Obavijesti

News

Komentari 38

Plenković: 'Zahvaljujem mu na svemu što je učinio', Marić: 'I ja cijeloj Vladi želim svako dobro'

Plenković: 'Zahvaljujem mu na svemu što je učinio', Marić: 'I ja cijeloj Vladi želim svako dobro'

Premijer Andrej Plenković jučer se u ime Vlade zahvalio Mariću na suradnji posljednjih šest godina. Rekao je kako su o svemu razgovarali posljednjih nekoliko tjedana te kako će Marić svoje razloge sam objasniti

VIDEO

Najprije da se zahvalim potpredsjedniku Vlade i ministru Mariću na radu u našoj Vladi i doprinosu, svemu što je učinio i za ukupno funkcioniranje Vlade, osobito na onaj dio koji se odnosi na javne financije, porezne reforme, napredak koji smo ostvarili, provođenja procesa uvođenja eura... Idući tjedan će biti na ECOFINU-u, gdje će se donijeti konačna odluka o našem ulasku u eurozonu, mislim da su to zaista velika postignuća i ja mu želim uspjeh u daljnjem životu i karijeri, poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade te podsjetio kako će Marića u ministarskoj fotelji zamijeniti Marko Primorac od idućeg tjedna.

Zdravko Marić, ministar i potpredsjednik Vlade na odlasku, i danas je dobre volje. Na sjednicu je stigao dobro raspoložen. 

- Vidimo se kasnije - poručio je novinarima u prolazu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, Marić će se nakon sjednice stati pred medije i objasniti razloge svoje iznenadne ostavke.

Još idući tjedan će ostati na funkciji kako bi potpisao odluku o ulasku Hrvatske u eurozonu. Vlada će ga razriješiti dužnosti na idućoj sjednici idućeg četvrtka, nakon čega bi isti dan Primorac trebao proći proceduru saslušanja pred saborskim Odborom, a kako bi ga Sabor mogao izglasati u petak 15. srpnja, posljednjeg dana prije nego zastupnici odu na dvomjesečnu ljetnu stanku. 

POGLEDAJTE VIDEO: Marić stigao na sjednicu Vlade

Pokretanje videa...

marić dolazi na sjednicu vlade VIDEO

Marić je zahvalio premijeru na lijepim riječima i željama. 

- Ja ću također zaželjeti vama i cijeloj Vladi svako dobro i puno uspjeha i rezultata u svome radu - poručio je Marić prije nego je obrazložio dvije odluke iz svog resora koje je Vlada usvojila. 

Premijer se osvrnuo na presudu Arbitražnog suda u predmetu MOL-Hrvatska naglasivši kako je MOL zahtijevao 1,1 milijardu dolara, a da im je presudom dodijeljeno 184 milijuna dolara,. Uz to će Hrvatska morati platiti milijun eura troškova te zatezne kamate oko 50 milijuna dolara. Jučer je već na konferenciji komentirao ovu odluku te je sad ponovio kako je ova Vlada naslijedila ovu problematiku od ranijih vlada.

Podsjetio kako su ponovno ograničili cijenu goriva na iduća dva tjedna.

- Napravili smo iskorak i prema malim distributerima, pratit ćemo situaciju i donositi odluke, naglašavam kako je ovo privremena mjera, važno je da svi damo doprinos - rekao je.

Plenković je najavio kako nakon sjednice odlazi u Prag gdje će se sastati sa češkim kolegom i razgovarati o ulasku Hrvatske u Schengen.

Vlada u Sabor uputila zakone o potvrđivanju protokola za ulazak Finske i Švedske u NATO, ali i odbijenicu oporbi za smjenu Grlića Radmana

Vlada je sa sjednice u Sabor uputila protokole za pristupanje Švedske i Finske u NATO jer ih nacionalni parlamenti moraju ratificirati. 

- Članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, koje je jamac naše sigurnosti, sada je važnije nego ikada prije. Zbog toga razumijemo interes Švedske i Finske da budu dio našeg saveza. Finska i Švedska dijele naše vrijednosti, imaju visoko razvijenu industriju i tehnologiju, dobro ustrojenu vojsku s jakim mornaricama te će njihovo pristupanje uvelike pridonijeti snazi saveza. Ovo je uistinu povijesni trenutak, kako za naš savez, tako za ove zemlje - istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

A oporba upravo traži njegovu smjenu. Vlada im je s ove sjednice na to uputila odbijenicu. Inicijativu su pokrenuli Suverenisti i prikupili 32 potpisa zastupnika. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović