Obavijesti

News

Komentari 2

Zdraviji meni: Osnovne škole u Zagrebu dobit će hranu koja je ekološka i lokalno proizvedena

Zdraviji meni: Osnovne škole u Zagrebu dobit će hranu koja je ekološka i lokalno proizvedena

Grad Zagreb je prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi sustav nabave ekološke hrane u javne ustanove i na to smo izuzetno ponosni, kaže gradonačelnik Tomislav Tomašević

VIDEO

Grad Zagreb u utorak 2. siječnja je pokrenuo postupak zelene javne nabave hrane za osnovne škole. Riječ je o pilot projektu u kojem sudjeluje 31 osnovna škola i Grad mladih, podružnica „Vladimir Nazor“ Zagrebačkog holdinga, a cilj kojeg je učenicima osigurati sezonsku, ekološki i lokalno proizvedenu hranu. Ovim projektom, koji će trajati tri godine, obuhvaćeno je oko 15.000 učenika.

- Projekt zelene javne nabave hrane za osnovne škole jedan je od projekata koji me najviše veseli. Grad Zagreb je prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi sustav nabave ekološke hrane u javne ustanove i na to smo izuzetno ponosni - istaknuo je u priopćenju gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Uravnotežena i kvalitetna prehrana od vitalnog je značaja za pravilan rast i razvoj djece. Naš je cilj stvoriti održivi sustav prehrane - uvođenjem ekološki, lokalno i sezonski proizvedene hrane, skraćivanjem transporta, smanjenjem ambalaže, učenicima osigurati kvalitetnu hranu, a poljoprivrednicima osigurati tržište za ekološke i lokalne proizvode te tako pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena, zaštiti prirode i okoliša - dodao je.

Uz voće, povrće, jaja, proizvode od žitarica iz ekološke proizvodnje, školama uključenima u pilot projekt zelene javne nabave eko hrane osigurat će se i druge ekološki proizvedene namirnice i proizvodi poput orašastih plodova, namaza, griza i meda.

Zainteresirani ponuditelji zahtjeve za sudjelovanjem Gradu Zagrebu mogu dostaviti zaključno s 29. siječnja u 9:30h. Nakon isteka ovog perioda, zahtjeve za sudjelovanje bit će moguće podnositi tijekom cijelog vremena trajanja dinamičkog sustava javne nabave od tri godine.

- Unapređenje kvalitete i povećanje dostupnosti prehrane jedan su od naših glavnih prioriteta - naglasio je Tomašević, podsjetivši da je zahvaljujući ulaganjima Grada u opremanje školskih kuhinja i blagovaonica tijekom 2023., u iznosu od 750 tisuća eura, kao i potpori države, školskom prehranom ove godine obuhvaćeno čak 15.000 učenika više nego prošle godine, njih 59.000.

U suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Grad Zagreb pripremio je nove, zimske sezonske jelovnike koji se u školama primjenjuju od siječnja do ožujka.

- Posebno nas veseli da su se u izradu zimskih jelovnika aktivno uključile škole - istaknula je zamjenica Dolenec, naglasivši da se novi, zimski jelovnici dijelom temelje na prijedlozima obroka koje su PBF-u dostavile upravo školske kuharice i kuhari. PBF je prijedloge škola temeljito analizirao, nutritivno uravnotežio i, po potrebi, obogatio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'

Loše vremenske prilike ometaju spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme
U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik: Pronašli su olupinu, izvlače tijela mrtvih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik: Pronašli su olupinu, izvlače tijela mrtvih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje