Obavijesti

News

Komentari 614

Zdravstveni odgoj: Žestoki udarci oporbe i Crkve na Vladu

Zdravstveni odgoj: Žestoki udarci oporbe i Crkve na Vladu
3

Onaj dio kurikuluma zdravstvenog odgoja koji govori o spolnosti je apsolutno neprihvatljiv zato jer smo mi odavno rekli da za HDSSB gay nije ok, rekao je Burić

VIDEO

Katolička crkva izričito se protivi uvođenju zdravstvenog odgoja u školi te je krenula sa žestokom kampanjom protiv toga. Kardinal Josip Bozanić u ponedjeljak je i javno izišao s porukom da je takav zdravstveni odgoj opasan jer u nekim dijelovima razara čovjeka.

- Zagovaramo poštovanje demokratske procedure i pravo roditelja da odlučuju o onome o čemu trebaju odlučivati - rekao je kardinal Bozanić i pozvao sve na javnu raspravu o spornom zdravstvenom odgoju. Istovremeno, u velikom broju župa svećenici, ali i biskupi otvoreno pozivaju vjernike da bojkotiraju satove zdravstvenog odgoja. Jedan od tih biskupa je Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački čiji je poziv na bojkot oduševio ostale svećenike. Kaptol je više puta tražio sastanak sa Željkom Jovanovićem, no ministar im, kako tvrde određeni crkveni krugovi, nije odgovorio.No,crkva ima podršku u Saboru. 

HDSSB: Ovaj kurikulum je neprihvatljiv

Dinko Burić iz HDSSB-a rekao je kako je predloženi nastavni kurikulum neprihvatljiv.

- On ima dijelove koji su dobrodošli, posebno kada je u pitanju onaj dio koji govori o prevenciji nasilja, onaj dio govori o prevenciji ovisnosti, onaj dio koji govori o načinu zdravog života za našu djecu. No, onaj dio koji govori o spolnosti je apsolutno neprihvatljiv zato što smo mi odavno rekli da za HDSSB gay nije ok. Nametati teze da je homoseksualnost prirodna stvar, da je homoseksualan i heteroseksualan način života jednak, ne samo da nije za nas prihvatljivo, nego i protuprirodno. Protivit ćemo se i u raspravi argumentirano, vodeći se željom da argumentima kao kada je bio u pitanju i Zakom o medicinski potpomognutoj oplodnji ukažemo hrvatskoj javnosti, a i samim predlagateljima u čemu griješe- poručio je Burić koji smatra da crkva ima pravo iskazati svoj stav te kao vjernik drži da nitko nema pravo osporavati Crkvi da iskazuje svoj stav i mišljenje o svim stvarima u Hrvatskoj. 

Milinović: Dira se u samu privatnost obitelji

Slično razmišlja i bivši HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović. On je mišljenja da SDP-ov zdravstveni odgoj dira u samu privatnost obitelji.

- To bi vam bilo isto kao da je HDZ dok je bio na vlasti uveo zdravstveni odgoj i govori u negativnom smislu o recimo legalizaciji gay brakova i seksualnim alternativnim ponašanjima. Niti je provedena opširna rasprava u vezi tog prijedloga, odnosno zakona, a s druge strane moramo dopustiti roditeljima i ne uzimati tu privatnost da odgajaju djecu u onom svjetonazoru u kojem žive i kako se ponašaju - rekao je Milinović koji smatra da bi to trebao biti izborni predmet. Istaknuo je kako on svoje dijete ne bi poslao na takav način zdravstvenog odgoja.

'Svatko neka odgaja djecu u svom svjetonazorskom pravcu"

- Prije svega kao roditelju mi je sporan taj dio zakona i još jednom napominjem, on dira u privatnost obitelji, tradicije. Dozvolimo svakome da odgaja svoju djecu u onom svjetonazorskom pravcu kojem živimo i kako živimo - rekao je Milinović. 

Njegov stranački kolega i također bivši ministar Jasen Mesić mišljenja je kako je problem uvođenja zdravstvenog odgoja što se njime uvodi jedan potpuno novi svjetonazor, jedna ideologija i nameće se većini hrvatskog društva koji razmišlja drugačije. No, on još veći problem vidi i u mogućem problemu sa Svetom Stolicom.

- Što se tiče ugovora sa Svetom stolicom, poznato je da oni tretiraju određenu mogućnost crkve vezano uz odgoj i obrazovanje i na određeni način i tu može biti problema- zaključio je Mesić.

Stazić: Crkva bojkotom zadire u svjetovnu stvar, obrazovanje

Dok je oporba na strani Crkve, vladajući poručuju da Crkva ovim bojkotom zadire u jednu svjetovnu stvar, a to je obrazovanje.

- I dosad se na vjeronauku tumačio jedan način postanka svijeta, a u zemljopisu sasvim drugi. U zemljopisu se uči da je svemir nastao prije 13,7 milijardi godina 'Velikim praskom', a na vjeronauku da ga je Bog stvorio u sedam dana. U biologiji se i danas u školi uči da je čovjek nastao na jedan način, a na vjeronauku da je nastao na drugi način, pa nikakvih problema nema. Prema tome, zašto bi bilo problema ako bi se u zdravstvenom odgoju razilazilo stajalište crkve i stajalište znanosti - rekao je Stazić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 614
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela