Obavijesti

News

Komentari 26

'Zemlje koje su ukinule drugi stup sa zavisti gledaju na nas'

'Zemlje koje su ukinule drugi stup sa zavisti gledaju na nas'
1

Izmjenama zakona također se mirovinskim fondovima otvara mogućnost ulaganja u startupove, ali ne u pojedinačne, već u platforme i fondove, a Mirando Mrsić ga je upozorio da je to jedno od najrizičnijih ulaganja

VIDEO

U drugom dijelu saborske rasprave o mirovinskoj reformi ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić uvjeravao je da se reformom uvodi bolje upravljanje i veća transparentnost sustava, veća kontrola rizika te jača drugi mirovinski stup, na što ga je  Mirando Mrsić (Demokrati) pozvao da se ne kocka novcem građana.

- Pitanje ukidanja drugog stupa nije bilo ni u jednoj verziji. Zemlje koje su ukinule drugi stup danas gledaju sa zavisti na Hrvatsku. Poljska, Mađarska i Slovačka rade na ponovnom uvođenju obvezne mirovinske štednje jer su shvatile da nema alternative za takvu mirovinsku štednju - naglasio je Pavić u objedinjenoj raspravi o zakonima o obveznim mirovinskim fondovima, dobrovoljnim mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima.

Pripremaju pitanja: Mirovinsku će poslati na novi referendum
Pripremaju pitanja: Mirovinsku će poslati na novi referendum

Istaknuo da će izmjenom švicarske formule rate iz drugog stupa rasti za 7 do 9 posto, kao i da će smanjenjem naknada fondovima više ostati novca za umirovljenike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izmjenama zakona također se mirovinskim fondovima otvara mogućnost ulaganja u startupove, ali ne u pojedinačne, već u platforme i fondove, dodao je ministar.

Mirando Mrsić (Demokrati) pozvao ministra da se ne kocka novcima građana. "Ulaganje u start-upove je jedno od najrizičnijih ulaganja i sve države EU-a imaju ograničenja da mirovinski fondovi ne ulažu u startupove niti investicijske fondove rizičnog kapitala", kazao je Mrsić.

"Što imate protiv poduzetnika? Zašto ne bismo omogućili upravo našim startupovima da koriste te novce ", upitao ga je Pavić i naglasio da će se u suradnji s HANFA-om izraditi pravilnik i maksimalno smanjiti rizik.

'Recite mladima koji počinju raditi da neće imati mirovine!'
'Recite mladima koji počinju raditi da neće imati mirovine!'

Silvano Hrelja (Glas i HSU) predložio je da se umjesto u startupove omogući investiranje u municipalne obveznice kao sigurniju investiciju.

Rasprava o mirovinskoj reformi bila je prekinuta i stankama u kojima su se vladajući i oporba međusobno optuživali tko je odgovoran za stanje u Hrvatskoj.

Branko Bačić (HDZ) kazao je da je upravo SDP dok je bio na vlasti uveo produljenje radnog vijeka do 67 godina, da je 2014. urušio drugi mirovinski stup, kao i da je tada deficit proračuna bio preko 10 milijardi kuna, broj nezaposlenih premašivao 330 tisuća, a mirovine bile manje nego danas.

'Mirovine su sigurne. Nastavit ćemo njihovo daljnje povećanje'
'Mirovine su sigurne. Nastavit ćemo  njihovo daljnje povećanje'

"Podaci koji su ostali nakon vas predstavljali su pustoš i u sustavu mirovinskog osiguranja i u državnom proračunu", kazao je Bačić SDP-ovcima dodavši da je s druge strane HDZ u protekle dvije godine povećao mirovine za preko 6,4 posto.

Peđa Grbin (SDP) odgovorio mu je da suprotno njegovim stavovima mirovinska društva koja posluju u drugom stupu još nisu propala, a Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je da je upravo HDZ najodgovorniji za stanje u kojem se nalazi Hrvatska.

Zbog zlouporabe institucije povrede poslovnike i dobacivanja iz klupa nekolicina zastupnika zaradila je i opomene.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović