezbrižnim dječjim osmijehom. Otac ne može biti uz njih jer su u teškoj financijskoj situaciji pa mora raditi.
- HZZO je pokrio trošak liječenja, no boravak, hranu, vitamine i pelene za bebu moraju sami kupovati. U početku su novac posuđivali od susjeda i prijatelja, no sad im je pomoć neophodna - nastavlja Gordana. Za boravak uz dijete na mjesec moraju izdvojiti oko 20.000 kuna. Od 1600 kuna porodiljne naknade i nešto više od 3000 kuna Josipove plaće taj trošak ne mogu pokriti. Koliko će trajati liječenje ni stručnjaci ne mogu sa sigurnošću prognozirati. Obitelji možete pomoći uplatom na žiro-račun kod Zagrebačke banke, na broj 2360000-3113980827.
Roditelji djeteta s bilateralnim retinoblastomom u 40 posto slučajeva mogu dobiti i drugo dijete s istom dijagnozom. Liječnici će testirati Anu i Josipa zbog sumnje u genetski poremećaj koji je mogao uzrokovati vrlo teško i rijetko oboljenje kod male Nore.
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message