Obavijesti

News

Komentari 53

Zelenski: Ruski zahtjevi zvuče realnije, ali treba još vremena

Zelenski: Ruski zahtjevi zvuče realnije, ali treba još vremena

Sastanci se nastavljaju i, informiran sam, pozicije tijekom pregovora već zvuče realnije. No još je potrebno vremena da odluke budu u interesu Ukrajine, rekao je ukrajinski predsjednik Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da stajališta Ukrajine i Rusije u mirovnim pregovorima zvuče realnije, ali je potrebno više vremena.

POGLEDAJTE VIDEO: Suze u Kijevu

Pokretanje videa ...

- Sastanci se nastavljaju i, informiran sam, pozicije tijekom pregovora već zvuče realnije. No još je potrebno vremena da odluke budu u interesu Ukrajine - rekao je Zelenski u obraćanju videosnimkom objavljenom rano u srijedu, izvijestila je agencija Reuters.

Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je u utorak da su razgovori s Rusijom bili vrlo teški, ali da "svakako ima prostora za kompromis", dodajući da će se pregovori nastaviti u srijedu.

Ukraine's President Zelenskiy attends a meeting with Polish Prime Minister Morawiecki, Deputy Prime Minister Kaczynski, Czech Prime Minister Fiala and Slovenia's Prime Minister Jansa in Kyiv

Savjetnik predsjednika Ihor Šovkva je rekao da ukrajinska vlada počinje vidjeti napredak u pregovorima s Moskvom o okončanju ruske invazije, izvijestila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

- Razgovori su postali "konstruktivniji", nakon dva dana razgovora putem videa - rekao je pa dodao:

- U prvim krugovima Rusija nije bila spremna poslušati naš stav, već je samo postavila ultimatume da se Ukrajina preda, da baci oružje, da naš predsjednik treba potpisati akt o predaji" no sada je Rusija malo promijenila svoj ton - ocijenio je Šovkva.

Šovkva je rekao da je ukrajinsko izaslanstvo "oprezno optimistično", ali da iskorak mogu postići samo predsjednici Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, prenijela je njemačka agencija dpa.

Ukrajina traži prekid rata i povlačenje ruskih snaga, dok Moskva traži da Ukrajina prizna anektirani poluotok Krim kao ruski, a separatistička područja u istočnoj Ukrajini kao neovisne države.

 >>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<