Obavijesti

News

Komentari 63

Zbog sporosti i birokracije ona nikako da dođe do svojih plaća

Zbog sporosti i birokracije ona nikako da dođe do svojih plaća
1

Rješenje o ovrsi punomoćno već pola godine: Zbog sporosti i loše suradnje suda i Fine, Ivana Dušak nikako da dobije oko 20.000 kuna koliko joj je bivši šef dužan

VIDEO

Iako se na sudu izborila za plaće koje joj je dugovao bivši poslodavac Geofizika, Ivana Dušak (35) oko 20.000 kuna nije dobila ni pola godine nakon što je rješenje o ovrsi postalo pravomoćno.

I to ne zbog uobičajenih zavrzlama u ovakvim postupcima u kojima poslodavci najčešće poriču obvezu, nego zbog spore administracije Fine i Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Novac je s računa Geofizike Fina povukla još u siječnju, no tada je sve zapelo. Novac Ivani nije sjedao pa se odlučila raspitati. Primila se telefona i počela s turnejom po šalterima. Fina, sud, Fina pa Porezna uprava.

Sud čeka obrazac iz Fine, Fina se čudi što je sucu, a na Poreznoj su je stalno spajali s referentom koji joj je uporno nudio zaštićeni račun

- Na sudu su mi objasnili da čekaju obrazac iz Fine koja mora obračunati glavnicu i kamate duga te potom poslati zahtjev u Poreznu upravu kako bi oni izračunali dug za doprinose, poreze i prireze. U Fini su se čudili što je sucu. Na Poreznoj su me stalno spajali s referentom kojem sam morala objašnjavati da ne trebam zaštićeni račun, da sam ja ovrhovoditelj. Osjećala sam se kao pas koji hvata svoj rep i ne uspijeva - kaže Ivana, inače ekonomistica.

U nebrojeno poziva koje je napravila uspjela je saznati tek jednu konkretnu informaciju.

Njezin novac stoji na posebnom računu suda i tako će biti dok svi u lancu naše birokracije ne odrade svoj posao.

Zaista se ne zna tko pije, a tko plaća

Objašnjenja iz Fine i suda pokazuju kako se u našoj državi zaista ne zna tko pije, a tko plaća.

- Nakon što sud donese rješenje o ovrsi radi naplate tražbine iz radnog odnosa u bruto iznosu, ono se dostavlja Fini. Nalažemo prijenos iznosa s računa ovršenika na račun suda. Sud od Porezne traži obračun poreza, prireza i doprinosa. Stranke se izjašnjavaju o obračunu i sud donosi rješenje o namirenju. Određuju koliki dio će isplatiti ovrhovoditelju, Poreznoj upravi i u korist doprinosa. Tada nalažu računovodstvu da izvrši isplatu ovrhovoditelju - objašnjavaju postupak u Fini.

Fina: Posao smo odradili; Sud: Papir smo dobili tek krajem ožujka

Tvrde da su svoj posao odradili.

- Izdali smo bankama nalog za prijenos novca na račun suda. Sud je od Fine naknadno zatražio i specifikaciju iznosa koji je prenesen s računa ovršenika, a to je Fina i učinila.

Napominjemo, ta specifikacija nije nužna kako bi sud donio rješenje o namirenju, a sud može isto utvrditi i uvidom u račun depozita u računovodstvu suda - kažu u Fini.

Na sudu tvrde da su taj “nepotrebni” papir dobili tek krajem ožujka i zato nisu mogli nastaviti s postupkom.

Borba traje od listopada 2012.

1. Rješenje o ovrsi je pravomoćno

Sud u listopadu 2012. donosi pravomoćno rješenje o ovrsi kojim se nalaže Geofizici, bivšem poslodavcu Ivane Dušak, da isplati neisplaćene plaće s kamatama.

2. Blokiran je račun poslodavca

Geofizici je račun tada u blokadi i ne može Ivani isplatiti novac koji duguje.

3. 'Konačno ću naplatiti svoj rad'

Ivanu je oduševila vijest da je račun Geofizike odblokiran 24. siječnja. Bila je uvjerena da će konačno naplatiti svoj rad.

4. Tko tu što treba odraditi?

Sud je poslao Fini zahtjev za obračun poreza i prireza na iznos, iako tvrde u Fini da je sud to sam mogao odraditi u svojem računovodstvu.

5. Sudac ne može zatvoriti spis

Fina bi, kažu na sudu, trebala obračunati glavnicu i kamate te novac prenijeti na račun suda. Sud potom traži obračun od Porezne. Obračun su, tvrde, dobili tek u ožujku.

6. Ivana i dalje čeka svoj novac

Treba istaknuti da je riječ o rješenju donesenom na temelju starog zakona koji je bio na snazi do lani. Po novom bi zakonu postupak trebao teći znatno jednostavnije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...