News

Komentari 49

Zelenskij ne isključuje budući referendum o Krimu i Donbasu

Zelenskij ne isključuje budući referendum o Krimu i Donbasu

Ukrajina je posljednjih tjedana nastojala osigurati podršku zapadnih saveznika, optužujući Rusiju da gomila tisuće vojnika blizu njezinih granica jer se priprema za moguću veliku vojnu ofenzivu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je izjavio da ne isključuje održavanje referenduma o budućem statusu ratom razorenog istoka Ukrajine i Krimskog poluotoka, koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Zelenskij nije detaljnije govorio o tome kako i kada bi se taj referendum mogao održati, no kazao je da je to jedna od opcija kako bi se oživio zaustavljeni mirovni proces u istočnoj Ukrajini te prekinuo sukob sa susjednom Rusijom.

Ukrajina je posljednjih tjedana nastojala osigurati podršku zapadnih saveznika, optužujući Rusiju da gomila tisuće vojnika blizu njezinih granica jer se priprema za moguću veliku vojnu ofenzivu.

Odnosi Kijeva i Moskve prekinuti su nakon što je Rusija anektirala Krimski poluotok 2014. godine, a snage koje je podupirala Moskva okupirale istočni dio Ukrajine Donbas, koji Kijev želi vratiti. Kijev kaže da je otad u borbama život izgubilo otprilike 14.000 ljudi.

"Ne isključujem referendum o Donbasu općenito. Mogao bi biti od Donbasu, mogao bi biti o Krimu, mogao bi biti o završetku rata općenito. Pa može biti da nam netko, ova ili ona država može ponuditi određene uvjete", rekao je Zelenskij za TV postaju 1+1.

Zelenskij je pozdravio potez američkog predsjednika Joe Bidena koji se "osobno" angažirao na završetku rata u istočnom dijelu Ukrajine. Rekao je i da je Biden prenio ruska uvjeravanja da Moskva neće uzrokovati eskalaciju.

Također, Zelenskij je kazao da ne bi isključio izravne razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Rusija je u petak zatražila od NATO-a da povuče obećanje dano 2008. godine Ukrajini i Gruziji da će jednog dana biti članice tog saveza i traži da se NATO obveže da neće rasporediti oružje u zemljama koje graniče s Rusijom, uz objašnjenje da to ugrožava njezinu sigurnost.

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg usprotivio se u petak svakom upletanju Rusije u veze saveza i Ukrajine, ne želeći odbiti eventualno članstvo Kijeva, što traži Moskva. "O vezi NATO-a i Ukrajine mogu odlučivati samo trideset članica saveza i sama Ukrajina i nitko više", rekao je Stoltenberg nakon sastanka s novim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Rusija tvrdi da ne planira napad na Ukrajinu, no optužuje Kijev i Washington za destabilizirajuće ponašanje te poručuje da treba sigurnosna jamstva za svoju zaštitu.

Ukrajina odbacuje te zahtjeve Moskve kao nezakonite, a Zelenskij je kazao i da ih Biden nije pokušao prisiliti na ustupke. "Nismo razgovarali ni o kakvim kompromisima", rekao je Zelenskij.

Najčitaniji članci