Obavijesti

News

Komentari 1

'Želimo da ptice žive u kućicama koje smo mi ukrasili i objesili'

'Želimo da ptice žive u kućicama koje smo mi ukrasili i objesili'
3

Zadarski vrtićanci ukrasili su i objesili kućice za ptice u parku. Istovremeno i uče o svim vrstama ptica koje borave u njihovom gradu. U postavljanju su im pomogli i iz gradske tvrtke "Nasadi"

VIDEO

Obojila sam kućicu, malo su mi i stariji pomogli, ali samo malo. Naravno da želim da u njoj stanište nađe sjenica. Ona mi je najljepša i najdraža ptičica, kaže Katarina Šoša (6), te dodaje, doći ću ja opet za koji dan vidjeti je li se neka od njih odlučila za život u mojoj kućici.

POGLEDAJTE VIDEO: Vrtićka djeca postavila desetak kućica za ptice

Pokretanje videa...

Zadar: U perivoju Vladimira Nazora, vrtićka djeca postavila su desetak kućica za ptice 01:01

Zadarski vrtićanci nisu imali nimalo lak zadatak. Iz gradske tvrtke "Nasadi", koje se brine o gradskom zelenilu dobili su deset drvenih kućica koji su trebali pobojati po svojim željama, i to sve kako bi najveći zadarski perivoj dobio nova staništa za ptice.

- Tri dana mi je trebalo da sve nacrtam. Malo mi je pomogla i teta iz vrtića. Mogla sam napraviti i srca i sve, a nadam se da će u njoj svoj dom naći ptica zeba. Znam da one tu žive - govori Lara Tomac (6) kojoj je crtanje ptičjih pera bio pravi izazov.

Djeca gradskih vrtića tako su prigodno obilježili Međunarodni dan ptica. Pobliže su doznali iz kratkog predavanja kakve sve ptice žive u perivoju Vladimira Nazora. Zebe, češljugari, sjenice, zelenduri, sve te vrste koriste duplje kao staništa pa će im kućice dobro doći.

- Odlično će biti jer zapravo im ne može padati kiša, a zimi im neće biti hladno, zna sve o novom ptičjem staništu Josip Čaleta Car (6), a njegova vršnjakinja Eva Gregov (6) dodaje:

- One se tu mogu i sakriti da im druge ptice koje im nisu prijatelji ne naude. Cijeli projekt pod nazivom "I ptice su naši prijatelj" rezultat je suradnji tvrtke "Nasadi" i "Natura Jadera' Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Najmlađim Zadranima se tako približava znanje koje ih sve ptice svakodnevno okružuju i u uveseljavaju pjesmom.

Eko klinci iz Međimurja već s 3 godine razvrstavaju otpad: 'Od plastike si napravimo igračke'
Eko klinci iz Međimurja već s 3 godine razvrstavaju otpad: 'Od plastike si napravimo igračke'

- Jedna od aktivnosti je da djeca upoznaju ptice i da shvate da za vidjeti prelijepe ptičice ne treba ići na Velebit, dovoljno je doći do perivoja u kojem živi veliki broj jedinki. Ako imaju sreće, mogu naletjeti i prepoznati rozog čvorka koji ovdje obitava, ali je zaista rijedak - kaže Morana Bačić, biologinja iz Nature-Jadera, javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije.

Perivoj koji je star preko sto trideset godina, omiljeno je mjesto Zadrana za šetnju i rekreaciju. A sad je ukrašen i neobično oslikanim ptičjim kućicama.

- Budući da u perivoju imamo i stara stabla koja smo morali ukloniti, a u njima je sigurno bilo i duplji koje su koristile ptice, ovo je idealno rješenje da one ne ostanu bez staništa - objašnjava Mirna Petricioli, rukovoditeljica sektora hortikulture u tvrtki "Nasadi".

Veliki gradski park tako nije mjesto samo za odmor i šetnju.

- Zapravo pokušavamo djecu zapravo naučiti da park nije mjesto samo za igru, naravno da je to im najbitnije, ali da u običnom posjetu mogu vidjeti ptice i senzibilizirati od najmanjih nogu na svijet oko njih - objašnjava koji je krajnji cilj ovog projekta, Dora Maštrović Pavičić, voditeljica hortikulture u "Nasadima"..

Unikatno obojene kućice po prvi tako su postavljene na stabla. Radnici u košarama su ih podigli visoko, a prvi pernati maleni stanari očekuju se već danas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)