Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Zelena akcija pred Saborom traži glasovanje protiv lex LNG

Marija Mileta iz ZA upozorila je da Vlada sve radi kako bi pokušala ušutkati lokalnu zajednicu i građane, te zaobići standardne procedure, iako se gotovo 19.000 zainteresiranih građana izjasnilo protiv LNG-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21 komentara

Aktivisti Zelene akcije (ZA) u petak su ponovno pred Hrvatskim saborom pozvali zastupnike da glasuju protiv Zakona o LNG terminalu na Krku, uz poruku da će podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti ako se taj sporni zakon prihvati.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Akcija je organizirana u povodu rasprave o 380 amandmana na Konačni prijedlog Zakona o LNG terminalu na Krku i glasovanja o tom zakonu. "Glasujte protiv, 18.950 građana je tako odlučilo", pisalo je na transparentu koji su aktivisti izložili ispred zgrade Hrvatskog sabora. 

SABOR Bernardić Vladi: Povucite lex LNG, gori je od lex Agrokora

Marija Mileta iz ZA upozorila je da Vlada sve radi kako bi pokušala ušutkati lokalnu zajednicu i građane, te zaobići standardne procedure, iako se gotovo 19.000 zainteresiranih građana izjasnilo protiv LNG-a.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborskim zastupnicima podijelili su letke u kojima se tvrdi da je LNG terminal štetan za okoliš zbog kloriranja vode, štetan je i za turizam i nije ekonomski isplativ, a i lokalne zajednice sz protiv tog projekta.

Navedeni su loši primjeri iz Italije koja, po riječima aktivista, i danas trpi posljedice sličnog štetnog ugovora.

Osobito opasnim ocijenili su to što je zakon podloga za davanje pomorskog dobra u koncesiju na 99 godina investitoru kojeg se stavlja u povlašten položaj, a koji u bliskoj budućnosti možda neće biti u stopostotnom državnom vlasništvu.

Aktivisti naglašavaju kako nije jasno na temelju kojih kriterija je procijenjena nužnost tako dugog razdoblja koncesije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message