News

Komentari 1

Zdravko Marić prihvatio SDP-ov i IDS-ov amandman na proračun

Zdravko Marić prihvatio SDP-ov i IDS-ov amandman na proračun

Ministar financija, u ponešto izmijenjenom obliku, prihvatio dva oporbena amandmana na prijedlog državnog proračuna, SDP-ov i Kluba IDS-a, što je iznimno rijetka praksa svih Vlada kod izjašnjavanja o amandmanima

Sredstva od 450.000 kuna za prevenciju nasilja među mladima osigurat će se smanjenjem unutar Vladina razdjela, rekao je ministar zastupnici Vesni Nađ koja je tražila da se ta sredstva osiguraju umanjenjem iznosa za obilježavanje spomendana Bleiburške tragedije.

Marić je prihvatio i amandman Kluba IDS-a da država izdvoji 10 milijuna kuna za rekonstrukciju zgrade policijske postaje Poreč, s tim da će se sredstva za to osigurati u razdjelu MUP-a, a ne Sigurnosno obavještajne agencije, kako je predlagao Klub IDS-a.

Podnesen 331 amandman, 20 nevažećih

Hrvatski sabor prijepodne je počeo izjašnjavanje o amandmanima na predloženi državni proračun za iduću godinu.

Podnesen je 331 amandman, 20 ih je nevažećih, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković navodeći kako će izjašnjavanje trajati cijeli današnji dan, a ako se ne stigne onda i u utorak.

Glasovanje o amandmanima i samom proračunu planirano je za srijedu, kada će Sabor raspraviti i oporbenu inicijativu da se iskaže nepovjerenje ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću.

Ministar financija odbio je 20-ak oporbenih amandmana.

Među njima je i amandman SDP-ova Domagoja Hajdukovića da se u proračunu osiguraju namjenska sredstva za borbu protiv komaraca u pet slavonskih županija.

Nije prošao ni amandman Stjepe Bartulice (DP) da se uz postojećih 20 izdvoji još pet milijuna kuna za štete od elementarnih nepogoda jer je u proračunskoj zalihi i na poziciji Ministarstva poljoprivrede za to osigurano dovoljno sredstava.

Marić je odbio i amandmane Kluba zeleno-lijevog bloka da se za kupovinu prvih specijaliziranih helikoptera za hitnu službu izdvoji 54, 5 milijuna kuna, te da se osjetno povećaju sredstva za obnovu i jačanje sustava Civilne zaštite koji je, upozorava Damir Bakić, godinama zanemarivan.

Nema zakonske osnove za institut majke odgajateljice

Odbijen je i amandman Hrvatskih suverenista da se za institut majke odgajateljice osigura 510 milijuna kuna. Bez iseljavanja, godišnje samo prirodnim prirastom gubimo 15.000 do 20.000 stanovnika, a tim iznosom potaknuli bi mlade obitelji da imaju više djece i majkama osigurali dodatne prihode, argumentirao je Marijan Pavliček.

Ne postoji zakonska osnova za taj institut, odgovorio je Marić i odbacio prozivke da Vlada "uopće više ne govori o demografiji".

Iako je ministar financija odbio oporbene amandmane, teoretski postoji mogućnost da ih kod glasovanja Sabor prihvati.