Obavijesti

News

Komentari 8

Zbrka među stupovima: Iz 1. stupa novac je državni

Zbrka među stupovima: Iz 1. stupa novac je državni
3

Vlada drugi mirovinski stup neće ukinuti, već će ljudima koji ne žele uplaćivati novac u drugi stup omogućiti da ga uplaćuju u prvi mirovinski stup

VIDEO

Premijerova izjava da Vlada priprema ukidanje dosadašnjeg modela drugog mirovinskog stupa, jer se taj model pokazao promašajem, naišla je na oštre kritike fond menadžera i ekonomskih analitičara. Index Crobex je tog dana pao 5,6 posto, a Sanader dan kasnije svoju izjavu ublažio. Rekao je kako Vlada 2.  stup neće ukinuti, već će ljudima koji ne žele uplaćivati novac u 2. stup omogućiti da ga uplaćuju u 1. stup. Dragan Kovačević, jedan od autora postojećeg modela, odgovorio je na pitanja. Nitko drugi nije htio reći ništa.

>> Može li građanin novac iz 2. stupa izvući i prebaciti na svoj račun?
Prema zakonu, to se ne može napraviti. Taj novac možemo dobiti tek kad idemo u mirovinu.
>> Može li nakon smrti netko naslijediti moj novac iz 2. stupa? Hoće li ga moći naslijediti ako novac prebacim u 1. stup?
Zakonski se on koristi za mirovinu, a može ga se naslijediti isključivo kao mirovinu. U 1. stupu novac više  nije osobna  imovina, nego je prolazni račun. Današnji doprinosi idu u proračun i iz proračuna se isplaćuju mirovine današnjim umirovljenicima. Ako se novac prebaci u 1. stup, onda novac više nije osobna imovina pa se mirovina ne može naslijediti.
>> Ako odlučim ostaviti novac u 2. stupu, što se s njim događa? Tko i kako raspolaže novcem iz 1. stupa?
Novac se u 2. stupu oplođuje,  ulaže se na tržište kapitala. Vaš novac radi za vas. Na računu u fondu može se vidjeti koliku imovinsku vrijednost ima taj novac. Novcem iz 1. stupa raspolaže država i on je u trenutku uplate već potrošen novac kojim se isplaćuju mirovine sadašnjim umirovljenicima.
>> Hoće li se 2. stup raspasti ako iz njega izađe 100.000 ljudi?
To nitko ne može prognozirati. Vlada sada treba uskladiti dodatak na mirovinu iz 1. stupa onim ljudima koji su ušli u 2. stup.
>> Prema novom prijedlogu građani će se moći izjasniti hoće li novac ostaviti u 2. stupu ili će ga prebaciti u 1. stup. Što će se dogoditi s tim novcem ako ga građanin ostavi u 2. stupu?
Do toga ne bi smjelo doći. Ali, ako dođe, za to je onda potreban potpuno novi koncept reforme.  Ne znam što će se dogoditi s novcem ako ga građanin ostavi u 2. stupu, jer se radi o novom konceptu koji svima nama netko iz Vlade treba objasniti.
>> Kako država može uzeti moj novac iz 2. stupa i prebaciti ga u 1. stup?
Zakonski država to ne može napraviti jer se radi o osobnoj imovini svakoga građanina. Ali  Vlada može predložiti novi zakon, pa je sve moguće.

SVJETSKA BANKA: OPREZ S PROMJENAMA
Andras Horvai, voditelj Ureda Svjetske banke u Zagrebu, rekao je kako se Vlada treba suzdržati od naglih promjena pod utjecajem svjetske krize te radije razmišljati o mjerama kojima se  može riješiti problem nejednakosti u mirovinama. Smatra kako se ne smije zadirati u temelje mirovinskog sustava. Horvai je Vladi ponudio pomoć.

ŠUKER NAPAO ANALITIČARA KOVAČEVIĆA
Ministar Ivan Šuker i analitičar Dragan Kovačević u emisiji “Otvoreno” verbalno su se sukobili. Tema emisije bila je treba li se ukinuti 2. mirovinski stup.

ŠALJITE PITANJA O DRUGOM STUPU
Sva pitanja koja imate o 2. stupu možete nam slati na e-mail reporter@24sata.hr, SMS-om na broj 62024 ili telefonom na besplatni broj 0800 242424.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije