Obavijesti

News

Komentari 7

Zbog sankcija Venezueli, cijene nafte rastu na skoro 72 dolara

Zbog sankcija Venezueli, cijene nafte rastu na skoro 72 dolara
1

Zalihe nafte u naftnim lukama i terminalima u Venezueli počele su rasti zbog otežanog izvoza PDVSA-ove nafte, na isplovljavanje čeka 25 tankera s gotovo 18 miliijuna barela sirove nafte

VIDEO

Cijene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima razini od 72 dolara, poduprte smanjenom opskrbom nakon što je SAD uveo sankcije na venezuelanski izvoz.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila u plusu 22 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,87 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 54,26 dolara.

Otežan izvoz nafte

Trgovci su se fokusirali na smanjenu opskrbu nakon što su Sjedinjene Države početkom tjedna uvele sankcije venezuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji Petroleos de Venezuela SA (PDVSA).

Zalihe nafte u naftnim lukama i terminalima u Venezueli počele su rasti zbog otežanog izvoza PDVSA-ove nafte. Tako prema podacima o brodskim pošiljkama u Venezueli od srijede utovar nafte odnosno isplovljavanje čeka 25 tankera s gotovo 18 milijuna barela sirove nafte, što odgovara dvotjednoj proizvodnji nafte u toj zemlji.

An oil pumpjack painted with the colors of the Venezuelan flag is seen in Lagunillas

- Budući da će se proizvodnja u Venezueli vjerojatno uskoro smanjiti, rezovi koji su dogovorili vodeći proizvođači polučit će još veći učinak - ističe Harry Tchilinguirian iz londonskog ureda BNP Paribasa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zajedno s partnerima, uključujući Rusiju, smanjuje proizvodnju od početka godine za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi uravnotežila tržište nakon prekomjerne opskrbe koja je uzrokovala veliki pad cijena krajem 2018. godine.

Urušavanje gospodarstva: Venezuela je u velikoj krizi
Urušavanje gospodarstva: Venezuela je u velikoj  krizi

Analitičari pritom upozoravaju da će nastavak uzlaznog trenda cijena ovisiti o ishodu aktualnih trgovinskih pregovora SAD-a i Kine.

Očekuje se da će dvodnevni razgovori biti napeti, a malo je naznaka da će Peking prihvatiti ključne zahtjeve SAD-a. Ako dvije strane uskoro ne postignu sporazum, Washington prijeti udvostručenjem carina na kinesku robu od 2. ožujka.

Venezuela još 30 dana neće protjerati američke diplomate
Venezuela još 30 dana neće protjerati američke diplomate

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 60,93 dolara, što znači da je porasla 1,22 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke