Obavijesti

News

Komentari 20

Zbrajaju štetu koju je ostavila bura: Proglasit će nepogodu?

Zbrajaju štetu koju je ostavila bura: Proglasit će nepogodu?
12

Najgore je prošao kamp u Stobreču koji je uništen jer je na turističke kućice palo oko 120 stabala, a šteta je milijunska. Na Marjanu su se nasukala dva broda

VIDEO

Zbog velike štete koja je posljednjih dana nastala u Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog najjače bure u posljednjih deset godina, razmišlja se o proglašenju elementarne nepogode.

- Po meni ovo nije uobičajena situacija, ne sjećam se ovakve razarajuće bure, kao niti moj otac koji ima 87 godina. Mislim da je ovo situacija za elementarnu nepogodu. Dogovorit ćemo se sa županom Zlatkom Ževrnjom, tražit ćemo od njih savjet jer imaju više iskustava s time - rekao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar tijekom obilaska Stobreča, Žrnovnice i sajma GAST na Žnjanu koje je prošli tjedan poharala orkanska bura.

Najgore je prošao kamp u Stobreču koji je uništen jer je na turističke kućice palo oko 120 stabala, a šteta je milijunska. Na Marjanu su se nasukala dva, a na Čiovu jedan brod Splitske plovidbe. Na splitskom području palo je nekoliko fasada, a najgore je bilo u Zdravstvenoj školi gdje su u jednom trenu i učenici bili u opasnosti. U gradu i okolici oštećeno je oko 150 auta, uglavnom zbog stabala koja su padala po njima. No padali su i dimnjaci, tende, električni stupovi... 

Vatrogasci imali stotine intervencija

U Primorsko-goranskoj županiji olujna bura je počela u noći sa srijede na četvrtak najteže pogodila područje grada Rijeke i bliže okolice. Samo prvog dana zabilježeno je 120 intervencija uklanjanja stabala s prometnica, srušenih reklama i limova te sanacija oštećenih krovišta i fasada. 

Vatrogasci Zadarske županije su prvog dana nevremena zabilježili 80 intervencija, većinom uklanjanja stabala s prometnica te 10 požara dimnjaka. Uz vatrogasce javnih vatrogasnih postrojbi Zadar, Gračac, Benkovac i Biograd, intervencije su zabilježili i brojna dobrovoljna vatrogasna društva s područja županije. Sveukupno je u periodu od četvrtka do nedjelje  zabilježeno 180 intervencija.

Gotovo sve vatrogasne snage na području Splitsko-dalmatinske županije od četvrtka do nedjelje zabilježile su intervencije zbog nevremena. Prema do sada pristiglim podacima, bilo je više od 700 intervencija. Na području Splita, uz vatrogasce JVP-a Split i dobrovoljnih vatrogasnih društava, intervenirali su i pripadnici Civilne zaštite i komunalnih službi. Vatrogasci JVP-a Split su u četvrtak Intervenirali pri prevrtanju kamiona na brzoj cesti Solin - Klis. Istog su dana vatrogasci DVD-a Mladost Kaštel Sućurac proveli evakuaciju kupaca i zaposlenika iz trgovačkog centra Pevec zbog oštećenja fasade. Velik broj intervencija zabilježen je i na području Makarske rivijere, Podstrane i Solina, a u unutrašnjosti županije izbilo je nekoliko manjih požara otvorenog prostora. 

Šibenski vatrogasci, uz sanaciju nevremena, gasili i požare

Vatrogasci Šibensko-kninske županije su, uz intervencije zbog nevremena, zabilježili i nekoliko požara otvorenog prostora, 8 požara dimnjaka i 1 požar gospodarskog objekta. Samo u nedjelju je zabilježeno 5 požara otvorenog prostora u kojima je izgorjelo oko 70 ha niskog raslinja.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije bilo je više od 100 intervencija uklanjanja stabala s prometnica, lima, dimnjaka, reklama te sanacija krovišta. Više od 150 litara kiše palo je u četvrtak zbog čega su vatrogasci zabilježili 27 ispumpavanja vode iz objekata.

I na području Istre zbrajaju štetu, a vatrogasci su intervenirali 50-ak puta u pet dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.
Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.