Obavijesti

News

Komentari 833

'Nemam veze sa Cvitanom, to je progon cijele moje obitelji...'

'Nemam veze sa Cvitanom, to je progon cijele moje obitelji...'
5

Mamić je poručio kako on nema veze s naručenim atentatom na Dinka Cvitana. U svom obraćanju dotakao se svih afera s kojim ga povezuju i sve ih odlučno odbacio...

VIDEO

Zdravko Mamić došao je u četvrtak prijepodne u USKOK. Tamo je dao izjavu da ne stoji za prijetnji glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu. 

'Označen sam kao mogući atentator'

Nakon toga sazvao je presicu na kojoj je detaljnije objasnio svoje razloge odlaska u USKOK:

- Ne znam kako ovu stvar opisati, već nekoliko dana u medijima čitamo kako se sprema atentat na Cvitana. Nemoguće je da je Cvitan pod zaštitom, a da čovjek na kojeg osnovano sumnja sam ja. Ja šećem po Skopju, po Švicarskoj...to nije normalna situacija. Vidio sam po nizu primjera da se nešto opasno događa. Označen sam kao mogući atentator na Cvitana i obitelj, i to novine uredno pišu bez da navode moje ime...odlučio sam zato doći u USKOK i dokazati nevinost - rekao je Zdravko Mamić na početku svog obraćanja javnosti u Sheratonu.

'Tražio sam da me se podvrgne detektoru laži'

Mamić je istaknuo da su i njegova i Cvitanova obitelj sada ugroženi i da nikome od njih nije lako.

- Dao sam USKOK-u osobnu, tražio sam prijem kod Cvitana. Tajnica mi je rekla da gospodin Cvitan nije u zgradi i da me ne može primiti. Ostavio sam broj telefona mog odvjetnika Nikole Mandića da mu se javi. Onda sam otišao na vrata desno u USKOK, zatražio sam da me zamjenici državnog odvjetnika ispitaju. Nakon podužeg čekanja i konzultacija saslušali su me, dao sam pismeni iskaz gdje sam rekao sve što znam. Rekao sam i da inzistiram na kriminalističkoj obradi i da me se podvrgne detektoru laži - kaže Mamić.

'Pa kako šećem gradom ako spremam ubojstvo državnog odvjetnika?'

- Pričaju kako ja na slobodi s nekim ljudima iz Remetinca pletem mrežu i spremam atentat na Cvitana i njegovu obitelj. Napisi o tome su toliko morbidni, bolesni, opasni...to nije normalno što se događa, opasno je po sve građane Hrvatske. Ja ne poznajem strah, ali ovo je zloupotrebljavanje države u progonu građana, uznemiravanje javnosti. Pa kako se ja to šećem gradom ako spremam ubojstvo državnog odvjetnika? - pita se Mamić dodajući da se njega i instituciju koju predstavlja stalno progoni.

'Nisam kriv za ništa. Nikada u životu nisam osuđen'

Govoreći o stvarima koje mu se stavljaju na teret, Mamić je rekao da njega svi mogu istraživati, ali on po zakonu ne može govoriti o slučajevima:

- Zadnja dva puta kada sam bio priveden nisam se mnogo obraćao medijima. Mene svi mogu istraživati, svime se služe, mediji mogu što god hoće, a ja ne smijem govoriti o slučajevima jer po zakonu to ne smijem. Sve za što me se istražuje, za što nemam optužnicu, nisam kriv. Nisam oštetio Dinamo, to je sve bila farsa i izmišljotina - rekao je Mamić.

- Ja nikada u životu nisam osuđen. Bio sam na sudu radi dugog jezika, ali nikada nisam osuđen. Protiv mene se nikada nije vodila istraga ja sam uvijek moralno i čestito živio. Nikada nisam bio dužan ni lipe poreza, niti ja, ni moja obitelj - rekao je Mamić.

O nećakinji: Je li normalno da studentici odrede milijun kuna jamčevine?

Dotakao se i uhićenje njegove nećakinje Nine Mamić iz lipnja 2016. godine.

- Je li vam normalno da djetetu koje je iz razloga emotivne slomljenosti prijetilo nekome preko SMS-a ili e-maila, što ja ne opravdavam, ali umjesto da joj se izrekne mjera približavanja, gle čudo, izriče se mjera istražnog zatvora i milijun kuna jamčevine. Pa zar se tu sudi Billu Gatesu? Je l' se tu sudi obitelji Mamić ili djevojčici koja je studentica. Otkud ona da plati milijun kuna? - pita se Mamić i  dodaje: A pogledajte ove što su radili nerede po Francuskoj na Euru, oni izlaze van iz pritvora za 40, 50 i 60 tisuća kuna. Zar samo za Mamiće ovo vrijedi?'

'To je progon i zlostavljanje jedne obitelji'

- To je progon i zlostavljanje jedne obitelji. Ja sam bio u zatvoru dva puta, moj brat je bio u zatvoru, sin, nećakinja, još samo čekam da mi mamu i unučad odvedu u zatvor. To je najodvratnija vrsta progona. Na mene je otvoren gori lov nego na bilo koju vrstu divlje životinje, i to bez ikakvih kriterija. Naravno, što je mom bratu preostalo nego da ode u Saudijsku Arabiju - rekao je Mamić.

O predsjednici: Izmišlja se naš odnos. To je dno dna

Optužio je političare da ga se vadi iz naftalina svaki puta uoči izbora. Dotakao se i odnosa s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. 

- Upoznao sam je u Bruxellesu u jednom restoranu. Tada je bila utakmica između Hrvatske i Belgije. Današnja predsjednica tada je još bila u NATO-u. Ivan Zvonimir Čičak i ja, družeći se s njom u restoranu, rekli smo joj tada da je ona naša heroina i da će biti naša predsjednica. U kampanji sam bio jedan mali donator od dva puta po 10.000 kuna, i to iz simpatije. Pa ja to dnevno podijelim siromasima diljem Hrvatske. Ako sam prepoznao nešto dobro za svoju zemlju, zašto joj ne bih dao novac za kampanju. I onda je došla ideja za tu večeru. Otkud je predsjednica znala da ću ja biti tamo? Mi smo se proveselili i to je to. Nikada se više nismo vidjeli. Da sam znao da sam pod istragom sigurno joj ne bih donirao novac da ju ovako inkriminiram. Izmišlja se ovaj naš odnos, to je dno dna - rekao je Mamić i dodao da više nikada u životu neće biti donator.

'Karamarka ste ubili jer je bio prijetnja svima koji su protiv Hrvatske' 

- Mislim da je ovaj zadnji spin usmjeravanje pažnje sa slučaja bivšeg premijera Milanovića. Kako to da nitko nije znao da je Milanović bio prije 15 dana na saslušanju? Za mene znate isti čas. Karamarka ste ubili. Šta je on napravio? Bio je prijetnja svima onima koji su protiv Hrvatske. Rušili ste i sotonizirali Karamarka dok nije pokleknuo. Onda su jude i izdajnici njegovi rekli napokon, jer su ga oni kontaminirali, i onda su se ogradili. To i je cilj. Tko god ima svoju glavu i voli domovinu, njima se to radi. Godinama me SOA obrađuje. Kod mene se krše svi zakoni svijeta, sva moja ljudska prava. Molim sve prijatelje da me ne zovu jer su u opasnosti, sve ih se prati i sve ih se sluša. Tko god kontaktira sa mnom, taj je pod obradom. Ako ne mogu dobiti pravdu u svojoj zemlji, potražit ću je u Europskoj uniji. Šta to ja radim da činim nacionalnu ugrozu? Da se krše sva moja prava? To je jedan pritisak nezabilježen. Cvitana sam samo jednom spomenuo u šali, ali nikada u kontekstu atentata. Imam informacije iz sustava da sam ja ta osoba protiv koje se vodi istraga za mogući atentat Cvitana i zato sam otišao u Uskok. Iza mojeg progona stoji sustav koji su uspostavili Milanović i Ostojić - naveo je Mamić.

'Prepoznao sam se'

- Već nekoliko dana vrti se po medijima o ugrozi glavnog državnog odvjetnika i atentatu na njega i njegovu obitelj. Nigdje nisam imenovan, ali dolazilo me je stotine ljudi i jučer na utakmici pitati što se to dešava jer su zaključili da se aludira na mene što sam prepoznao i ja. Shvatio sam da se aludira na mene i što sam drugo mogao nego zatražiti prijem kod glavnog državnog odvjetnika i razjasniti stvari - da se ne osjeća ugrožen od mene, da sam ja tu glavom i bradom i da ću zatražiti poligrafsko testiranje - izjavio je Mamić u četvrtak ujutro nakon što je otišao na USKOK.

Zbog prijetnji, Dinku Cvitanu, kao i članovi njegove uže obitelji, policija je pojačala zaštitu. Odnedavno se tako voze u blindiranom automobilu koji je pod danonoćnim nadzorom.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 833
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"