Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
51 komentara

'Najljepši let u karijeru': Mala Marija se rodila u helikopteru

Kapetan helikoptera bojnik Krešimir Abramović kazao je kako je ovo jedno od iskustava koje će sigurno pamtiti cijeli život te kako je na kraju priče, najvažnije da su majka i njezina djevojčica dobro

Porodila zdravu djevojčicu u helikopteru na putu s Raba prema Rijeci
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
51 komentara

Trudovi su iznenada počeli u srijedu popodne i nije bilo vremena za razmišljanje.

Hitni poziv stigao je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu da žena s Raba rađa i da je nužan hitni transport do riječke bolnice. Ekipa s liječnikom i medicinskom sestrom helikopterom HRZ-a Mi-8 MTV odmah je krenula po trudnicu. Toplo su se nadali da će majka stići do bolnice i ondje roditi. Ali nebo je imalo druge planove. Tako je u zraku u helikopteru u 17.40 na Veliku Gospu na svijet došla prelijepa djevojčica teška 3510 grama i 50 centimetara dugačka.

“Beba s neba” dobila je ime po nebeskoj zaštitnici. Majka Lucija nadjenula joj je ime Marija. Dolasku na svijet svjedočila je posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 91. zrakoplovne baze. Majka Lucija Brnjac (26), kojoj je Marija treće dijete, kaže da porođaj u helikopteru nikad neće zaboraviti. Prva dva porođaja bila su “normalna”, a braco i seka Mariju željno čekaju doma.

SREĆA Hitan let s Raba: U vojnom helikopteru se rodila djevojčica

- Imala sam odličnu potporu u helikopteru i svi su se zauzeli za mene da sve prođe što brže i bezbolnije. Dali smo joj ime Marija jer je rođena na Veliku Gospu. To je jedna prekrasna djevojčica koja se trenutačno bori sa spavanjem. Hvala svima koji su pomogli pri porođaju i što sam se u svakom trenutku osjećala odlično. Hvala i osoblju riječkog KBC-a - rekla nam je presretna majka. I u MORH-u su uzbuđeni i presretni zbog ovakvog leta.

- Ovo je svima nama bio najljepši let u karijeri i ovakvi trenuci su razlog zašto uživamo u ovom poslu - rekao je kapetan posade ETH 91. zrakoplovne baze, bojnik Krešimir Abramović (na slici u sredini). S njim su bili satnik Bojan Bosnić, kopilot (krajnje desno), narednik Danijel Marušić, tehničar-letač (krajnje lijevo) i medicinski tim - dr. medicine, natporučnik Roko Hatvalić i medicinska sestra, nadnarednica Iris Šimić (na slici u odorama medicinskih radnika).

- Svatko je odradio svoj dio posla i svi smo se nadali pozitivnom ishodu, a na kraju je upravo tako i bilo. Porođaj je krenuo već nakon 10 minuta leta i protekao je bez većih problema. Let od Raba do Rijeke traje oko 20 minuta, tako da je djevojčica rođena otprilike 10 minuta prije slijetanja - rekli su u MORH-u. Fotografija koju su nam ustupili nastala je odmah nakon što su majka Lucija i beba Marija predani medicinskom timu Hitne pomoći, koji ih je prevezao u bolnicu. Kažu da je svaka intervencija posebna na svoj način, a ono što ih na kraju dana čini sretnim je činjenica da su nekome spasili život ili, u ovom slučaju, pomogli bebici doći na svijet. Cijeli tim je jako sretan i ponosan.

- Iz perspektive pilota, u helikopter je ušla pacijentica na nosilima, a izašla žena s tek rođenom bebom na prsima. Medicinski tim odlično se snašao i obavio porođaj. Pohvalio bih profesionalnost svih uključenih te u svoje i ime cijele posade čestitao roditeljima i rođenoj curici te im poželio svu sreću - rekao je Abramović i dodao: “Ovo je svima nama bio najljepši let u karijeri i ovakvi trenuci su razlog zašto uživamo u ovom poslu”.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message