Obavijesti

News

Komentari 10

Želite pravilno odlagati otpad? Ovo su pravila koja morate znati

Želite pravilno odlagati otpad? Ovo su pravila koja morate znati
1

Pravilno odlaganje nije samo pitanje regulative već i odluka kojom već danas možemo malim koracima mijenjati svijet oko sebe

VIDEO

Iako se današnje društvo može podičiti s mnogo tehnoloških dostignuća koja svakodnevno pokazuju naš napredak, otpad ostaje problem s kojim se uvijek borimo. Otpad, kao nusprodukt načina života današnjeg čovjeka nije problem koji će nestati brzo te tako gledano i dugoročno predstavlja prijetnju okolišu, a samim time i budućnosti čovječanstva. Stoga, sve više se naglašava potreba pravilnog gospodarenja otpadom, kao načinom pravilnog zbrinjavanja i posljedične zaštite okoliša. Glavni principi kojima se vodi pravilno gospodarenje otpadom jesu: odvajanje otpada po vrstama kako bi se olakšala njegova kasnija obrada te sprečavanje stvaranja novog otpada. 

Pravila za odvojeno prikupljanje otpada po vrstama

Krupni otpad - Stari namještaj i druge predmete veće mase možete odložiti u kontejnere za krupni otpad koji se postavljaju u vašem mjestu periodično (po planu) ili ih odložite u Centru za reciklažu. Raspitajte se kada je u vašem mjestu predviđen odvoz krupnog otpada. U kontejnere namijenjene za krupni otpad ne odlažite električni i elektronički otpad.

Papir - U stari papir ubrajaju se novine, časopisi, bilježnice, kartoni, uredski papir, papirnate vrećice, knjige. Sve to možete odložiti u Centru za reciklažu ili najbližem kontejneru namijenjenom odlaganju papira. Ne odlagati onečišćeni, zauljeni papir, fotografije, tetrapak, plastificirani, metalizirani papir, pelene i sl.

Plastična i metalna ambalaža - Isprane boce osvježavajućih pića u svim bojama, boce prehrambenih tekućih proizvoda (ulja, mlijeka i sl.), plastičnu ambalažu deterdženata i šampona, čiste limenke raznih napitaka i konzerve prehrambenih proizvoda možete odložiti u najbližem kontejneru za odlaganje plastične i metalne ambalaže ili u za to namijenjene spremnike u Centru za reciklažu.

Staklo - Staklene boce i tegle koje ne prikupljaju trgovine možete odložiti u zvona zajedno s plastičnom i metalnom ambalažom ili u za to namijenjen spremnik u Centru za reciklažu. Prije odlaganja staklenu ambalažu obavezno isprazniti, skinuti čepove i zatvarače. Zabranjeno je odlagati prozorsko staklo, keramičko posuđe, žarulje, bolničko i laboratorijsko staklo. Plastične i staklene boce, limenke od napitaka zapremine veće od 0,2 litre vraćajte u prodavaonice za što ćete dobiti 0,50 kn povratne naknade.

Organski otpad - Kompostirajte u svom vrtu ako ga imate! To je otpad koji čini trećinu ukupnog otpada u kanti za smeće a sastoji se od kuhinjskih otpadaka i otpada iz vrta. Kompostirati se mogu ostaci voća, povrća, talog kave ili čaja, ljuske jaja, trava, granje, ali nikako ostaci mesnog porijekla. Kompostiranjem se iz organskih otpada dobije humus koji služi za poboljšanje kvalitete tla.

Što sve možete odložiti u centrima za reciklažu? 

Na raspolaganju su vam posude za odvojeno prikupljanje papira, plastike (PET ambalaža) stakla, metala, starih baterija, akumulatora, otpadnih motornih i jestivih ulja, starih guma, električnog i elektroničkog otpada, glomaznog otpada, sve vrste otpadnih polimera (plastike) i otpadnih vrećica.

Stare gume - prilikom zamjene odložiti ih kod vulkanizera koji ih je dužan preuzeti. Ako to niste napravili možete ih odložiti u Centru za reciklažu.

Metali - sve vrste metala možete odložiti u Centru za reciklažu.

Staro motorno ulje - preporučuje se mijenjati kod automehaničara koji ga je dužan adekvatno zbrinuti. Ako ga mijenjate sami možete ga odložiti u za to namijenjen spremnik u Centru za reciklažu.

Otpadno jestivo ulje - ugostitelji i obrtnici dužni su osigurati sakupljanje i privremeno skladištenje otpadnog jestivog ulja. Domaćinstva takva ulja mogu odložiti u spremnike u Centru za reciklažu.

Električni i elektronički otpad - tu spadaju hladnjaci, štednjaci, perilice, električni aparati, računala i dr. Navedeni otpad nije primjereno odlagati u kontejnere za krupni otpad jer neke od komponenti od kojih je sastavljen spadaju u opasni otpad, sav EE otpad možete besplatno zbrinuti u Centru za reciklažu. Svaki uređaj lakši od 30 kg. možete besplatno predati u trgovinu prilikom kupnje novog uređaja. Za sve vrste električnih i elektroničkih uređaja i opreme ukupne mase preko 30 kg. možete naručiti besplatan odvoz. 

Stare baterije i akumulatori - dužne su besplatno preuzeti trgovine koje ih prodaju. Možete ih besplatno odložiti u za to namijenjene spremnike u Centru za reciklažu.

Najlon - sve vrste i boje najlona (PE-foliju) možete odložiti u Centru za reciklažu.

Stari lijekovi - svaka ljekarna dužna je besplatno preuzeti stare lijekove i druge farmaceutske proizvode.

Krenite od svojeg doma

Govoreći o pravilnom gospodarenju otpadom, bitna stavka je običan korisnik, odnosno vi. Proces pravilnog odlaganja otpada može krenuti već i od vas samih. Neki od načina na koji možemo izbjeći stvaranje otpada:

Kompostirajte – ako se bavite uzgajanjem voća ili povrća, dio vašeg organskog otpada moguće je kompostirati te tako smanjiti količinu otpada koji proizvodite.

Platnena vrećica – Iako se radi o zaista banalnoj mjeri platnena vrećica čini razliku. Ako razmislite kako prilikom svake kupnje uzimate nove plastične vrećice, to na mjesečnoj razini može biti i 15 plastičnih vrećica, čija proizvodnja a i kasnije odlaganje predstavljaju veliki problem za okoliš 

Podupirite recikliranje – Jednostavno, birajte i nagrađujte proizvođače koji u svojim proizvodima koriste reciklirane materijale kako bi čim manje sudjelovali u procesu proizvodnje novog otpada

Ne bacajte odjeću – Odjeća koja više ne zadovoljava vaše estetske kriterije, a sasvim je funkcionalna može se reciklirati kod brojnih ustanova. Bitno se je sjetiti kako je uzgoj pamuka potrebnog za izradu nove odjeća značajan izvor onečišćenja voda i okoliša. 

Energetska učinkovitost - Prilikom odlaska u kupnju birajte proizvode koji štede električnu energiju i vodu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu