Obavijesti

News

Komentari 12

Zdravko Marić nakon sastanka: 'O povećanju osnovice za ovu godinu još ćemo razgovarati'

Zdravko Marić nakon sastanka: 'O povećanju osnovice za ovu godinu još ćemo razgovarati'

Iz Vlade nisu ponudili rast osnovice. Govorilo se o troškovima liječničkog pregleda i još ostala neka prava koja su sitna prava koja su se pokazala nedosljednim u dosadašnjoj primjeni kolektivnog ugovora, kažu sindikalci

VIDEO

Pregovarački odbori Vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi održali su sastanak o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Pregovori su se održali kroz dva sastanka i to s predstavnicima sindikata javnih službi i s predstavnicima državnih službi, javlja N1.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić rekao je da konkretne ponude od Vlade i nema.

- Rekli smo da ćemo raspravljati o prijevozu i osnovici i sistematskim pregledima. Mi smo zadovoljni ponudom Vlade. Razumijemo situaciju. Porast siromaštva je porast i kriminaliteta. Prema tome će policija, pravosudna policija i carina imati više posla. Odgovorno tvrdimo da su naše plaće u državnim službama premale. Tražili smo povećanje osnovice od 8 posto i zato nismo zadovoljni ponudom Vlade. Smatramo da zbog specifičnosti posla javnih i državnih službi moramo biti bolje plaćeni - rekao je Jagić.

Marić: 'Procjene su oko 3,5% prosječne inflacije za 2022. Poduzetnici trebaju dizati plaće'
Marić: 'Procjene su oko 3,5% prosječne inflacije za 2022. Poduzetnici trebaju dizati plaće'

Zdravko Lončar je rekao da bi sljedeći sastanak trebao biti za dva tjedna pa će se vidjeti do tada. 

- Iz Vlade nisu ponudili rast osnovice. Govorilo se o troškovima liječničkog pregleda i još ostala neka prava koja su sitna prava koja su se pokazala nedosljednim u dosadašnjoj primjeni kolektivnog ugovora - dodao je.

Jagić je rekao da se na sastanku moglo čuti da je prošla godina bila dobra, ali ponavlja da se na njima ne smije štedjeti. 

- To je politika države i to ne bi trebao biti naš problem što država nema novca - dodao je.

Ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka je rekao da je ideja bila nakon jučerašnjeg GSV-a da se prikažu i makro i fiskalni pokazatelji i rizici. 

- U tom kontekstu su i započeli razgovori i tako je bilo i danas na pregovorima. Mislim da smo s naše strane bili uvijek maksimalno otvoreni i transparentni. Što se tiče temeljnog kolektivnog ugovora, uz zadržavanje postojećih materijalnih prava u ugovoru, otvoriti razgovore o povećanju naknada koje se odnose na sistematske preglede, troškove prijevoza. Kao i svih godina, postojeći temeljni ugovor koji je istekao prije četiri godine. Sami znamo da je ova Vlada u nekoliko navrata korigirala osnovicu svih državnih i javnih službi. Pojedine djelatnosti su imali povremena povećanja. Kad se sve to zbroji ne govorimo o malom povećanju plaća koje se radilo paralelno s postojećim kolektivnim ugovorom. Na tom tragu došlo je s naše strane mišljenje da se u sljedećih nekoliko dana i tjedana, dok postoje rokovi, fokusiramo na prijevoz, sistematski pregled, a da o osnovici nastavimo i dalje razgovarati. Koji će modus biti, to ćemo još vidjeti - rekao je Marić.

Porasla je prosječna neto plaća u Zagrebu: Evo koliko iznosi!
Porasla je prosječna neto plaća u Zagrebu: Evo koliko iznosi!

Naglasio je kako u aktualnoj godini o trenutno, gdje se očekuju podaci za prosinac, pokazat će se da je nastavljen trend ubrzavanja inflacije koji će još vrijediti i u prvim mjesecima ove nove godine.

- Sad je trenutak da potegnemo i za one druge. Nema podjela, zato i imamo dobre gospodarske rezultate i da ćemo oporavak dosegnuti i prije nego smo očekivali. I dalje izazovi postoje. Zato i idemo s ovakvim pristupom - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.