Obavijesti

News

Komentari 1

Zbog sudara: Podigli optužnicu protiv zapovjednika broda Tijat

Zbog sudara: Podigli optužnicu protiv zapovjednika broda Tijat
1

DORH navodi da 52-godišnji zapovjednik nije poduzeo dovoljno da izbjegne sudar s teretnim brodom Plavi Jadran koji je plovio iz suprotnog smjera...

VIDEO

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podignulo je optužnicu protiv 52-godišnjeg zapovjednika putničkog broda Tijat u vlasništvu Jadrolinije tereteći ga da je u sudaru s teretnim brodom Plavi Jadran krajem siječnja u šibenskom akvatoriju počinio kazneno djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa te prouzročio štetu od najmanje 1,9 milijuna kuna.

Kapetana se tereti da 31. siječnja ove godine kod rta Kobila na jugozapadnoj strani otoka Prvić, kao zapovjednik putničkog broda nije postupao u skladu s propisima o sigurnosti pomorske plovidbe, odnosno da je postupio protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom, navodi DORH na internetskim stranicama.

Tereti ga se da nije savjesno izviđao promatranjem radi potpune procjene situacije i rizika sudara, niti se kretao sigurnosnom brzinom da bi mogao poduzeti pravilnu i djelotvornu radnju za izbjegavanje sudara.

DORH navodi da 52-godišnji zapovjednik nije poduzeo dovoljno da izbjegne sudar s teretnim brodom Plavi Jadran koji je plovio iz suprotnog smjera, tako blizu da se sudar nije mogao izbjeći samo manevriranjem teretnog broda. Kapetan je tada promijenio kurs u lijevo i tada je došlo do sudara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Zbog nesavjesnog izviđanja i nepoduzimanja pravilnih radnji za izbjegavanje sudara došlo je do udara pramčanog dijela njegovog broda u lijevi bok teretnog broda čiji je član posade pao u more, a drugi član posade skočio s broda u more neposredno prije nego je teretni brod potonuo, navode iz Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Kao predsjednik ZAFAZ-a Topolovac je, prema optužnici, "neosnovano nalagao plaćanja u korist navedenog trgovačkog društva", dok je Bančević Medenica ZAFAZ-u ispostavljala fakture za usluge koje stvarno nisu obavljane.

Sredinom rujna nagodbu s tužiteljstvom postigla su još trojica optuženika. Stijepo Zorić uvjetno je osuđen na šest mjeseci, uz rok kušnje od godinu dana, Željko Marković na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci, a u zatvor neće ići ako u naredne tri godine ne ponovi nedjelo te Goran Pribetić, također na 10 mjeseci, ali uz rok kušnje od pet godina.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje