Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
162 komentara

Zbog Slovenije: Plenković je sazvao sastanak svih stranaka

Plenković se vjerojatno želi upoznati sa stajalištem svih stranaka prije sjednice slovenskog Odbora za obranu na kojoj će se raspravljati o spremnosti vojske za provedbu arbitražne odluke

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković iznenada je za četvrtak u 13 sati sazvao hitan sastanak šefova svih parlamentarnih stranaka. Tema sastanka bit će arbitraža sa Slovenijom, a povod bi mogao biti sutrašnji sastanak Odbora za obranu u slovenskom parlamentu.

Slovenski odbor sutra će raspravljati o spremnosti vojske za provedbu arbitražne odluke, a sazvao ga je predsjednik odbora Žan Mahnič iz najveće oporbene stranke SDS-a. 

Slovenska vlada tražila je da se sjednica opozove, a, kako doznaje Hina, najavljen je i bojkot nekih vladajućih stranka u slovenskom parlamentu.

Plenković se vjerojatno želi upoznati sa stajalištem svih stranaka prije te sjednice na kojoj bi Slovenija mogla inzistirati na jednosmjernim potezima kod provedbe odluke arbitražnog suda.

Hrvatski premijer u više je navrata kazao kako se priprema sastanak sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom s graničnim prijeporom kao glavnom temom te da bi do njega trebalo doći u Zagrebu do kraja rujna. Slovenija inzistira na primjeni odluke Arbitražnog suda, dok Hrvatska tu odluku ne priznaje.

Hrvatski sabor je 29. srpnja 2015. na izvanrednoj sjednici jednoglasno donio zaključak kojim obvezuje Vladu RH na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između vlada dviju država zbog bitne slovenske povrede arbitražnog sporazuma i nepovratne kontaminacije postupka. Hrvatska vlada to je i učinila dan kasnije.

Hrvatska je, naime, nepovratno kontaminiranim i kompromitiranim ocijenila arbitražni proces  jer je otkriveno da su se slovenski predstavnik  Arbitražnom sudu Jernej Sokolec i djelatnica slovenskog ministsrstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Hrvatska stoga nije priznala kasniju odluku Arbitražnog suda o razgraničenju sa Slovenijom, ističući da se to pitanje treba riješiti bilateralno.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message