Obavijesti

News

Komentari 6

Zbog valutnog rizika, kunski krediti popularniji i jeftiniji

Zbog valutnog rizika, kunski krediti popularniji i jeftiniji
1

Banke su proširile svoju ponudu kunskih kredita, kao i plasmana s fiksnim kamatnim stopama. A to bi ubuduće korisnicima kredita moglo smanjiti rizike od povećanja kamatnih stopa...

VIDEO

Planirate li u skorije vrijeme podignuti kredit, najbolje se prvotno dobro informirati na internetskim stranicama banaka te nakon toga u poslovnici. Lepeza različitih vrsta kredita je doista šarolika, a nakon što se inicijalno informirate na webu svakako posjetite poslovnicu s konkretnijim pitanjima o onome što vas doista i zanima. Također, prikupite i brošure u poslovnicama banaka te ih jednostavno usporedite. 

Posljednjih nekoliko mjeseci najistaknutija kategorija u bankama su definitivno konverzije kredita u švicarcima u eurske kredite. Ex švicarci, poučeni iskustvom, žele se riješiti i valutnog rizika koji im donosi novi euro kredit. Lančanom reakcijom na tržištu su odmah uspostavljene i manje kamatne stope za kunske kredite. Potražnja za navedenim kreditima raste, dijelom kao posljedica zahtjeva klijenata uslijed pojačane svijesti o valutnom riziku, a dijelom i zbog značajnog pada cijena takvih kredita koji je vidljiv na tržištu.

Banke su proširile svoju ponudu kunskih kredita, kao i plasmana s fiksnim kamatnim stopama. A to bi ubuduće korisnicima kredita moglo smanjiti rizike od povećanja kamatnih stopa, kao i rasta kreditnih rata zbog tečajnih razlika. No, bankari upozoravaju da su izvori za takve kredite još uvijek manji jer najveći izvor novca za kreditiranja leži u domaćoj štednji i depozitima a oni su u najvećoj mjeri, tradicionalno, u eurima.

Nekadašnja vrlo visoka razlika između kamata na kunske i najraširenije, euro kredite, klijentima nije bila toliko privlačna, a u posljednje dvije godine je na najnižoj razini. 

- Atraktivnost kunskih kredita u odnosu na kredite vezane uz euro ovisi o kretanjima tržišnih kamatnih stopa na domaćem i na vanjskom, eurskom tržištu. Povijesno gledano, tržišna kamata na kune uvijek je bila viša od kamate na eure, pa je i kamata na kunske kredite bila viša nego na kredite u eurima - objašnjavaju ekonomisti. Na taj je način i banka oslobođena neizvjesnosti vezane uz promjenjivost parametara kamatne stope i tečaja. 

Osim stambenih kredita u aktualnoj ponudi banaka su i brzi gotovinski krediti koje je moguće realizirati u samo jedan dan, ali to sa sobom nosi i veću kamatnu stopu.

Popularni su i potrošački krediti za preuređivanje doma te uštedu povećanjem energetske učinkovitosti. Krediti za motorna vozila, te za studente vrlo traženi krediti za obrazovanje. Banke su pripremile i kredite za poljoprivrednike i turističke djelatnike.  

- Najprije se raspitajte u banci o svim troškovima koje kredit nosi i unaprijed saznajte kolika bi vam bila rata i svakako pokušajte nekoliko mjeseci stavljati tu ratu na stranu. Ako vam to uspije, možete uzeti navedeni kredit, a šestomjesečne rate koje ste stavili na stranu poslužit će vam kao depozit za kredit - oprezni su financijski stručnjaci. 

Kredit s fiksnom kamatnom stopom mogu biti bolja opcija za klijente od onih s promjenjivom kamatnom stopom, ali treba uzeti u obzir da su to u pravilu više fiksne kamatne stope što utječe i na mjesečnu otplatu kredita. Potrebno je dobro odvagnuti  jeste li, obzirom na daljnje planove u poslu i ulaganja spremni uzeti dugoročni kredit (na razdoblje duže od pet godina), srednjoročni (od jedne do pet godina) ili kratkoročni (rok otplate do jedne godine). Duži rok otplate znači manju ratu te mogućnost podizanja većeg iznosa, ali istovremeno produžuje našu kreditnu obavezu i povećava ukupan iznos kojeg vraćamo banci.
 
Odabirom fiksne kamatne stope klijenti će imati mogućnost zaštititi se od rizika mogućeg rasta EURIBOR-a ili NRS-a u budućnosti, odnosno osigurati se od mogućeg utjecaja takvih kretanja na visinu kamate. S druge strane, klijenti koji nastave koristiti promjenjivu kamatu tijekom otplate kredita, i dalje će snositi dio rizika njezinog mogućeg rasta u budućem razdoblju, ali će istovremeno ona u ovom trenutku biti niža u odnosu na fiksnu. 

Današnji uvjeti i pravovremena informiranost te praćenje parametara koji utječu na cijenu novca, ipak vam omogućuju da se u slučaju naznaka poskupljenja kredita kroz povećanje varijabilnog dijela promjenjive kamatne stope, na vrijeme odlučite na promjenu kredita s varijabilnom u kredit s fiksnom kamatnom stopom.
 
Realno, svako financijsko tržište pa i hrvatsko je u zakonskim okvirima tržišno i volatilno, stoga na kredit, posebno dugoročan treba promatrati kao na obavezu ili ulaganje za koju se morate dobro pripremiti, osigurati i educirati kako bi se uvijek pronašle najbolje opcije uz minimalan rizik. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa