Obavijesti

News

Komentari 51

'Najljepši let u karijeru': Mala Marija se rodila u helikopteru

'Najljepši let u karijeru': Mala Marija se rodila u helikopteru
2

Kapetan helikoptera bojnik Krešimir Abramović kazao je kako je ovo jedno od iskustava koje će sigurno pamtiti cijeli život te kako je na kraju priče, najvažnije da su majka i njezina djevojčica dobro

VIDEO

Trudovi su iznenada počeli u srijedu popodne i nije bilo vremena za razmišljanje.

Hitni poziv stigao je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu da žena s Raba rađa i da je nužan hitni transport do riječke bolnice. Ekipa s liječnikom i medicinskom sestrom helikopterom HRZ-a Mi-8 MTV odmah je krenula po trudnicu. Toplo su se nadali da će majka stići do bolnice i ondje roditi. Ali nebo je imalo druge planove. Tako je u zraku u helikopteru u 17.40 na Veliku Gospu na svijet došla prelijepa djevojčica teška 3510 grama i 50 centimetara dugačka.

“Beba s neba” dobila je ime po nebeskoj zaštitnici. Majka Lucija nadjenula joj je ime Marija. Dolasku na svijet svjedočila je posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 91. zrakoplovne baze. Majka Lucija Brnjac (26), kojoj je Marija treće dijete, kaže da porođaj u helikopteru nikad neće zaboraviti. Prva dva porođaja bila su “normalna”, a braco i seka Mariju željno čekaju doma.

Hitan let s Raba: U vojnom helikopteru se rodila djevojčica
Hitan let s Raba: U vojnom helikopteru se rodila djevojčica

- Imala sam odličnu potporu u helikopteru i svi su se zauzeli za mene da sve prođe što brže i bezbolnije. Dali smo joj ime Marija jer je rođena na Veliku Gospu. To je jedna prekrasna djevojčica koja se trenutačno bori sa spavanjem. Hvala svima koji su pomogli pri porođaju i što sam se u svakom trenutku osjećala odlično. Hvala i osoblju riječkog KBC-a - rekla nam je presretna majka. I u MORH-u su uzbuđeni i presretni zbog ovakvog leta.

- Ovo je svima nama bio najljepši let u karijeri i ovakvi trenuci su razlog zašto uživamo u ovom poslu - rekao je kapetan posade ETH 91. zrakoplovne baze, bojnik Krešimir Abramović (na slici u sredini). S njim su bili satnik Bojan Bosnić, kopilot (krajnje desno), narednik Danijel Marušić, tehničar-letač (krajnje lijevo) i medicinski tim - dr. medicine, natporučnik Roko Hatvalić i medicinska sestra, nadnarednica Iris Šimić (na slici u odorama medicinskih radnika).

- Svatko je odradio svoj dio posla i svi smo se nadali pozitivnom ishodu, a na kraju je upravo tako i bilo. Porođaj je krenuo već nakon 10 minuta leta i protekao je bez većih problema. Let od Raba do Rijeke traje oko 20 minuta, tako da je djevojčica rođena otprilike 10 minuta prije slijetanja - rekli su u MORH-u. Fotografija koju su nam ustupili nastala je odmah nakon što su majka Lucija i beba Marija predani medicinskom timu Hitne pomoći, koji ih je prevezao u bolnicu. Kažu da je svaka intervencija posebna na svoj način, a ono što ih na kraju dana čini sretnim je činjenica da su nekome spasili život ili, u ovom slučaju, pomogli bebici doći na svijet. Cijeli tim je jako sretan i ponosan.

- Iz perspektive pilota, u helikopter je ušla pacijentica na nosilima, a izašla žena s tek rođenom bebom na prsima. Medicinski tim odlično se snašao i obavio porođaj. Pohvalio bih profesionalnost svih uključenih te u svoje i ime cijele posade čestitao roditeljima i rođenoj curici te im poželio svu sreću - rekao je Abramović i dodao: “Ovo je svima nama bio najljepši let u karijeri i ovakvi trenuci su razlog zašto uživamo u ovom poslu”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.